Vesekárosító szokások - Ezeket mindenképp hagyja el!

Vesekárosító szokások - Ezeket mindenképp hagyja el!

Kapcsolódó tünetek:

A veseműködés zavarára utalhat a vizelet mennyiségének, illetve színének megváltozása, a szédülés, a hányinger és a hányás, a fáradékonyság, az állandó hidegérzet, a bőr viszketése és a rossz lehelet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni és egy alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat. Az alábbi hétköznapi szokások károsíthatják vesénket, illetve megnehezítik működését, ezért érdemes ezeket elhagyni!

Vizelet-visszatartás

Ha úgy érezzük, tele van a hólyagunk, ne halogassuk a mellékhelyiségre menetelt, mert azzal rengeteget árthatunk a vesénknek! A hólyagban felgyülemlő, pangó vizelet egyrészt a kórokozók melegágya, ami húgyúti fertőzéseket vagy akár vesegyulladást is okozhat, másrészt a teli hólyag megnöveli a vesékre nehezedő nyomást is.

Nem megfelelő folyadékbevitel

Ha rendszeresen nem figyelünk oda arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ezzel hosszú távon a vesekárosodást kockáztatjuk. Ha nem iszunk eleget, akkor a vér besűrűsödik, emiatt a vesék nem tudják ellátni a feladatukat, így a méreganyagok a szervezetben maradnak.

Túlzásba vitt sófogyasztás

Az ételekkel elfogyasztott sót a vesének kell feldolgoznia. Minél több sót fogyaszt valaki, annál keményebben kell dolgoznia a veséknek. A veseműködés hatékonyságának csökkenése vízvisszatartást okoz a szervezetünkben, ennek pedig számos súlyos következménye lehet, például a vérnyomás megemelkedése.

Indokolatlan gyógyszerszedés

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók rendszeres, indokolatlan szedése károsíthatja a veséket azáltal, hogy csökkenti a vesék vérellátását, ami idővel krónikus vesegyulladáshoz is vezethet. Ha gondjaink vannak a vesénkkel, mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen gyógyszert beszednénk, de ha egészségesek vagyunk, akkor is figyeljünk oda, a gyógyszerszedés - még ha vény nélkül kapható szerről is van szó - nem játék!

Rendszeres alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás mind a vesékre, mind a májra nagy terhet ró, hiszen a benne található méreganyagokat valahogy el kell távolítani a szervezetünkből. Másrészt az alkohol hatására húgysav rakódhat le vesékben, mely hosszú távon növeli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. Ha alkoholt fogyasztunk, egyrészt tegyük mértékkel, másrészt pótoljuk a folyadékveszteséget, mivel az alkohol erősen szárító hatású.

Betegségek elhanyagolása

Ha gyakran vagyunk betegek, rendszeresen felfázunk, elkapunk különféle fertőzéseket, az azt jelzi, hogy immunrendszerünk meggyengült. Ha nem tudunk kilábalni a betegségekből, forduljunk orvoshoz, szedjünk immunrendszer erősítő vitaminokat! Sokan nem is gondolják, de a betegségeket okozó baktériumok az egész szervezetben ott vannak, és könnyen eljuthatnak akár a vesékbe is, ahol további gyulladásokat okozhatnak.

Az alvás és a pihenés elhanyagolása

A kimerültség és az alváshiány bizony a veséket sem kíméli. Szervezetünk éjszaka, alvás közben regenerálódik, és ha nem pihenünk eleget, az a veseműködésünkre is negatív hatással van. Az alváshiány számtalan kedvezőtlen folyamatot indít el a testünkben, hosszú távon pedig komoly betegségeket okozhat.

Ha szeretnénk veséink egészségéről gondoskodni, az alábbi, egyszerűen megvalósítható tanácsok segítenek:

1. Mozogjunk rendszeresen! A mozgás segíti a szervezet általános méregtelenítését, serkenti a vérkeringést, javítja szerveink működésének hatékonyságát. 2. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra! Ellenőriztessük vércukorszintünket, vesefunkcióinkat – különösen, ha több kockázati tényező is megnöveli a vesebetegségek kialakulásának valószínűségét –és mérjük vérnyomásunkat! 3. Táplálkozzunk egészségtudatosan! Kerüljük a tartósítószerekkel teli ételeket, a sót mértékkel használjuk, helyette ízesítsünk fűszerekkel, részesítsük előnyben a friss zöldségeket, gyümölcsöket! 4. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra! Minden nap igyunk meg legalább 2 liter folyadékot, ami lehet szűrt csapvíz, alacsony nátrium-tartalmú ásványvíz, gyógy- és gyümölcstea, frissen facsart zöldség- és gyümölcslé. 5. Mellőzzük a káros szokásokat: ne dohányozzunk, alkoholt pedig csak ritkán igyunk, ha  mégis elfogyasztanánk egy pohárkával, válasszuk a minőségi vörös vagy rozé borokat!
2017. április 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek