Fájdalomcsillapító tapaszok

Fájdalomcsillapító tapaszok

Kapcsolódó tünetek:

A gyógyszertudomány fejlődésével az eltérő eredetű fájdalmak csillapítására különböző működési elvű készítményeket fejlesztettek ki. A fájdalomcsillapítók nagy családján belül az egyik lényeges csoport az úgynevezett bőrön keresztüli rendszerek (transdermal therapeutic system), a tapaszok csoportja.

A tapaszok lényege

A Gyógyszerkönyv definíciója szerint: "A bőrön keresztül ható transzdermális tapaszok egy vagy több hatóanyagot tartalmazó, különböző méretű, flexibilis gyógyszerkészítmények. A transdermalis tapaszokat az ép bőrfelületen alkalmazzák azzal a céllal, hogy a hatóanyago(ka)t a bőrön keresztül juttassák a keringésbe."

Az 1970-es évek végén és a 80-as évek elején kezdődött meg az úgynevezett szabályozott és programozott gyógyszerleadás technológiai kivitelezhetőségének kutatása. A szabályozott hatóanyag leadás alatt azt értjük, hogy az adott gyógyszerforma képes a terápiás hatás szabályozására. A TTS-ket kifejlesztő szakemberek el tudták érni, hogy a tapaszokba bezárt hatóanyag adott időn belül, adott sebességgel váljon szabaddá, és a bőr hámrétegén illetve irha rétegén áthatolva jusson el a bőrben futó kicsi erekig. Az érfalakon átjutó hatóanyag a vér útján a szervezet legkülönfélébb pontjaira képes eljutni.

A tapaszok előnyei és hátrányai

  • A gyógyszerek ebben a formában történő alkalmazása esetén jobb eredmény érhető el, mint a hagyományos, orálisan szedhető készítményeknél.
  • A tapaszok esetén a gyomor-bél traktus és a máj kikerülésével a hatóanyagok itt lezajló változásai, illetve az ezen traktusokat érintő mellékhatások elkerülhetőek.
  • A keringésbe jutás nem pulzáló, hanem folyamatos.
  • Ép bőrfelület esetén minimális az alul- vagy túladagolás veszélye, lévén hogy a hatóanyag felszabadulása szabályozott.
  • A készítmény eltávolításával a gyógyszerhatás egyszerűen megszüntethető.
  • Könnyen alkalmazható hányással járó kórképek esetén.
  • Májkímélő gyógyszeres megoldásnak bizonyulnak.
  • A tabletták lenyelésére képtelen, magatehetetlen pácienseknél is alkalmazhatóak.

Említést kell még tenni a tapaszok hátrányairól is:

  • Nagy molekulák számára ez a beviteli mód nem alkalmas.
  •  A tapaszok nem minden bőrtípushoz tapadnak megfelelően.
  • A tapasz ragasztórétege néhány betegnél bőrirritációt válthat ki.

A gyógyszeres és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású fájdalomcsillapító tapaszok

Patikai forgalomban, vény nélkül kapható, diclofenak hatóanyagot tartalmazó TTS rendszerek a Flector és az Algoplast tapasz. Előnyük, hogy méretre vághatóak, a hatóanyag felszívódása gyors, és akár 12 vagy 24 órán át képesek a beteg tüneteinek enyhítésére.

Speciális terület a fájdalomcsillapító tapaszokon belül a kábítószer tartalmú TTS rendszerek. Az orvosok ezeket a készítményeket daganatos betegek fájdalmának csillapítására, illetve súlyos mozgásszervi panaszok esetén írják fel betegeiknek.

Gyógyhatású készítmények közül a leggyakrabban keresettek a Salonplas és a Tigris tapaszok, fájdalom- gyulladáscsökkentő és izomlazító hatásuk miatt. Viszonylag új gyógyhatású termék a kapszaicin tartalmú fájdalomcsillapító tapasz.

2013. december 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek