Antihisztaminok

2014. április 1.

Nevének hallatára sokan felkapják fejüket, főként az allergiások.

De vajon tudjuk-e pontosan, honnan is ered ez a név, és mi a hatásmechanizmusuk ezeknek az egyébként nagyon elterjedt, széles körben használt kémiai anyagoknak?

Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.

allergia301_

A hisztamin egy roppant sokrétű, számos „támadásponton” ható molekula, mely a szervezet különféle sejtjében képes termelődni, s onnan különböző ingerek hatására gyorsan felszabadulni. A felszabaduló hisztamint a sejtek felszínén fellelhető, különböző típusú ún. hisztamin-receptorok (H1-4) kötik meg, s ezen keresztül képesek hatásaikat kifejteni. Egyik legjelentősebb szerepük az allergiás folyamatok kiváltásában van, amikor is a szervezetbe bekerülő idegen anyagok bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül váltják ki a molekula felszabadulását, s hatásait: értágulások, vizenyőképződés, fokozott bélműködés, csalánkiütések jönnek létre, de hatással lehet a központi idegrendszerre, és a keringési rendszerre is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

  Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

  <p>Gyorsan és tartósan szünteti meg a légúti allergia következtében kialakuló orrdugulást és orrfolyást. Mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, így megszűnnek a náthából és az orrdugulásból eredő kellemetlen tünetek.</p>

  2 449 Ft

Az antihisztamin hatású molekuláknak három generációját különböztetjük meg. Kezdetben, a gyógyszercsoport felfedezése (1910)után jóval, csak 1940 körül születtek meg az első, ilyen hatású molekulák. Bár ezek igen hatékonyak voltak az allergiás tünetek enyhítésében, az antihisztamin hatásnál fogva számos, súlyos mellékhatással kellett a „fogyasztóknak” megküzdeniük: erős altató-nyugtató hatás (amely a mindennapi tevékenységet is erősen korlátozta), kifejezett szájszárazság, és az étvágynövelő hatás miatt gyakori volt a nagymértékű elhízás is.

Mindezek miatt, nem egy ilyen, úgynevezett „első generációs” szer hatását be is tiltották, és intenzív kutatásokba, kísérletekbe kezdtek, hogy ezt a roppant előnyös, allergia-ellenes hatást minél optimálisabban ki lehessen használni.

A gyógyszergyárakban dolgozók erőfeszítéseit siker koronázta, a 70-es évek körül megszületett a „második generáció”, amelynek tagjai jóval „szernyebb” mellékhatás-listával rendelkeznek. Sikerült minimalizálni a nyugtató-altató hatást úgy, hogy emellett az allergiás tüneteket továbbra is hatékonyan képes mérsékelni. Adagolásában a kezelőorvos véleményére kell hagyatkozni, mert bizonyos alapbetegségek, illetve együtt szedek gyógyszerek módosíthatják a hatást, mely így kardiológiai (szív- és érrendszeri) szövődményekhez is vezethet.

A legújabb fejlesztések eredményeképpen készültek el, mondhatni napjainkban, a „harmadik generációs” antihisztaminok. Ezekkel gyakorltialg minimalizálták a fentebb említett mellékhatásokat, a kutatási kísérletek alapján gyakorlatilag nem volt szignifikáns összefüggés megfigyelhető.

Az allergiás tünetekben szenvedőknek érdemes mihamarabb szakorvosukhoz fordulni, mert ezekkel a készítményekkel igen gyorsan, hatékonyan, szinte mellékhatások nélkül megszüntethetik panaszaikat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Allegra 120 mg filmtabletta 30x

  Allegra 120 mg filmtabletta 30x

  <p>Az Allegra az antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes hatású gyógyszer, amely azonban nem rendelkezik nyugtató hatással. Enyhíti a szezonális allergiás rinitisz (szénanátha) tüneteit, így a tüsszögést, az orrviszketést, az orrváladékozást és az orrdugulást, továbbá a szem viszketését, könnyezését és égő érzését.</p>

  2 899 Ft
 • Claritine 10 mg tabletta 60x

  Claritine 10 mg tabletta 60x

  <p><span>Napi 1 tabletta a szénanátha, a házipor és állatszőr okozta allergia tünetei ellen, valamint a krónikus csalánkiütéssel szemben.</span></p>

  4 799 Ft
 • Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta 28x

  Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta 28x

  <p>A Revicet 10 mg szopogató tabletta allergia ellenes gyógyszer, az antihisztaminok csoportjába tartozik.</p>

  2 699 Ft
 • Zyrtec filmtabletta 30x

  Zyrtec filmtabletta 30x

  <p>A Zyrtec egy allergia elleni gyógyszer. A Zyrtec felnőttek, valamint 6 éves és afeletti gyermekek alábbi tüneteinek kezelésére javasolt: szezonális és egész éven át tartó allergiás nátha orr- és szemtüneteinek enyhítésére, krónikus csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária) enyhítésére.</p>

  2 699 Ft

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.