A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

2020. július 1.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Számos jele lehet egy terhességnek, melyek közül talán a reggeli rosszullét és a menstruáció kimaradása a két legismertebb. Azonban több olyan tünet létezik, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy állapotosságra utalnak. De vajon melyek ezek?

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet
  1. A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünetMegnagyobbodott mellek

A várandósságnak számos pozitív hatása van a testünkre nézve, hiszen a hajunk és a bőrünk lesz napról napra szebb és fényesebb lesz. De emellett más feltűnő változással is számolnunk kell, ezek közül az egyik, hogy akár egy teljes kosármérettel is megnagyobbodhatnak a mellek. Mindez  az elején okozhat némi kellemetlenséget, hiszen ekkor érzékenyebbek és feszülhetnek is.

  1. Állandó fáradtság

Egy kismama szervezetében rengeteg hormonális változás megy végbe, amit nem könnyű feldolgozni. Ezeknek a folyamatoknak tudható be az állandó fáradtság, ami leginkább az első trimeszterben szokott jelentkezni. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy egész nap nyúzottak vagyunk, és legszívesebben aludnánk, akkor jusson eszünkbe, hogy ez akár a terhesség egyik jele is lehet.

  1. Gyomorégés

Teljesen lényegtelen, hogy a terhesség előtt hajlamosak voltunk-e gyomorégésre vagy sem, a várandósság során ez a legtöbb esetben egy visszatérő probléma. A gyomorégés kellemetlen tüneteit a szervezetünk progeszteron szintjében történő változás okozza, így ha gyakran vannak ilyen típusú panaszaink, akkor nem szabad kizárnunk a terhesség lehetőségét sem.

  1. Viszketés

Ez valóban egy meglepő tünet, ennek ellenére létezik, és viszonylag sok nőt érint. A kismamák gyakran tapasztalják, hogy viszket a hasuk vagy a mellük, illetve annak környéke, ami annak tudható be, hogy ezen a területen folyamatosan tágul a bőr, hiszen alkalmazkodnia kell a testünk változásaihoz.

  1. Hüvelyváladék

A hüvelyváladék megnövekedett mennyisége hátterében a legtöbben betegséget sejtenek. Amíg azonban ez nem kóros, azaz a váladéknak nincs kellemetlen szaga, furcsa állaga vagy színe, addig sokkal nagyobb annak az esélye, hogy terhességet jelez. A várandósság során ez teljesen normális, viszont arra tényleg figyeljünk, hogy amennyiben ez az előbb felsorolt tünetek egyikével jár együtt, akkor mindenféleképp keressünk fel egy nőgyógyászt.

  1. Székrekedés

Az aranyér sajnos egy igen gyakori velejárója a terhességnek, ami a székrekedésnek köszönhető. Tény, hogy ez a panasz a várandósság elején viszonylag ritkán fordul elő, ennek ellenére megtörténhet. Ez a kellemetlenség szintén a progeszteronszint megváltozásának tudható be, ugyanis ez a hormon nagy befolyással van az emésztésünkre is. A székrekedés elkerülése érdekében igyunk sok folyadékot, és együnk magas rosttartalmú élelmiszereket!

  1. Megnövekedett húsfogyasztás

Az utóbbi időben teljesen megbolondulunk a húsért, és legszívesebben állandóan azt ennénk? Akkor lehet, hogy áldott állapotban vagyunk! A szervezetünknek a terhesség során sokkal több vasra van szüksége, ezt pedig a húsevéssel lehet a legjobban és leggyorsabban kielégíteni, így akár már a várandósság legelején is tapasztalhatjuk ezt a tünetet.

A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

Számos lehetőség van a védekezésre, így mindenki megtalálhatja saját magának, illetve partnere számára legkényelmesebb megoldást. Cikkünkből kiderül, hogy milyen módszerek vannak a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a teherbeesés kivédésére.

Így működik a terhességi teszt

Így működik a terhességi teszt

A drogériákban egyre több terhességi teszt között válogathatunk, melyek egyszerűek és gyors eredményt hoznak. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek a tesztek. Erre adunk most választ.

Diétás étrend kismamáknak

Diétás étrend kismamáknak

A kismamák táplálkozása nagyon fontos téma, hiszen rengeteg kérdés merül fel a várandósokban, melyekre válaszokat keresnek. Ezekre vesszük most végig.

Gyerekvállalás 40 felett

Gyerekvállalás 40 felett

Manapság egyre gyakoribb, hogy a negyvenes éveikben vállalnak gyermeket a nők, legyen az az első vagy épp a negyedik. Ennek rengeteg kockázata lehet, hiszen már 35 év felett rizikósabb egy terhesség.

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik_750

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

A várandósság kilenc hónapját három trimeszterbe szokás osztani, és minden egyes ilyen időszak a magzat fejlődésének egy újabb fázisát jelöli. Most pedig megtudhatjuk, hogy pontosan mikor mi történik.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában