A leggyakoribb tévhitek az allergiáról

A leggyakoribb tévhitek az allergiáról

Kapcsolódó tünetek:

Ha gyerekként megúsztuk, később már nem lehetünk allergiásak

Az allergia nem korfüggő, bármely életszakaszban jelentkezhet, sőt a betegek legnagyobb százaléka épp a kamasz, fiatal felnőtt, 20-30 éves korosztály tagjai közt található.

Zárt lakásban megúszhatjuk a tüneteket

A hajunkon, bőrünkön, ruháinkon a pollen akkor is bejut a lakásba, ha az ablakokat zárva tartjuk. A légkondicionáló segíthet enyhíteni a tüneteket, de csak akkor, ha a szűrőjét rendszeresen cseréljük.

A reggeli szellőztetéssel megszabadulhatunk a lakásban lévő pollenektől

Vidéken a pollenkoncentráció reggelente a legmagasabb. Ezért az itt lakóknak tanácsos az esti órákra időzíteni a szellőztetést. A nagyobb városokban viszont pont fordított a helyzet, ott valóban délelőtt célszerű szellőztetni, mivel a pollenkoncentráció estére emelkedik meg.

Allergia ellen hatásos az egészséges életmód

Az egészséges életmód önmagában nem segít az allergia elleni küzdelemben, hiszen ez a betegség genetikailag meghatározott. Ráadásul számos, tőlünk független környezeti tényező pl. a légszennyezettség is előhívhatja a tüneteket.

Az állatallergia megoldása: a rövid szőrű, tollas vagy szőrtelen állat

Nem kizárólag az állat szőrére lehetünk allergiásak. Az állatok nyálában, vizeletében, ürülékében található fehérjék, a bőrmirigyek váladéka vagy apró, elhalt hámsejtek mind allergizálhatnak.

Az allergiával nem kell foglalkozni

Amíg valakinél az allergiás tünetek „csak” enyhe formában jelentkeznek, hajlamos lehet elhanyagolni a kezelését. A nem megfelelően kontrollált allergia azonban ronthatja az alvásminőséget, gyengíti az immunrendszert. Ráadásul a kezeletlen betegség szövődményeként kialakulhat allergiás asztma is.

A megoldás: párásítás

A párásítás általánosságban jótékony hatású, ám túlzott alkalmazás esetén ellentétes következményei lehetnek. A 60 százalék feletti relatív páratartalom ugyanis kedvez a házi poratka szaporodásának, így fokozódnak az atkák által kiváltott allergiás panaszok.

Vidéken erőteljesebbek a pollenallergia tünetei

Nem feltétlenül. A pollenallergia tünetei sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek a nagyvárosokban élőknél, mivel itt a légszennyezettség hatására az allergén növények okozta tünetek fokozódnak. Ráadásul a parlagfű virágzásának idején a levegőbe jutó pollenek a széllel akár 100km távolságra, így a nagyvárosokba is eljutnak.

A pollenszórás csúcsidőszaka a nyár

A pollennaptár bizonyítja, hogy a legtöbb potenciális allergén növény fő virágzási időszaka áprilisra esik. A nyáron virágzó növények virágzási időszaka viszont sokkal hosszabb.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek