Lázmérés lázmérő nélkül – avagy a láz biztos jelei

2018. június 27.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet 38,2 °C fölé emelkedik. Ez a hőmérsékletváltozás szervezetünk számára lehet hasznos és veszélyes is. De miről ismerhetjük fel lázmérő nélkül is, hogy lázasak vagyunk?

Lázmérés lázmérő nélkül – avagy a láz biztos jelei

Lázmérés lázmérő nélkül – avagy a láz biztos jelei

A megemelkedett testhőmérséklet a szervezet védekező mechanizmusa a kórokozókkal szemben: ha testünk idegen anyagot érzékel, felgyorsítja sejtjeinek mozgását, hogy hatékonyabbá tegye az ellene való küzdelmet. A láz hátterében állhat fertőzés (baktérium, gomba, vírus), gyógyszer vagy oltás, autoimmun megbetegedés, az idegrendszer működési zavarai vagy a nyári időszakban gyakori napszúrás is.

Az árulkodó jeleknek hála akkor is könnyedény észrevehetjük, hogy a testhő megemelkedésével van dolgunk, ha nincs a közelünkben lázmérő. Különösen idősek és gyermekek esetében kell ezekre nagyon odafigyelnünk, mert náluk a legveszélyesebb a magas láz.

Az egyik leggyakoribb kísérő tünet a bágyadtság, fáradtság. Könnyen felismerhetjük a lázat a kába arckifejezésről, fáradt, csillogó szemekről és a kissé kedvtelen hozzáállásról. Tapasztalható enyhe fejfájás és a végtagok gyengesége, sőt, sok esetben étvágytalansággal is jár az erőtlen állapot. Ha a hőemelkedést hányás vagy hasmenés is kíséri, az különösen megviselheti a szervezetet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    <p>A LIVSANE Digitális Expressz Hőmérő az emberi testhőmérséklet mérésére szolgál. A rugalmas mérőhegynek höszönhetően a testhőmérséklet biztonságosan mérhető, akár kisgyermekeknél is.</p>

    1 299 Ft

Sokszor előforduló tünet még a hidegrázás. A folyamattal összehúzódnak bőrünk erei, sokszor lúdbőrösek leszünk, megborzongunk, fázunk és izomremegést is tapasztalhatunk.

Egy másik, igen sűrűn érzékelhető jelenség a keringési zavarok megjelenése. Ez azért alakul ki, mert a nagyobb mértékű hőtermelés miatt megnő a szervezet oxigénigénye. A jelenséget szaporább légzésről, pihegésről, levegő utáni kapkodásról ismerhetjük fel, de akár a gyorsabb légzés miatt felgyorsul pulzust is kitapinthatjuk. Szintén a keringési zavarok jelzője a forró fej, nyak és test, ezekkel együtt pedig hideg végtagok.

Ritkább jelenség, de a láz kialakulásakor beindult védekező folyamatok miatt néhány esetben különböző bőrelváltozásokat is érzékelhetünk. Bőrpírt, herpeszes kiütéseket, allergiás reakciókat, de akár gennyes bőrjelenségeket is tapasztalhatunk a szervezet által termelt gyulladáscsökkentő anyagok miatt.

A gyógyulási fázisban szervezetünk hőközponti szabályozása újra normalizálódik. Ahhoz, hogy visszaálljon a test hőmérséklete az átlagosra, nagy hőleadást kell produkálnia. Ezt nagymértékű izzadásként érzékelhetjük, mely nem csak folyadék-, de sóveszteséggel is jár. Figyeljünk rá, hogy ezt minden esetben pótoljuk, elkerülve a kiszáradást.

Így kell helyesen lázat mérni

Így kell helyesen lázat mérni

Ma már számos lázmérési módszer és eszköz áll rendelkezésünkre, és bár használatuk általában igen egyszerű, van pár alapszabály, amire érdemes odafigyelnünk, hogy biztosan pontos eredményre jussunk. Nézzük, melyek is ezek!

A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

A kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, mely az 5-10 éves gyermekek körében az egyik legelterjedtebb fertőző betegség volt a kötelező oltás bevezetéséig.

Maszkot mindenkire az influenza ellen!

Maszkot mindenkire az influenza ellen!

Az orvosi maszk viselése akár megakadályozhatná az influenza terjedését?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában