Hogyan működnek a vízhajtók?

Hogyan működnek a vízhajtók?

Köztudomású, hogy a nagy túlzott sófogyasztás vérnyomásemelő hatású, illetve a sószegény diéta csökkenti a vérnyomást, ez amiatt van, mert a nagy mennyiségű ionok sok vizet kötnek meg.

A vízhajtókat leginkább bizonyos típusú szívelégtelenség, egyes vesebetegségekn, valamint zsírmáj esetén ödéma csillapítására alkalmazzák. Egyes vizelethajtó típusokat széles körben alkalmaznak magas vérnyomás kezelésre.

A szervezet önszabályozó folyamataival próbálja fenntartani a saját belső egyensúlyát, célja az állandó elektrolit-koncentráció fenntartása.

A vese érzékeli a szervezet víztartalmát és annak töménységét, különböző módon vezérli, mennyi víz szívódjon vissza. Ha nagyobb mennyiségű só kerül a szervezetbe, ennek megfelelően több vizet is vesz fel, illetve választ ki.

Vérnyomáscsökkentő hatás

Tágabb értelemben vízhajtóknak nevezhetők azok a vegyületek, melyek megemelik a kiválasztott vizelet mennyiségét. Ez sokszor nem jár különösebb vérnyomáscsökkenéssel, mivel a nagy mennyiségű elektrolit a szervezetben marad.

Azoknak a vízhajtóknak van terápiás potenciálja, melyek a nátrium- és a kloridionok ürítését növelik. A fokozott elektrolit-kiválasztás nagyobb folyadék-kiválasztással társul, mert a szervezet így tartja fenn az egyensúlyt.

A nagy mennyiségű folyadékvesztés vezet a vénás nyomás csökkenéséhez. Előfordul, hogy tartós adagolás során a szervezet megszokja a vízhajtó hatást, viszont a vérnyomáscsökkentő hatás nem múlik el. Ennek a vízhajtó vegyületek hatására másodlagosan kialakuló értágítás lehet a kiváltó oka.

A vese és a vízhajtók

A vese folyamatosan dolgozva, naponta 180 liter vizet (!) és vele együtt oldott anyagokat választ ki. A szűrlet tovább haladva a vesében lévő kis csatornákon, amelyeken át a víz és a sok oldott anyag javarészt visszaszívódik, végül mindössze 1,5-2 liter vizelet képződik naponta.

A töltéssel rendelkező ionok nem tudnak átjutni a csatorna falán szabadon, ezért különböző ioncsatornák és átvivő fehérjék közreműködésével kerülnek a vese csatornáiból vissza a vérbe.

A vízhajtók nem csupán a vizet távolítják el a szervezetből, hanem azzal együtt az ionokat és sókat egyaránt. Nátriumionok, káliumionok, kloridionok távoznak a vizelettel a szervezetből.

A vízhajtók - hatásmechanizmusuk alapján - különböző csoportokba osztályozhatók. Attól függően, hogy a vesében lévő kis csatornák (a nefronok) mely szakaszán, milyen sók visszaszívásának befolyásolása révén zajlik sóvesztés, másként működnek a különböző diuretikumok.

A végeredmény azonban általában ugyanaz: kevesebb só szívódik vissza a vesében, azaz több só ürül a vizelettel, a só pedig mindig „vizet visz magával”. A vízhajtók serkentik a vesék által termelt vizelet mennyiségét.

2016. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink