Keresztreakciók - Mit ne együnk?

Kapcsolódó tünetek:

A keresztreakció során a pollenallergiában szenvedők gyümölcsök, növények fogyasztása után szájviszketést, szem- és orrfolyást tapasztalhatnak.

A létrejött allergiás reakció egyfelől a légutakon át történik, ám a reakciót kiváltó táplálék szájon át jut a tápcsatornába. A kifejezett allergiás reakciót nem a pollen váltja ki, hanem a növények egyes összetevői.

A folyamatot leegyszerűsítve a „tolvajkulcs-effektushoz”  hasonlíthatjuk: minden zárba egyedi kulcs passzol csupán. A kulcs az allergén, a zár az antitest, és ha az ajtó kinyílik, létrejön az allergiás reakció. A keresztreakció során nem a „zárhoz” készített, ám szerkezetileg hasonló kulcs „nyitja az ajtót”, előidézve az orális allergiás szindrómát.

Orális allergiás szindrómát okozó ételek
Nyírfapollen alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kiwi, mogyoró fajták, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
Nyírfa/feketeüröm zeller, sárgarépa, fűszerek
Fűpollenek dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom, mogyoró
Parlagfűpollen dinnyék (sárga, görög), banán, cukkini, uborka, kamilla

A keresztreakció előfordulhat nem csak pollenallergia esetében

Ismert allergén Keresztreakciót kiváltó allergén
Latex Dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom
Tojás csirkehús
Tehéntej kecsketej, juhtej
Marhahús bárányhús
Hal különböző halak

A keresztreakciókat kialakító növényi fehérjék hőkezelésre és enzimekre érzékenyek, ezekre szétbomlanak. Így már nem okoznak panaszt, leginkább csak nyersen.

Az Allegra® előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentősen javítja a szénanáthás a betegek életminőségét az allergiaszezonban.

2016. augusztus 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek