Mikor alkalmazzunk és mikor ne ibuprofén tartalmú szereket?

Mikor alkalmazzunk és mikor ne ibuprofén tartalmú szereket?

Kapcsolódó tünetek:

Az ibuprofén, más néven dexibuprofén, az egyik legismertebb hatóanyag enyhe és erősebb fájdalmak, láz és gyulladások enyhítésére. Biztonságos, és ritkán okoz mellékhatásokat, így érthető, hogy széles körben használjuk, illetve számos gyártó terméke tartalmazza – többek között a Nurofen, az Advil, az Ibumax, az Algoflex vagy az Ibustar. Az ibuprofén egy nemszteriod gyulladáscsökkentő, aminek hatására kevesebb prosztaglandin termelődik a szervezetben. A prosztaglandinok többsége gyulladások kialakulását segítő hormon, aminek szerepe van a láz és a fájdalmak kialakulásában.

Cikkünkben bemutatjuk az ibuprofén felhasználási lehetőségeit, összehasonlítjuk más fájdalomcsillapító hatóanyagokkal, illetve annak is utánajártunk, hogy kinek nem ajánlott az alkalmazása.

Az ibuprofén és felhasználási lehetőségei

Milyen szer az ibuprofén?

Az ibuprofén egy gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag, amit a nem-szteroid gyógyszerek közé sorolnak. Ebbe a csoportba tartoznak az acetilszalicilsav, a diklofenák, a naproxen és az indometacin is. Ezek a típusú készítmények megakadályozzák a prosztaglandinok termelődését. Akut fejfájás, illetve enyhe és közepes fájdalom esetén (pl. fogfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak) ajánlott az alkalmazása, de megfázás, láz és influenza ideján is használható.

Míg több éven át nem voltak vénykötelesek ezek a gyógyszerek, a Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet döntése alapján 2020. május 1-től a magas hatóanyag-tartalmú készítmények vénykötelessé váltak. Ez a változás a 600 mg és 800 mg ibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti, vagyis azokat, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott. Ezt a döntést azzal magyarázták a szakemberek, hogy az érintett készítmények esetén nagyobb a mellékhatások rizikója.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése következtében gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek, de az ibuprofén kapcsán a legkisebb ennek az esélye, ez azonban csak kisebb adagok esetén igaz. A napi maximális bevehető mennyiséget 1800 mg-ban határozták meg annak érdekében, hogy csökkentsék a mellékhatások kialakulásának az esélyét. Az ibuprofén további előnye, hogy a többi hatóanyaghoz képest ritkábban okoz fényérzékenységet, enyhe véralvadásgátló hatása van, ellenben nincs májkárosító hatása.

Hogyan hat az ibuprofén?

A prosztaglandinok olyan anyagokok a szervezetünkben, amelyek sérülések vagy betegségek esetén szabadulnak fel, és fokozzák a környező idegek fájdalomérzékelést, így tudatva a szervezettel, hogy valami nincs rendben. Ezen kívül felelnek a szövetek gyulladásáért és megduzzadásáért. Az ibuprofén épp a prosztaglandin termelődését akadályozza meg, továbbá helyileg enyhíti a fájdalmat és a gyulladást.

Az, hogy milyen gyorsan hat az ibuprofén, számos tényezőtől függ. Egy hagyományos tabletta esetén kb. 30 percet kell várni, míg érezzük a hatást, ami 4-8 órán át tart, de ez egyénenként változó. Ha étkezés közben vesszük be, akkor lassabban kezd hatni, de kevésbé okoz mellékhatásokat, ami az érzékenyebb gyomorral rendelkezők számára jelent előnyt. Egy pohár vízzel ajánlott bevenni. Felnőttek esetén a napi ibuprofén adag nem haladhatja meg az 1800 mg-ot, 12 éven felüli gyermekek esetén a 600 mg-ot. Súlyos ízületi fájdalom esetén napi adagja maximum 2400 mg, de ezt a mennyiséget csak egy-egy napig szabad szedni.

Milyen tünetek kezelésére jó az ibuprofén?

A vény nélkül alkalmazott adagban az alábbi tünetek enyhítésére alkalmazható:

  • Fejfájás
  • Izomfájdalmak
  • Ízületi fájdalmak
  • Láz
  • Megfázás és influenzás panaszok
  • Menstruációs fájdalom
  • Hátfájás
  • Fogfájás

Az ibuprofénre vonatkozó további kutatások

Az ibuprofén kapcsán számos tanulmány és kutatás készült már. Laboratóriumi tesztek elvégzése során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az ibuprofén nem csupán a lázat vagy a fejfájást képes enyhíteni, de az élettartamot is ki tudja tolni. Az például már több éve igazolt tény, hogy az ibuprofén csökkenti az öregedéssel járó betegségek kialakulásának az esélyét. A kutatás során élesztőgombáknak, férgeknek és muslincáknak adtak ibuprofént, aminek következtében az élesztőgombák 17 százalékkal, míg a másik kettő 10-10 százalékkal élt tovább. Ennek oka feltehetőleg abban keresendő, hogy ibuprofén hatására csökken a triptofán szintje a szervezetben. A tanulmányt egerekkel folytatják, a végső cél annak igazolása, hogy emberek esetében is hasonló hatásokkal bír-e ez a hatóanyag.

Ibuprofén tartalmú készítmények

Ibuprofén vs. más fájdalomcsillapító hatóanyagok

Az ibuprofén és a paracetamol közötti különbség

Míg az ibuprofén képes csillapítani a fájdalmat és a gyulladást, addig a paracetamol csak a fájdalmat csillapítja. A paracetamol egyébként nem tartozik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők közé. Súlyos fájdalmak esetén annak ellenére kevésbé hatékony, hogy az agyban a fájdalomért és hőmérsékletért felelős területekre hat. Előnye azonban, hogy sokkal jobban kíméli a gyomrot, szedése pedig ritkábban okoz mellékhatásokat. A napi maximum dózis paracetamol esetében 4000 mg – ennél nagyobb mennyiség akár súlyos májkárosodást is okozhat.

Paracetamol tartalmú készítmények

Aszpirin vs. ibuprofén

Mindkét gyógyszer nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, az aszpirin szalicilsavat, az ibuprofen pedig propionsavat. Mindkettő megakadályozza a prosztaglandinok termelését, ezáltal nem indulnak be azok a gyulladásos folyamatok, melyek a fájdalmat kiváltják. Az adagolásuk különbözik egymástól: míg az aszpirin a legtöbb esetben 325 mg-os kiszerelésben kapható, addig az ibuprofén 200 mg-osban. De mikor melyiket ajánlott beszedni? Alapvetően mindkettőt ugyanazokra a panaszokra lehet alkalmazni: gyulladás okozta fájdalom, fejfájás, menstruációs görcsök, láz, ízületi gyulladás. Egyik készítményt sem ajánlott szünet nélkül, hosszabb ideig alkalmazni, kivéve. Ha ez mégis szükséges, akkor a szakemberek inkább az ibuprofént szokták javasolni.

Acetilszalicilsav tartalmú készítények

Diklofenák vagy ibuprofén?

A diklofenák szintén enyhíti a fájdalmat és a gyulladást, azonban kevésbé hatékony a láz csillapítására, ezért ebből a célból nem javasolják az ilyen típusú készítmények szedését. Enyhe vagy közepes fájdalom, migrén vagy rheumatoid arthritis esetén azonban jó választásnak bizonyul. Ezzel szemben az ibuprofén képes a lázcsillapításra is, továbbá hatékonyan fellép az izomfájdalommal szemben is, illetve a megfázás és influenza okozta panaszok esetén is.

Diklofenák tartalmú készítmények

Mikor és kinek NEM ajánlott az ibuprofén szedése?

A fájdalomcsillapítók sok esetben megkönnyítik a napunkat, ennek ellenére nem szabad ezeket a készítményeket túl gyakran, illetve túl nagy dózisban szedni, hiszen káros hatásuk is lehet. Ez alól az ibuprofén sem jelent kivételt, ugyanis túlzott bevitele gyomor- és bélvérzést, fekélyt, illetve vesekárosodást is okozhat. Az ibuprofén, illetve a nem-szteroid gyulladáscsökkentők abban az esetben okozhatnak ilyen problémákat, ha több napon át szedünk be belőlük 1200 mg-nál többet. Ilyenkor nagyobb eséllyel jelentkeznek a következő mellékhatások is: fejfájás, szédülés, hasfájás, émelygés, hányás, légzészavar, de akár vérzések és fekélyek is kialakulhatnak.

Nem javasolt, illetve tilos az ibuprofén szedése az alábbi betegségek esetén:

  • Gyomor- és nyombélfekély
  • Gyulladások a gyomor- és bélrendszerben
  • Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa
  • Érzékenység a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények valamelyik hatóanyagával szemben
  • Veseelégtelenség
  • Előrehaladott májbetegség, májelégtelenség
  • Súlyos szívgyengeség, szívelégtelenség
  • Vérzések

A gyomorpanaszokkal küzdőknek azért nem ajánlott az ibuprofén szedése, mert egyes prosztaglandinok védelmet jelentenek a gyomorsav gyomornyálkahártya károsító hatásával szemben, az ibuprofén pedig ezek képződését is gátolja. A prosztaglandinoknak továbbá a vesék megfelelő működésében is fontos szerepük van, így ezek hiányában a vesék sem fogják tudni 100 százalékosan ellátni a feladatukat.

Szívproblémákkal élőknek pedig azért nem javasolt az ibuprofén alkalmazása, mert egy dán kutatás eredményei alapján ez a hatóanyag megnöveli a szívinfarktus kockázatát.

Összegzés

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők, ezen belül az ibuprofén jó választásnak bizonyulmak, ha fájdalmaink vagy lázunk van. Ennek ellenére oda kell figyelnünk a szedésük során, mert ha túl sokat vagy hosszútávon alkalmazzuk őket, akkor súlyosabb problémákat is okozhatmak. Ibuprofén tartalmú készítmény bevétele előtt ajánlott konzultálni a kezelőorvosunkkal, hiszen vannak olyan betegségek, melyek esetén az nem javasolt – ilyenek például a különféle gyomor- és bélpanaszok vagy veseproblémák. Ezen felül a megfelelő adagolásra kell figyelnünk, hiszen a fájdalomcsillapító túladagolás szintén kellemetlen panaszokhoz vezethet: hányáshoz, szédüléshez, émelygéshez. Amennyiben minden javallatot betartunk, akkor az Ibuprofén tartalmú készítmény hatékonyan enyhítheti a fájdalmainkat, és csillapíthatja a lázat.

Válogasson ibuprofén-tartalmú készítményeink közül!

2022. július 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek