Vesemedence gyulladás

vesemedence gyulladás

Kapcsolódó tünetek:

A vesemedence gyulladást baktériumok okozzák, melyek az esetek nagyobb részében a húgyutakon keresztül jutnak fel a vesemedencébe, ahol megtelepednek és gennyes gyulladást okoznak. Ennek a gyulladásnak, vagyis orvosi nevén a pyelonephritisnek két fajtáját különböztethetjük meg: az akut gyulladás hirtelen lép fel, magas lázzal és erős fájdalommal jár; míg a krónikus gyulladás már a kórokozók állandó jelenlétét mutatja, amit általában valamilyen kísérőbetegség okoz. Ilyen betegség lehet többféle, az immunrendszert gyengítő betegség vagy egy a húgyutak szabad elfolyását okozó társbetegség. A gyulladás alapvetően gyakrabban jelentkezik nők esetében, főleg terhesség alatt és után, míg a férfiaknál inkább idősebb korban gyakoribb, például a prosztata megnagyobbodása miatt. Mindkét nem lehet tehát veszélyeztetett, csak más mértékben. Bármelyik típussal is legyen dolgunk, a vesemedence gyulladás kellemetlen tünetekkel jár, így minél hamarabb kezelni kell. Hiszen az akut verzió kezeletlenül okozhat tályogképződést vagy vérmérgezést, a krónikus változat pedig akár veseelégtelenséget is.

Tünetek

Akut gyulladás esetén magas láz tapasztalható, illetve vele együtt általános levertség és gyengeség. Emellett szinte azonnal jelentkezik egy erős, lüktető fájdalom deréktájékon, amihez társulhat hasi fájdalom is. Ugyanakkor számítani kell az égő és fájdalmas vizeletürítésre, és a rendkívül gyakori vizelési ingerre is. Ezekből a tünetekből az orvos már gyanakodhat vesemedence gyulladásra, ám a pontos diagnózishoz vizelet- és vérvizsgálatra, valamint a vese és a húgyutak ultrahangos vizsgálatára is. Krónikus vesemedence gyulladás esetében a panaszok nagyon változóak lehetnek intenzitás, és megjelenési formák tekintetében is. Nem is feltétlen jelentkeznek úgy, mint az akut gyulladás során, inkább csak tompa deréktáji fájdalom fordul elő (ami más problémákat is jelezhet), így a diagnózishoz itt is alapos vizsgálat szükséges. Ráadásul meg kell állapítani a gyulladás kísérőbetegségét is.

Kezelés

Akut gyulladás esetén mindenképpen szükség van antibiotikum kezelésre, melyet azonnal meg kell kezdeni, és ha szükséges módosítani kell a baktérium tenyésztés eredménye alapján. Ezt egészíti ki az ágynyugalom és a sok folyadék fogyasztása. Emellett pedig alkalmazhatóak kiegészítésképpen görcsoldó és fájdalomcsillapító szerek. A gyógyulás a megfelelő kezeléssel általában szövődmények nélkül végbe is megy.

A krónikus vesemedence gyulladás tüneteit hasonlóan kell kezelni, mint akut esetben, de fontos a kiváltó ok megszüntetése, illetve a társbetegség gyógyítása. Ugyanakkor foglalkozni kell az esetleges szövődményekkel is, mint a magas vérnyomás vagy veseelégtelenség.
2017. augusztus 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek