Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a vesekő?

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, többnyire kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A férfiaknál háromszor gyakrabban képződik kő a vesében vagy a vesevezetékben, mint a nőknél és a középkorúaknál jellemző leginkább kialakulása.

Mi okozhatja?

A vesekő kialakulásának hátterében genetikai tényezők is állnak illetve hajlam és életmód tényezők kérdése is, hogy kialakul-e. Ha a szülőknél is előfordult, jó eséllyel a gyerekeknél is megjelenik.

Milyen tünetei vannak?

A kő mérete és az átélt fájdalom között nincs összefüggés: van, amikor a teljes vesemedencét kitöltő kő sem okoz tüneteket, míg az egészen apró homok is kiválthat komoly szenvedést. Többnyire heves, görcsös fájdalmat okoznak, de az is gyakori, hogy véletlenül, egy más betegség miatt végzett hasi ultrahangvizsgálat során állapítják meg a vesekövességet.

Hogyan előzhető meg?

A megelőzés érdekében szinte teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja a testsúly rendezését, a húsfogyasztás visszaszorítását, több növényi rostfogyasztást, a rendszeres testmozgást, mint a megfelelő folyadékbevitelt. Nagyon fontos még az is, hogy a vizeletet soha ne tartsuk vissza hosszú ideig!

Változatos, egészségtudatos étkezéssel

A változatos étkezés azért fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést. Sószegény étkezéssel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a se nem túl lúgos, se nem túl savas italokkal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt.

Megfelelő folyadékbevitellel

Igyunk annyi folyadékot – lehetőség szerint vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet – hogy kb. 2.0 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta! Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt. A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad.

Mozgással

Mozgással megakadályozható a vizelet pangása. Mozgás során javul a vérkeringés, az anyagcsere, fokozódik a szervezet méregtelenítése.

Hogyan kezelhető?

A kisebb kövektől természetes úton is meg lehet szabadulni, bár a kő távozásakor átélt fájdalom a gyermekszüléshez hasonló. Ha nincs esély spontán ürítésre, szóba jöhet az ultrahangos kőzúzás vagy a műtéti beavatkozás is.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek