Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan és miért távozik a nyákdugó szülés előtt?

Amint felkészült a magzat a megszületésre, akkor mélyebbre csúszik a medencében, a szervezet elkezd több prosztaglandin nevű hormont termelni, aminek hatására felpuhulnak a méhnyak szövetei, majd leválik a nyákdugó. Általában ez a várandósság utolsó heteiben következik be. Ezt a folyamatot minden kismama másként éli meg, hiszen néha egyben, máskor pedig apránként távozik a nyákdugó. A legtöbben észre sem veszik, hogy már eltűnt a szervezetükből.

Hogyan néz ki a nyákdugó?

A levált nyákdugó vér és váladék keveréke, aminek a legtöbb esetben fehér, világos rózsaszín vagy barnás színe van. A színe és az állaga azonban minden nőnél eltérő, de leggyakrabban a zseléhez szokták hasonlítani. Ha pár vércsepp is található benne, akkor az annak a jele, hogy már kezd tágulni a méhszáj, ugyanis ilyenkor az apróbb erek elszakadnak, és az ezekből távozó vér összekeveredik a nyákdugóval. Amennyiben erős vérzést tapasztalunk, melynek színe világos piros, akkor az nem a nyákdugó távozására utal, hanem akár egy korai méhlepény leválást is jelezhet. Ilyen esetben azonnal keressünk fel egy orvost!

Távozott a nyákdugó – Mikor indul be a szülés?

A nyákdugó távozása az első jele a hamarosan beinduló szülésnek, ennek ellenére nem azt jelenti, hogy azonnal a kórházba kellene rohannunk, hiszen a szülés megindulása a vajúdással van összefüggésben. Amennyiben a nyákdugó távozását erős és rendszeres fájások követik, akkor jobban tesszük, ha útnak indulunk a kórházba, hiszen ekkor már a méhszáj is kezd kitágulni. Ez azonban ritkán fordul elő, ugyanis a legtöbb esetben még pár nap vagy akár hetek telhetnek el, míg ténylegesen elindul a vajúdás. Ha a nyákdugó távozását nem követi fájdalom, akkor nagy valószínűséggel még várnunk kell a baba megszületésére. Az ellenkező eset szintén bekövetkezhet, azaz amikor a fájások a nyákdugó távozása nélkül indulnak be.

Mekkora a fertőzésveszély a nyákdugó távozása után?

Emiatt nem kell aggódnunk, hiszen nem nő meg a fertőzésveszély a nyákdugó távozásával, ugyanis a hormonok képesek azt újratermelni. Még akkor sem történik azonban semmi baj, ha ez nem következik be, mert a kisbabánkat megvédi a magzatburok a kórokozóktól. Amennyiben mégis aggódunk a fertőzésveszély miatt, akkor a nyákdugó távozását követően mellőzzük a szexuális együttlétet, továbbá ne fürödjünk se természetes vízben, se uszodában.

A legfontosabb információk a nyákdugóról

  • Nem várandós nőknél is ki tud alakulni a nyákdugó, méghozzá a méhnyak körüli mirigyek váladékából.
  • A nyákdugó megakadályozza a kórokozók és a baktériumok bejutását a szervezetbe.
  • A terhesség során a váladék sokkal sűrűbb lesz, így a kismamát és a magzatot is megvédi a fertőzésektől.
  • A nyákdugók is különbözőek: míg egyes nőknél fehér, másoknál világos rózsaszín vagy barnás. Az állaga is eltérő lehet: néha zselés, máskor darabos vagy nagyon sűrű.
  • A nyákdugó távozása az első jele a hamarosan beinduló szülésnek, azonban a fájásokkal kezdődik csak meg ténylegesen a szülési folyamat.
2021. március 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek