Így változik a gyógyszerkiszállítás januártól

Jövő évtől a gyógyszertárból rendelt vény nélküli gyógyszereket már nem hozhatja ki futár, azokért be kell mennünk a patikába.

Hogyan változik az online gyógyszervásárlás januártól, és miként maradnak meg az előnyei?

Már egy ideje tudható, hogy januártól meg fog szűnni a gyógyszerek csomagküldésének megszokott menete, amelynél a patikai webshopokból megrendelt vény nélküli gyógyszereket futár hozta ki vagy szállította csomagpontra, mi pedig átvettük. Az erre vonatkozó törvénymódosítás nemrég meg is jelent a Magyar Közlönyben, és a várakozásoknak megfelelően felülírta azt a szabályt, amely még megengedte, hogy gyógyszertári szakdolgozó helyett futár kézbesítse a vény nélküli gyógyszereket. Persze az korábban is elvárás volt, hogy a megrendelt készítmények összekészítését gyógyszerész felügyelje és irányítsa, a gyógyszertár vezetője pedig felelős volt a kiszállítás szakszerűségéért és pontosságáért, de az nem volt előírás, hogy a termékeket maga az egészségügyi szakember vigye házhoz. Vényköteles gyógyszer csomagküldéssel hivatalosan korábban sem volt kiszállítható.

Összekészítve továbbra is átvehetjük

Januártól már a vény nélküli gyógyszereket sem lehet csak úgy házhoz kérni, erre csak akkor van lehetőség, ha van a patikának olyan szabad kapacitással rendelkező szakdolgozója, aki vállalkozik erre a feladatra. Ha nem áll rendelkezésre ilyen szakember, akkor az interneten rendelt vény nélküli gyógyszereket csakis a gyógyszertárban lehet átvenni. Ott ezeket már előre összekészítik, így vásárlóként csak be kell mennünk értük, ha pedig kérdésünk van velük kapcsolatban, akkor azt garantáltan feltehetjük akár a gyógyszerésznek vagy a szakasszisztensnek is. Az online történő megrendeléssel bebiztosíthatjuk, hogy az átvétel időpontjában biztosan legyen készleten a megvásárolni kívánt gyógyszerből.

Túl a gyógyszereken

Amennyiben a gyógyszertárból nem gyógyszert, hanem vitaminokat, tápszereket, teszteket vagy kozmetikumokat rendelünk, akkor azokat továbbra is kiszállíthatja hozzánk futár, vagy átvehetjük csomagponton is. De ha az kényelmesebb, a gyógyszertár pedig útba esik, akkor személyesen ingyen is átvehetjük. Erre közel kétszáz BENU Gyógyszertárban van lehetőségünk. Személyes átvételre a vényes készítményeknél is lehetőség nyílik, azokat a benuveny.hu oldalon tudjuk előre lefoglalni, majd több mint száz BENU Gyógyszertárban átvenni.

Új szabályok az online rendelésben - 2022. január 1-től megváltoztak bizonyos gyógyszerek online rendelésének szabályai.