A keresztreakció során a pollenallergiában szenvedők gyümölcsök, növények fogyasztása után szájviszketést, szem- és orrfolyást tapasztalhatnak.
A létrejött allergiás reakció egyfelől a légutakon át történik, ám a reakciót kiváltó táplálék szájon át jut a tápcsatornába. A kifejezett allergiás reakciót nem a pollen váltja ki, hanem a növények egyes összetevői.
A folyamatot leegyszerűsítve a „tolvajkulcs-effektushoz” hasonlíthatjuk: minden zárba egyedi kulcs passzol csupán. A kulcs az allergén, a zár az antitest, és ha az ajtó kinyílik, létrejön az allergiás reakció. A keresztreakció során nem a „zárhoz” készített, ám szerkezetileg hasonló kulcs „nyitja az ajtót”, előidézve az orális allergiás szindrómát.
Orális allergiás szindrómát okozó ételek | |
Nyírfapollen | alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kiwi, mogyoró fajták, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya |
Nyírfa/feketeüröm | zeller, sárgarépa, fűszerek |
Fűpollenek | dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom, mogyoró |
Parlagfűpollen | dinnyék (sárga, görög), banán, cukkini, uborka, kamilla |
A keresztreakció előfordulhat nem csak pollenallergia esetében |
|
Ismert allergén | Keresztreakciót kiváltó allergén |
Latex | Dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom |
Tojás | csirkehús |
Tehéntej | kecsketej, juhtej |
Marhahús | bárányhús |
Hal | különböző halak |
A keresztreakciókat kialakító növényi fehérjék hőkezelésre és enzimekre érzékenyek, ezekre szétbomlanak. Így már nem okoznak panaszt, leginkább csak nyersen.
Az Allegra® előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentősen javítja a szénanáthás a betegek életminőségét az allergiaszezonban.