A rovarcsípés allergia - 7 dolog, amit tudni kell róla!

A rovarcsípés allergia - 7 dolog, amit tudni kell róla!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergiát jelent. Európában a méhek és a darazsak által okozott csípések kapcsán alakul ki leginkább.

Milyen formái vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarméreg allergia 3 formája ismert: a nagy helyi reakció, a szervezetet egészét érintő általános reakció, valamint az ún. késői reakciók. A késői reakciók vese, idegrendszeri érintettséggel, érgyulladással járnak, előfordulásuk rendkívül ritkának számít.

Milyen tünetei vannak a helyi reakciót okozó rovarméreg allergiának?

A helyi reakció normálisan a rovar csípését követően kialakuló 1-2 cm átmérőjű, fájdalmas viszkető, vörös csomó, körülötte a bőr néhány cm-es körben duzzadt lehet. Allergiára utal, vagyis nagy helyi reakciót jelez, ha a csípés helyén 24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat észlelhető.

Milyen tünetei vannak az általános reakciónak?

A rovarcsípést követő pár órán belül kialakuló kéz és lábfejet, majd egész testet érintő viszketés, csalánkiütések, gyengeségérzés, szédülés, torokkaparás, garat viszketése, hasi görcsök, sípoló légzés, fulladás lehetnek. A tünetek kialakulása gyors, túlnyomóan a szúrást követő első 5 percben számíthatunk rá. Az általános tüneteket okozó rovarméreg allergiát besorolhatjuk súlyosság alapján is. Ezek szerint vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, ödéma, asztmás roham) és súlyos formák (szív és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).

Hogyan mutatható ki a rovarcsípés allergia?

Legfontosabb a rovar azonosítása és az ennek megfelelően elvégzett vérteszt, mely a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. A bőrtesztek végzésekor a csípéshez teljesen hasonló reakció zajlik, ezért folyamatos orvosi felügyeletet igényel. Amennyiben a vérteszt pozitív, további vizsgálatok nem szükségesek. Ha a rovar nem pontosan azonosítható, úgy mindkét (darázs és méh) elleni ellenanyag vizsgálata szükséges.

Hogyan kezelhető a rovarcsípés allergia?

A rovarméreg allergia kezelése magába foglalja a tüneti terápiát és a megelőzést.

Megelőző kezelés

A rovarméreg allergiát immunterápiával gyógyítják meg véglegesen. Ennek során a rovarméreg tisztított kivonatát emelkedő adagban adják a bőr alá kizárólag intézeti körülmények között. Az eljárás mintegy 3 évet vesz igénybe, segítségével a rovarméreg allergia szinte 100%-osan gyógyítható. Gyógyulást jelent, ha a vérteszt, illetve a bőrteszt negatívvá válik. Ezen kívül létezik olyan deszenzibilizáló kezelés is , amely során a tisztított méregkivonatot emelkedő koncentrációban a nyelv alá csöpögtetik, az eljárás szintén évekig tart.

Tüneti kezelés

A tüneti kezelés a helyi reakciót okozó csípések esetén a csípés környékének adrenalin tartalmú injekcióval történő körbefecskendezését és antihisztamin tabletta adását, borogatás alkalmazását jelenti. A csípés helyére korlátozódó, általános tünetekkel nem járó, kisebb bőrelváltozás nem jelent allergiát, jegeléssel, antihisztamin tartalmú kenőccsel kezelve a tünetek gyors javulása várható.

2020. augusztus 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek