Vesebetegségek

A vesének vannak elsődleges betegségei, amiket okozhatnak gyulladásos folyamatok, húgyúti fertőzések, melyek aztán heveny vagy idült vesemedence gyulladást eredményezhetnek. Emellett vannak a vesének veleszületett vagy örökletes betegségei is, de gyakoribb, hogy a vesét egy másik betegség, például a cukorbetegség, magas vérnyomás károsítja.

Másodlagos vesebetegség alakulhat ki akkor is, ha a szervezetben fertőzés zajlik. Számos környezeti tényező is károsíthatja a vesét, mint a dohányzás, egyes gyógyszerek, vagy nehézfémek (ólom, higany). A vese károsodásának következménye a veseműködés romlása. A veseműködés csökkenése során a vese egyre kevésbé tud feladatainak megfelelni. Ha a vesekárosító hatás heveny és jelentős mértékű, akkor a vesefunkció napok alatt gyorsan elromlik. Ez a heveny veseelégtelenség, ami általában korán panaszokat okoz, ezért jó az esély a betegség felismerésére és kezelésére.

Vesebetegségek

Idült, lassan zajló betegségek (pl. a cukorbetegség, magas vérnyomás) idült veseelégtelenséget okoznak, melynek során a vesefunkció lassan, évek alatt romlik, és a betegség nagyon sokáig tünetmentes maradhat, ezért az állapot felismerése és a kezelés gyakorta késedelmet szenved.

Hogyan őrizhetjük meg veséink egészségét? Milyen jelek mutatnak arra, hogy veseműködésünk csökkent? Mit tegyünk veseproblémák esetén? A válaszokat megtalálja cikkeinkben.

Vesekárosító szokások – Ezeket mindenképp hagyja el!

Az egészségünkhöz nélkülözhetetlen a vesék megfelelő működése, ezért nem árt tudni, milyen hétköznapi szokásokat érdemes elhagyni.

Gond van a veséjével? Ezeket kerülje!

Mit ehet és mit nem ajánlott fogyasztani veseprobléma esetén?

10 +1 tünet, ami vesebetegségre utalhat!

A vesebetegségek esetében is igaz, hogy kezdeti stádiumban gyógyíthatók, később azonban a gyógyulási esélyek jelentősen romlanak. Érdemes ezért az alábbi jelekre odafigyelni!

Hogyan működnek a vízhajtók?

Szerepük van sok keringési és érrendszeri betegség kezelésében.

A vesebetegség jelei

A krónikus vesebetegség leggyakoribb oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás.