Parlagfű és parlagfű allergia

Így győzhetjük le a parlagfű allergiánkat

Kapcsolódó tünetek:

Sokak életét megnehezíti pollenszezonban a parlagfű. A BENU cikkéből kiderül, mit lehet tenni ellene.

Világszerte egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, azonban az allergiások pontos számát megbecsülni is nehéz. A szakemberek úgy vélik, hogy Magyarországon a lakosság hozzávetőleg 25-30 százaléka érintett valamilyen allergiában. Az egyik leggyakoribb ezek között a pollenallergia, ami olyan panaszokkal jelentkezik, mint az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és duzzadt nyálkahártyák.

A legtöbb allergiás számára nyáron kezdődik az allergiaszezon, noha az valójában februárban elindul a mogyoróval és csak október végével zárul, mivel a pázsitfűfélék és az üröm is ilyen sokáig képes elárasztani pollenjeivel a levegőt. Az alábbiakban egy nagyon gyakori pollenallergiát, a parlagfű allergiát mutatjuk be közelebbről. Utánajártunk az okainak és tüneteinek, továbbá tanácsokat is adunk, melyeknek köszönhetően mérsékelhetők a szimptómák.

A parlagfű-, illetve a pollenallergia okai

Ennél az allergiánál már a parlagfű pollenjeivel történő első érintkezés nagy mennyiségű IgE típusú antitesteket kezd el termelni szervezetünk, amelyek az immunglobulinok közé tartoznak. Ez a folyamat még teljesen tünetmentesen megy végbe. Azt még nem pontosan ismert, hogy miért lesznek egyesek allergiások, míg másoknál nem megy végbe ez a folyamat, de úgy vélik, hogy genetikai okok állhatnak a háttérben, melyek bizonyos környezeti hatások révén az allergia kialakulását eredményezik. Az allergiát kiváltó pollen antigénnel történő újabb találkozás követően már tünetek jelentkeznek, mert ilyenkor már egy intenzívebb immunválasz alakul ki. Az IgE-antitestek a hízósejtek felszínén helyezkednek és amennyiben kapcsolódnak a pollen allergénnel, akkor a hízósejtekből felszabadulnak a gyulladást kiváltó vegyületek amelyek kiváltják a tüneteket. Ezek közül a legfontosabb a hisztamin, ami orrviszketést, orrfolyást, orrdugulást, csalánkiütést, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszokat eredményez.

A parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia tünetei abban az esetben jelentkeznek, amikor a növény pollenjeivel kerülünk kapcsolatba, így a panaszok jellege ugyanolyan, mint bármelyik pollenallergiáé:
* A leggyakoribb tünetek közé soroljuk az allergiás náthát, mely orrfolyással, tüsszögéssel, orrviszketéssel és orrdugulással jelentkezik, majd a későbbiekben akár orrmelléküreg-gyulladássá is súlyosbodhat.
* A kötőhártyagyulladás, mely szintén viszketéssel, égő érzéssel és kivörösödött szemekkel jár, szintén jellegzetes panasz.
* Allergiás asztma is kialakulhat, mely rohamszerűen jelentkező száraz köhögéssel, légzési nehézséggel és légszomjjal jelentkezik.
* A csalánkiütés szintén egy nagyon jellegzetes tünet, amelynél vöröses és egyben viszkető foltok, illetve hólyagok keletkeznek a bőrön.

Ezek a tünetek általában pár perccel vagy maximum 2 órával az érintkezés után jelentkeznek. A parlagfű pollenjei egyébként nagyon agresszívek: már minimális mennyiség is elegendő ahhoz, hogy súlyos panaszok lépjenek fel.

Mi a keresztallergia?

Egy keresztallergia során túl intenzíven reagál a szervezetünk két eltérő allergénforráshoz tartozó, de egymáshoz hasonló molekuláris szerkezetű allergénre: az érintett először allergiás lesz például a parlagfű pollenjére, majd a későbbiekben kialakulhat nála egy keresztallergia bármelyik fészekvirágzatú növénnyel szemben (ilyen például a napraforgó, a kamilla vagy az árnika). Ennek oka, hogy ezek a növények olyan fehérjéket tartalmaznak, melyek a parlagfű pollenjében is megtalálhatóak. Ennek eredményeként egy keresztreakció jön létre, hiszen szerkezetileg hasonlítanak egymásra ezek az allergének. Egyes élelmiszerek is gyakran váltanak ki keresztallergiát. Parlagfű allergia esetén ezek közé soroljuk a sárgadinnyét, a görögdinnyét, a cukkinit, az uborkát, az almát, a nektarint, a barackot és a banánt.

A keresztallergia okozta tünetek gyakran sokkal enyhébbek, azonban ebben az esetben is vannak kivételek, ugyanis néhány betegnél nagyon súlyos panaszok figyelhetők meg, melyek akár a teljes testüket érinthetik. Az adott élelmiszer elfogyasztása után pár perccel vagy 2 órával később jelentkeznek a tünetek. A keresztallergiában szenvedő felnőttek esetében zömében a szájnyálkahártyán keletkezik csalánkiütés, ami egyet jelent a viszkető hólyagocskák megjelenésével. Ezen kívül viszket a szájnyálkahártya, de az égő érzés és a bizsergő nyelv is gyakori panasz. A száj környékén számos más tünet is kialakulhat:

* Viszkető ajkak, nyelv, szájpadlás és torok
* Megduzzadt szájnyálkahártya
* A szájnyálkahártya és a száj körüli terület kivörösödése
* Hólyagok keletkezése, főleg az ajkakon

Az allergia szövődményei

Az allergiás személyeknél sokkal nagyobb az esélye az allergiás asztma kialakulásának, amire az alsó légutak gyulladása jellemző. Ez azt jelenti, hogy az allergiás nátha kellemetlen tüneteihez társulhatnak még asztmarohamok is, melyik idővel súlyosbodhatnak és gyakoribbá is válhatnak.

Az asztma az alsó légutak krónikus gyulladása, aminek egyik fő tünete a légszomj. Az allergiás asztmában szenvedőknek az allergének irritálják a légutakat. Idővel ez a gyulladás pedig önállósulhat, aminek következtében már más ingerekre reagálnak – például a hideg levegőre vagy a dohányfüstre. Fontos megemlíteni, hogy az alsó és a felső légutak kapcsolatban vannak, ami azt jelenti, hogy az allergia okozta gyulladás bármikor átterjedhet az orrunkról a tüdőnkre, aminek következtében kialakul az asztma. Egy allergénektől állandóan irritált és gyulladt nyálkahártya akár a légszennyezettség vagy fertőzések következtében is reagálhat asztmás tünetekkel.

Ezt abban az esetben tudjuk elkerülni, ha kezeljük az allergiánkat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, tovább súlyosbodhat a helyzet – így például a szénanáthához még társulhat az allergiás asztma is.

Parlagfű allergia diagnosztizálása

A parlagfű allergiát ugyanúgy diagnosztizálják, mint bármilyen más pollenallergiát, azaz egy Prick teszttel vagy vérvizsgálattal. A Prick tesztnél a bőr hámrétegét megkarcolják, és oda cseppentik az adott allergént tartalmazó oldatot, a vérvizsgálattal pedig az allergén elleni specifikus IgE antitesteket tudjuk kimutatni. Ezek a tesztek a túlérzékenységet mutatják ki, és csak akkor beszélnek az orvosok allergiáról, ha már klinikai panaszok is jelentkeznek.

A parlagfű és társai – Allergén növények

A parlagfű nemzetség fajai Amerikából származnak, onnan hozták be észrevétlenül Európába. Míg az ürömlevelű parlagfű a 19. század végén terjedt el Európában, addig az évelő parlagfű 1962-ben tűnt fel először hazánkban.

Általánosságban elmondható, hogy minden parlagfű növény 3000-4000 magot termel, de egy nagyobb egyed akár 60 ezret is képes. Ezek a földben akár 40 évig is termőképesek maradnak. A parlagfű terjedésének valószínűleg a klímaváltozás is kedvez, hiszen a meleg és nem túl száraz helyeket szereti, főleg azokat a területeket, melyek kevésbé vannak gondozva.

Magassága nagyban függ a helyszíntől. Míg májusban, amikor csírázik, még csupán 10-15 centiméter magas, később 0,3-1,5 méter nagyra is megnőhet. A parlagfű egy függőleges szárú, dúsan elágazó növény, melynek a szára és a levelei is szőrösek. A virágok külön fészekben nyílnak ki, majd innen szabadul ki az allergiát okozó pollen. Július közepén már kezdődik a virágzása, de augusztusban és szeptemberben válik ez tömeges jelenséggé, így ezt az időszakot sínylik meg a legjobban az allergiások.

A parlagfű irtása

A parlagfűre allergiás személyek semmiféleképpen se álljanak neki a növény irtásának, és a nem érzékenyen reagáló személyek is csak gumikesztyűvel és maszkkal vállalkozzanak a feladatra. Az irtás leghatékonyabb módja, ha gyökerestül szedjük ki a földből a növényt, méghozzá virágzás előtt. Azokról az egyedekről, melyek épp virágoznak, először a virágokat kell eltávolítani, és csak ezt követően szedjük ki őket a földből. A kiszedett parlagfüvet ne tegyük a komposztra vagy a zöldhulladékba, csak a háztartási szemétbe.
Fontos megemlíteni, hogy hazánkban kötelező a parlagfű irtása, aminek ellenőrzését külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság végzi el. Amennyiben elmulasztjuk a parlagfű irtását, komoly bírság vár ránk, ami 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

Parlagfű és társai

Számos olyan növény van, mely külsőleg hasonlít a parlagfűre. Ezek közé soroljuk a fekete ürömöt, a fehér ürömöt, a vadkendert és a büdöskét. A legtöbb esetben a fekete ürömmel szokták összekeverni a parlagfüvet, ami szintén egy nagyon allergizáló növény. Virágzási időszaka is megegyezik a parlagfűével, azonban sokkal kevesebb allergiás reakciót okoz.

Természetesen nem csak a parlagfű okoz komoly panaszokat az allergiások körében, hanem például a libatop, az útifű és a pázsitfűfélék is, így ezek irtására is fokozottan ajánlott figyelni, de a különböző fák (például nyárfa és fűzfa) is okozhatnak allergiás tüneteket. Utóbbiak pollenjeit nem a szél, hanem a bogarak szállítják.

A legjobb tanácsok, hogy a parlagfű ne tegye tönkre a nyarunkat

Táplálkozási tanácsok

* A pollenallergia során jelentkező tünetek enyhítésére fogyasszunk több citrusfélét, azaz narancsot, grapefruitot és citromot, de nagyon sok C-vitamint tartalmaz a nyári időszakban jobban elérhető zöld paprika is. Az ezekben található C-vitamin sokat javíthat az állapotunkon, ami gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.
* Mivel az allergiások vérében az allergén jelenlétében nagyon megemelkedik a hisztamin, a csalántea fogyasztása is ajánlott a számukra. Tudni kell, hogy a csalán is tartalmaz csekély mennyiségű hisztamint, így a teával már az allergiaszezon előtt fel tudjuk készíteni a szervezetünket, aminek köszönhetően nem fognak olyan súlyos panaszok jelentkezni.
* A petrezselyem ellenben lassítja a hisztamin termelését, aminek nagy szerepe van a kellemetlen tünetek kialakulásánál. Minél több petrezselymet eszünk tehát, annál könnyebben fogjuk átvészelni az allergiaszezont.
* A brokkoli szintén jótékony hatással van az allergiásokra, ugyanis ennek a kedvelt zöldségnek is gyulladáscsökkentő hatása van, a mustárolaj glikozid hatására pedig nem dugul be az orrunk.
* A fokhagyma és a vöröshagyma fogyasztása is ajánlott, ugyanis a bennük található kvercetin egy természetes antihisztamin, így csökkenti az allergiás reakciókat.
* Az elegendő mennyiségű vízfogyasztásra is figyeljünk, hiszen ez is enyhítheti a tüneteket, továbbá ihatunk speciális gyógyteákat is – csalánteát, papsajt teát vagy édesgyökér teát.
* Míg előbbieket ajánlott fogyasztani, addig számos olyan élelmiszer van, melyeket inkább kerüljenek az allergiások. Ezek közé soroljuk a felvágottakat és a sajtokat, továbbá figyeljünk arra, hogy a szénhidrátbevitel alacsony legyen.
* A keresztallergia lehetőségéről se feledkezzünk meg, így a parlagfű allergiában szenvedők kerüljék a sárgadinnyét, a görögdinnyét, a cukkinit, az uborkát, az almát, a nektarint, a barackot és a banánt.

Életmódbeli tanácsok

* A szellőztetésre nagyon kell figyelnünk, ha pollenallergiások vagyunk. Este lehetőleg tartsuk zárva az ablakokat, és napközben is csak rövid ideig szellőztessünk. Próbáljunk meg huzatot csinálni, hogy minél előbb megtörténjen a légcsere, így kevesebb pollen jut be, mint akkor, ha órákon át nyitva tartjuk az ablakokat. Aki a fekete ürömre reagál allergiásan, az reggel ne szellőztessen, míg a nyírfa allergia esetén reggel 8 óra előtt szellőztessünk.
* Az ágynemű gyakori cseréje is sokat segíthet. A mosás során arra figyeljünk, hogy ne a szabadban, hanem a lakásunk egyik szobájában teregessünk, ahol természetesen zárva vannak az ablakok. Ez a tanács értelemszerűen a frissen mosott ruhákra is érvényes.
* Már kaphatóak speciális pollenvédő hálók, melyek csökkenteni tudjuk a lakásunk pollenterhelését.
* A hálószobába érdemes beszerezni egy levegőtisztítót, mely képes kiszűrni a levegőből a polleneket.
* A gyakori hajmosás is sokat segíthet, hiszen ezáltal kimossuk tincseinkből és fejbőrünkből a polleneket, melyek így nem nehezítik meg az esti pihenést.
* A speciális HEPA-szűrős porszívó beszerzése is ajánlott, amivel a bútorkárpitokból is el tudjuk távolítani a polleneket.
* Használjuk ki az illóolajok jótékony hatásait is! A borsmenta hatékonyan enyhíti az allergiás tüneteket és megnyugtatja a szervezetünket. A citromolajnak hasonló hatásai vannak. Az eukaliptusz segíti a légzést, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van. A levendulaolaj pedig a bőrviszketést is képes enyhíteni.
* Az allergiások számára az sem mindegy, hogy hova mennek nyaralni. Általánosságban elmondható, hogy a tengerparton és a magas hegyekben sokkal kisebb a pollenkoncentráció, így ezeken a helyeken kevésbé kell számolniuk az allergiás tünetekkel. A sóbarlangok látogatási is ajánlott, mivel ezekbe nem jutnak be az allergének, így akár terápiás célra is használhatóak.

Gyógyászati készítmények

Szerencsére számos olyan készítmény kapható már, melyek képesek enyhíteni az allergiás panaszokon. Ide soroljuk az allergiás tüneteket megakadályozó gyógyszereket, orrspray-eket, a szájat és orrot fedő maszkot, valamint a különböző vitaminokat és szemcseppeket. Utóbbiak képesek enyhíteni a szemviszketést, a könnyezést, a vörösséget, a gyulladást és a szemhéjduzzanatot is. A tabletták szintén enyhítik a csalánkiütést és számos más allergiás reakció súlyosságát. Az orrspray-k megakadályozzák az orrnyálhártya megduzzadását, az orrváladékozást és a folyamatos tüsszögést. A szájmaszknak köszönhetően kevesebb pollen jut a szervezetünkbe, aminek hála a jelentkező tünetek is enyhébbek.

Lehetséges kezelések

Az allergia kezelésének több különböző módja is ismert. A leghatékonyabbak az antihisztamint tartalmazó gyógyszerek, amelyek enyhítik az allergiás reakciókat. Ezek közt vannak első és második generációs készítmények. Utóbbiak használatát a légúti allergiák esetén javasolják. Az első generációs készítményekkel szemben ezek már kisebb arányban okoznak fáradtságot. Pollenallergia esetén az egész szezonban ajánlott ezeket szedni, de a legjobb eredményeket akkor érjük el, ha hosszú távon alkalmazzuk ezeket.
Az immunterápia is egy nagyon hatékony kezelési módszer, főleg parlagfű allergia esetén, ugyanis nem csak a tüneteket, hanem a kiváltó okot is elmulasztja. Ennél a kezelési formánál az orvos dönti el, hogy injekcióval vagy nyelv alatt alkalmazható tablettákkal kezeli-e az érintettet. Az injekció ellen azonban az szól, hogy több súlyos mellékhatást, akár anafilaxiás reakciót is okozhat, ezért mindig az anafilaxiás reakció kezelésében jártas orvos jelenlétében végezhető. Az immunterápia lényege, hogy csökkenti vagy akár meg is szüntetheti az allergén által kiváltott reakciót. Ennek köszönhetően javul a betegek életminősége, illetve a súlyosabb állapotokat is sikerül megelőzni. Ehhez több oltásra is szükség van, így akár 1-3 év is eltelhet, mire ténylegesen enyhülnek a panaszok.

Összegezve tehát elmondható, hogy a parlagfű allergia igencsak megnehezíti az érintettek életét, így rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő kezelést, továbbá odafigyeljünk az étkezésünkre és az életmódunkra, hiszen már így is jelentősen enyhíthetünk az allergiás reakciókon.

2021. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek