Milyen tünetekkel jár a pollenallergia és milyen kezelési lehetőségek vannak?

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Kapcsolódó tünetek:

Az allergia mára népbetegség, amely korosztálytól függetlenül okoz kellemetlen panaszokat. Szerencsésebb esetben csupán egy kis köhögés vagy tüsszögés keseríti meg a mindennapokat, viszont súlyosabb helyzetben folyamatos fáradtság és rossz közérzet is felléphet. Alábbi cikkünkben a pollenallergia tüneteit és kezelési módjait részletesen is bemutatjuk.

A pollenallergia az egyik leggyakoribb allergiatípus

A legtöbben örülni szoktak a jó időnek, hiszen ekkor kinyílik a világ, el lehet menni kirándulni, strandolni, az időnk nagy részét a szabadban tudjuk tölteni. Vannak azonban személyek, akik pollenallergiájuk miatt nem fogadják örömmel ezen időszak eljövetelét. Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni. Ez az egyik legelterjedtebb allergia, amely során az immunrendszerünk a különféle növénypollenek fehérjéire túl érzékenyen reagál.

Ezek a pollenallergia tünetei

A szervezet ott mutat reakciót, ahol kapcsolatba kerül a pollenekkel – legtöbb esetben ez az orr és a szemek. A pollenek fehérjéi olyan gyulladást okozó anyagokat szabadítanak fel a szervezetünkben, mint például a hisztamin. Ezek kitágítják az ereket, melynek következtében megduzzad az orr nyálkahártyája, továbbá gyulladásba hozzák a többi nyálkahártyát is. Ezek a folyamatok az alábbi tünetekhez vezethetnek:

  • Bedugult, viszkető orr
  • Tüsszentési rohamok, melyek akár több percig is eltarthatnak
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Viszkető, kipirosodott és könnyező szemek
  • Duzzadt szemhéjak
  • Viszkető szájpadlás, torok
  • Száraz köhögés
  • Napközbeni fáradtság
  • Rossz közérzet
  • Végtagfájdalom
  • Bágyadtság

A pollenallergia tünetei addig okoznak panaszokat, amíg az adott növény virágzik. Egyes fák (pl. égerfa) pollenjei például már december és január magasságában is válthatnak ki allergiás reakciókat.

A tünetek súlyossága attól függ, hogy épp mennyi pollen van a levegőben, viszont a panaszok eltérő intenzitásúak lehetnek. Egyes személyek életét nagyon megnehezíthetik. Ők este nem tudnak pihenni, folyamatosan be van dugulva az orruk, állandóan tüsszögnek, esetleg fulladnak. Ilyen esetben lelkileg is nagy terhet jelenthet az allergia, ezért a szakszerű kezelés egyetlen napot sem várhat magára.

A pollenallergia kezelése

1. Az allergiát kiváltó anyag kerülése

Elméletben ez lenne a legegyszerűbb, azonban a gyakorlatban nem igazán megvalósítható, legalábbis pollenallergia esetében, hiszen az allergiát kiváltó anyagok a levegőben vannak, így mindenhol el tudnak terjedni. Ennek ellenére a naponta történő hajmosás (este), a ruházat azonnali kimosása és a csukott ablaknál való alvás javít a helyzeten, legalábbis ami az éjszakai nyugodt alvást illeti.

2. Gyógyszeres kezelés

A panaszok enyhítésére ez a legelterjedtebb kezelési mód, hiszen rengeteg allergia elleni gyógyszer található meg a patikák polcain, többek közt szemcseppek, orrcseppek, orrspray-k és tabletták. Utóbbiak leggyakrabban antihisztaminokat és glükokortikoidokat tartalmaznak. Ezek a készítmények igazi áldást jelentenek az allergiások számára, hiszen enyhítik a tüneteket, aminek következtében az életminőségük is javul. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az allergia gyógyszer mindössze a tüneteket nyomjuk el, az allergia sajnos nem múlik el, de rengeteget segít a kényelmes, tünetmentes mindennapok megteremtésében.

3. Hiposzenzibilizáció

A harmadik kezelési lehetőség az úgynevezett hiposzenzibilizáció, azaz immunterápia. Ennek célja, hogy hosszú távon mérsékelje a szervezet túlérzékenységét, illetve megszüntesse az allergiás reakciókat. Annak ellenére, hogy nagyon jó eredményeket érnek el ezzel a kezeléssel, kevesen próbálják ki, melynek egyik oka az lehet, hogy a legtöbben nincsenek tisztában túlérzékenységük súlyosságával. A hiposzenzibilizáció az egyetlen módszer, ami meggátolhatja a tünetek súlyosbodását, illetve a további allergiák vagy az asztma kialakulását.

4. Szabadban töltött idő csökkentése

Amennyiben a panaszaink túl erősek, és még nem kaptunk megfelelő allergia elleni készítményt, addig is tartózkodjunk bent. Így csökkenthetjük az allergiás panaszokat, de sajnos nem tudjuk teljesen megelőzni azokat. Érdemes tehát minél hamarabb orvoshoz fordulni, majd aktívan tenni az allergiával szemben. Szerencsére napjainkban már számos készítmény áll a rendelkezésünkre, amelyekkel könnyedén átvészelhetjük az allergiaszezont.

5. Pszichoterápia, pontosabban hypnotherápia

Kísérletek folynak bizonyos allergiák hypnotherápiával történő kezelésére, melyek igen jó eredményeket mutatnak. Ha a hagyományos kezelési módszerek nem válnának be, érdemes lehet egy próbát tenni a hypnotherápiával is.

Mit tehetünk a pollenallergia ellen házilag is?

Az alábbi tippeket tanácsos megfogadni, ha minél jobban vissza szeretnénk szorítani a tüneteket:

Tartsuk tisztán otthonunkat!

Célszerű legalább heti 1-2 alkalommal alaposan kiporszívózni és szellőztetni, hogy minél kevesebb pollen és allergén maradjon otthonunkban. Akár légtisztító készüléket is használhatunk, hogy minél tisztább és frissebb légkört teremtsünk. Ezenkívül tartsuk kint a cipőket, a ruhákat pedig akár azonnal tegyük a mosógépbe, miután hazaértünk.

Kerüljük a dohányzást!

Az allergia kialakulásában a dohányzás is fontos szerepet játszhat, ráadásul milliónyi más egészségügyi problémát is okozhat. Éppen ezért a legjobb döntés, amit tehetünk az egészségünk érdekében, az a dohányzás azonnali abbahagyása. Persze ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni, ezért akár fokozatosan is csökkenthetjük a dohányzás mértékét. A lényeg, hogy belátható időn belül tegyük le a cigarettát.

Tisztítsuk a légutakat!

Napjainkban rendkívül népszerűek az orrspray-k, amelyek segítségével könnyedén megszabadulhatunk a lerakódott allergénektől és baktériumoktól. Válasszuk a tartósítószer-mentes termékeket, illetve tartsuk be maradéktalanul a használati utasításokat. Semmiképp ne lépjük túl a napi megengedett mennyiséget, hiszen a túl sok orrspray akár árthat is.

Viseljünk maszkot a szabadban!

A maszkok nemcsak a koronavírus megelőzése érdekében, hanem a pollenallergiával szemben is jó szolgálatot tehetnek. Döntsünk egészségügyi arcmaszkok mellett, amelyek kellően szűrik a levegőt. Ha mosható maszkot veszünk, akkor mossuk ki napi szinten, az eldobható maszkokat pedig azonnal dobjuk ki a nap végén.

Hogyan diagnosztizálható a pollenallergia?

A vizsgálat első lépését a kórelőzmény felvétele jelenti. Ekkor az orvosunk megismeri a panaszainkat és korábbi tapasztalatainkat, majd felveszi az anamnézist. Következő lépésként az allergia bőrteszt vagy vérvétel következhet, melynek eredménye alapján már konkrétan kimutatható, hogy a tüneteink hátterében valóban a pollenek állnak-e.

Miután az orvosunk megvizsgálta az eredményeket, személyre szabott kezelési tervet készít számunkra. Leggyakrabban allergia elleni gyógyszereket ír fel, azonban hasznos életmódbeli tanácsokat is javasolhat.

Milyen szövődmények léphetnek fel, ha nem kezeljük az allergiát? (H2)

Felülfertőződés esetén a kezeletlen pollenallergia középfülgyulladást vagy orrmelléküreg-gyulladást is okozhat. Mindkét probléma erős fájdalmat és rossz közérzetet, illetve akár magas lázat is eredményezhet. A szénanáthával küzdők körében pedig asztma is kialakulhat, amely többek között folyamatos köhögéssel és nehézlégzéssel is járhat.

Pollenallergia ellen a gyógyszeres kezelés lehet a leghatékonyabb választás, azonban otthonunk tisztán tartásáról se feledkezzünk meg. Ha allergiás tüneteket tapasztalunk, forduljunk minél hamarabb orvoshoz. Ugyanis időben diagnosztizált allergia esetén még könnyedén megelőzhetjük a szövődményeket kialakulását, illetve a panaszainkat is gyorsan kezelhetjük. Tegyünk meg mindent egészségünk érdekében, és vegyük fel a harcot az allergiával szemben!

2020. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek