Elutazik az ünnepek után? 5 gyógyszer, ami jól jöhet

Elutazik az ünnepek után? 5 gyógyszer, ami jól jöhet

Kapcsolódó tünetek:

A mai napig sokan feledkeznek meg felkészülni az ünnepi utazások során bekövetkezhető balesetekre vagy váratlan betegségekre, pedig külföldön az orvosi ellátás és a gyógyszerek ára többszöröse is lehet az itthon megszokottnak. Belföldi utazások során pedig nem biztos, hogy szükség esetén azonnal találunk egy gyógyszertárat, különösen az esti órákban vagy hajnalban. Utazás előtt tehát mindenképpen érdemes összeállítanunk saját kis "házi patikánkat", amely a legszükségesebb gyógyszereket és készítményeket tartalmazza. Fontos, hogy a készítményeket lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, és az utazás alatt tartsuk azokat hűvös helyen. Érdemes egy listát írnunk utazás előtt. Kérjük gyógyszerészünk vagy orvosunk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk az utazás előtt. Ami mindenképpen legyen nálunk:
  • Megszokott gyógyszereink
Sokak felejtik el időben kiváltani a mindennapok során fogyasztott gyógyszereket utazás előtt, és gyakran már csak a szállodában veszik észre a hiányt. A karácsonyi gyógyszertártári nyitvatartás, illetve más országokban a gyógyszerek hiánya miatt ez komoly problémákat okozhat.
  • Fájdalom és lázcsillapító
Bármikor jelentkezhet fejfájás, hőemelkedés vagy láz utunk során. Különösen a hirtelen hőingadozásra vagy nyomáskülönbségre érzékeny személyeket lepheti meg a váratlanul jött fájdalom. Ha gyerekkel utazunk, a lázcsillapító szinte kötelező, és ne feledkezzünk meg a lázmérőről sem ebben az esetben. Ezek a szerek utazási céltól függetlenül hasznosak lehetnek.
  • Sebfertőtlenítő
Különösen a gyermekek hajlamosak elesni, megsérteni magukat egy utazás során, de a tengerparton vagy akár hegyi kirándulás közben is bárki könnyen megvághatja magát. Ilyen esetekre jó, ha közel van a segítség sebfertőtlenítő formájában, amit jódos vagy jódmentes formában is beszerezhetünk. Nem árt, ha van nálunk sebtapasz, steril mull lap és olló.
  • Hasmenés, hasi görcsök elleni készítmény
Sok gyermek és felnőtt szenved hosszabb utazás közben hányingertől. Ilyenkor B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat. Ha a helyi ételek vagy a túl zsíros, esetleg fűszeres karácsonyi menük problémát okoznak, érdemes hasfogó készítményeket beszereznünk, illetve probiotikummal is készülni. Fontos, hogy külföldön mindig tájékozódjunk a helyi ivóvíz minőségével kapcsolatban, hiszen sok helyen alkalmatlan az emberi fogyasztásra.
  • Napégés kezelésére alkalmas készítmény
A napsütés erejét gyakran lebecsüljük, különösen, ha a hegyekben töltjük az ünnepeket. Fontos, hogy ne tegyük ki magunkat tartósan a napsugárzásnak, hidegben is gondoskodjunk védelemről. De ha már megtörtént a baj, jó, ha van nálunk a tünetek csillapítására alkalmas spray.
2019. december 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek