A vesefájdalom okai

vesefájdalom okai

Kapcsolódó tünetek:

Mivel sokan nem tudják, pontosan merre is találhatóak a vesék, összekeverik más szerv okozta fájdalmakkal a vesefájdalmakat. Általában a derékfájást szokták vesefájdalomnak hinni a betegek, pedig valójában a derékfájás lejjebb érezhető. A vesék ugyanis a gerinc mellett találhatóak, a hasüreg hátsó falának felső részében, nagyjából arrafelé, ahol véget érnek a bordák a háton. A vesék fájdalma több fajta lehet, azonban csak a görcsről lehet biztosan tudni, hogy mi az oka. A görcsös vesefájdalom szinte minden esetben vesekőre utal. Ha vesekő alakul ki, és elmozdul, elakadhat a húgyvezetékben, vagy megsértheti a nyálkahártyát. A húgyvezetékbe jutott kövek nagyon fájdalmas görcsöket (sokszor a szülés fájdalmaihoz szokták hasonlítani) tudnak okozni. A fájdalom mellett nem ritka a hányinger és a láz sem, de minden esetben általános rossz közérzet is jelentkezik. Fontos tudni, hogy vannak akkora méretű vesekövek is, amelyek olyan nagyok, hogy nem tudnak elindulni, ezért görcsöt nem is váltanak ki.

A vesefájdalom okai

Gyulladás

A vese gyulladásáért legtöbbször fertőzés a felelős, amely lehet vírusos vagy bakteriális. Legtöbbször az alsó húgyutak felől felterjedő fertőzés a kiváltó ok. Azok a kórfolyamatok segítik elő a kialakulását, amelyek következtében vizeletpangás alakul ki (például elakadt vesekő). Előfordulhat a véráram útján vagy a közvetlen környezetből a vesére terjedő fertőzés is. Ezek mellett létezik autoimmun gyulladás is, mely rendszerint nem jár fájdalommal, de a veseműködés romlását okozza.

A bakteriális eredetű gyulladást antibiotikummal kezelik, de alkalmaznak mellette fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szereket is. Minden esetben fontos az elsődleges ok kiderítése.

Fejlődési rendellenesség

A vesegyulladás, vesefájdalom hátterében néha fejlődési rendellenesség is állhat, illetve a fejlődési rendellenesség következtében kialakult probléma.

Vesekövesség

Ha a húgyutak elzáródnak, borzalmas fájdalmakat élhet át a páciens. A vesegörcs oka általában a húgyvezetékbe jutott vesekő. Ha a vesekő elmozdul, erős, görcsös fájdalom alakul ki. A görcsös fájdalmat fájdalomcsillapító és görcsoldó alkalmazásával lehet enyhíteni, illetve bő folyadék fogyasztással  lehet kihajtani a követ. Ha a kő túl nagy, elakad valahol, ultrahangos zúzással darabolják kisebbre.

Sérülés

A vese fájdalma kialakulhat sérülés miatt is. Ha ütés éri, nem minden esetben jelentkezik azonnal a fájdalom. Ha a vese magasságában eltört egy borda vagy egy csigolya, az is okozhat sérülést a vesén, illetve vesetáji fájdalmat. A kisebb zúzódásokat nem kell műtéttel kezelni, azonban akkor feltétlenül szükséges a beavatkozás, ha a vizeletelvezető rendszer vagy a vesét ellátó érhálózat sérült. A kisebb sérülések pihentetéssel hamar helyrejönnek, fájdalmak esetén fájdalomcsillapító javasolt.
2017. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek