Candida diéta – Mivel állunk szemben?
A Candida Albicans egy olyan élesztőgomba, mely egészséges állapotban is megtalálható mindannyiunk bélrendszerében. Normális esetben azért nem okoz gondot, mert a belünkben élő jótékony mikroorganizmusok kontroll alatt tartják. Ha azonban a bél baktériumflórája sérül, a gomba kórosan elszaporodik, és a bélen kívül elárasztja szinte az egész testünket (bőrt, szájüreget, hüvelyt stb.) igen kellemetlen tüneteket okozva. Kiváltó okként az életformaszerűen tartott helytelen táplálkozás, a túlzott stressz és túlhajszoltság, a gyakori és tartós antibiotikum kúra, valamint a folyamatos fogamzásgátló használat azonosítható.Mit szabad, és mit nem?
Annak, aki candida diétára adja a fejét, fontos tudnia: hosszú időbe telik, míg megállítja a gomba szaporodását, tehát mindenekelőtt türelemre és kitartásra van szüksége. A diéta lényege abban áll, hogy a gombától meg kell vonnunk annak táplálékát, tehát olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, melyek nem tartalmaznak cukrot és élesztőt. A candida diéta első két hetének nagyon szigorúnak kell lennie, hogy erőteljesen megindulhasson a tisztulás. Ebben az időszakban gyümölcsöt sem ehetünk, mert – egyes fajták különösen – sok fruktózt tartalmaznak. Ami biztosan nem kerülhet a tányérunkra: élesztővel készült gabonatermékek (kenyerek, sós és édes péksütemények, kelt tészták), a legtöbb felvágott, kefir, tejföl, sütőpor, édességek, ketchup, barbecue szószok, majonéz, mustár, a különféle készen kapható salátaöntetek, lekvárok, gyümölcsjoghurtok, szárított, kandírozott gyümölcsök, magas cukortartalmú gyümölcsök (füge, banán, szőlő, dinnye, datolya), méz, cukor (és minden termék, ami ezeket tartalmazza), savanyú káposzta, bor, sör, pezsgő. Az első két hét után fokozatosan bevezethetjük a kevésbé magas cukortartalommal bíró gyümölcsöket és a hüvelyeseket. A candida diéta egésze alatt szabadon fogyasztható szinte az összes zöldségféle, melyet a legjobb, ha nyersen eszünk vagy kíméletesen elkészítve (pl. párolva). Fontos, hogy sok rostot juttassunk szervezetünkbe – ennek egyik legfőbb forrásai a zöldségek –, melyek segítenek megtisztítani a bélrendszer nyálkahártyáját. Betervezhetünk étrendünkbe joghurtot, túrót, juhtúrót, hidegen sajtolt olajakat, sovány húsokat, halakat, tojást, ihatunk kávét és teát cukor nélkül. Szerezzünk be jó minőségű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítőt, hogy ezek szedésével is segítsük károsodott immunrendszerünk talpra állását. Fontos azonban leszögeznünk, hogy tudományos kutatások nem igazolták még a diéta hatásosságát, nincs kellő számú, megfelelően dokumentált vizsgálati eredmény sem erről. A cukor és a fehér liszt minimalizálása az étrendben, illetve a magasabb zöldség- és gyümölcsbevitel alapvetően az egészséges táplálkozás alapjait képező elvek. A szélsőségektől azonban minden esetben tartózkodni kell! A baj akkor van, amikor az étkezés szélsőségessé válik, és valaki túl nagy mértékben lecsökkenti a szénhidrátbevitelt.
2020. március 30.