Sószegény étrend
Bármilyen, vesét érintő probléma esetén igaz, hogy fokozottan oda kell figyelni a sószegény étrend betartására: a táplálékkal naponta bevitt só mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot. Mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben, az fokozott munkát jelent a veséknek. Vigyázni kell arra, hogy a legtöbb élelmiszer tartalmaz sót sózás nélkül is.Kontrollált fehérjebevitel
A vese terhelésének csökkentésére ajánlott a fehérjeszegény étrend. A szakemberek naponta testtömeg-kilogrammonként 0,4-0,5 g fehérjebevitelt ajánlanak. A mennyiségen túl azonban a bevitt fehérje minőségére is fokozottan oda kell figyelni: a teljes, nagy biológiai értékű fehérjéket, a nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazó élelmiszereket kell előnyben részesíteni, így például a tojást, a tejet és tejtermékeket, halat. A fehérjebevitel csökkentése mellett ügyelni kell a megfelelő kalóriabevitelre, mert energiahiány esetén a szervezet a saját fehérjéit kezdi lebontani.Kevesebb foszfor
A táplálékokban lévő foszfor mennyisége egyenesen arányos a fehérjetartalommal, így a fehérjeszegény diéta egyben csökkentett foszfortartalmú is. Foszfor szinte valamennyi élelmiszerben található, de kiemelkedően magas a foszfortartalma a szárazbabnak, a száraz borsónak, a lencsének, a szójának, a csonthéjasoknak, például a diónak és a mandulának, valamint a máknak. Egyes sajtok, üdítő italok és a tartósított termékek is nagy mennyiséget tartalmaznak belőle.Kevesebb kálium
Ha a veseműködés nem kielégítő, nem árt óvatosnak lenni a kálium bevitelével sem, mert túlzott fogyasztása megterheli a vesét. Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket: a banánt, az aszalt gyümölcsöket, a levélzöldségeket, a spenótot és a sóskát, a sárgarépát, a krumplit, a paradicsomot és a brokkolit, a hüvelyeseket, valamint a kakaót, a csokoládét és az olajos magvak túlzott fogyasztását.Megfelelő folyadékbevitel
Nem csak a vesebetegeknek, az egészséges embereknek is tanácsos kontrollálni a folyadékbevitelüket. A szükséges folyadék mennyisége 2-3 liter naponta, amit ásvány- és csapvízzel, levesekkel, gyógynövényekből készült teákkal, frissen facsart gyümölcslevekkel fedezhetünk. Kerüljük azonban a cukros és szénsavas, koffeintartalmú üdítőket!Magas oxalát-tartalmú ételek kerülése
Főként vesekövesség esetén érdemes kerülni vagy mértékkel fogyasztani azokat az ételeket, amelyeknek magas az oxalát tartalma: ilyenek a sóska, spenót, cékla, rebarbara, csokoládé. Ugyanez igaz a kalciumra is, amelynek túlzott bevitele ugyancsak növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát az arra hajlamosaknál.Magnézium és B6-vitaminban gazdag táplálkozás
A vese munkáját segíti a B6-vitaminban és magnéziumban gazdag ételek, mint a gomba, rizs, krumpli, spárga, zeller, szárazbab, őszibarack, dinnye, szőlő, baromfihús, fogyasztása. Iktassuk be rendszeresen ezeket az ételeket étrendünkbe!
2017. március 24.