9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

Kapcsolódó tünetek:

  • Az első és legfontosabb a napi többszöri, alapos és hatékony, meleg vizes kézmosás. Legfőképp akkor ügyeljünk erre, ha munkahelyünkről vagy bármilyen közösségi helyről hazaérkezünk, illetve tömegközlekedési eszközt használtunk. Az egyik legrizikósabb bőrfelületünk a kézfej és a tenyér, hiszen a nap során számtalan tárgyat megfogunk, megérintünk (pénzt, kapaszkodót, bevásárlókocsit, kilincset stb.) Kétféleképpen csökkenthetjük a kezünkön jelenlévő kórokozók számát. Az egyik a szappanos kézmosás, amely fizikai úton távolítja el a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok nagy részét azáltal, hogy síkossá teszi a bőrt. A másik egy különféle antibakteriális komponensű (alkohol, hidrogén-peroxid, klór, triklozán) kézfertőtlenítő használata, mely nem csak eltávolítja, de el is pusztítja a kórokozókat. A szakértők azt tanácsolják, hogy utóbbi esetben lehetőleg olyan terméket válasszunk, melynek alkoholtartalma legalább 60 százalék.
  • Ne együnk mosatlan kézzel.
  • Ne nyúljunk – főképp mosatlan kézzel – a szemünkbe, az orrunkba, a szánkba.
  • Kerüljünk minden lehetséges góchelyet, szűk, zárt, szellőzetlen teret, ahol sok ember tartózkodik egyszerre (pl. bevásárlóközpont, metró, lift).
  • Bár kultúránk szerves részét képezik a fizikai érintkezések (kézfogás, ölelés, puszilkodás), járvány esetén törekedni kell azok teljes mellőzésére. Fontos az is, hogy beszélgetésnél tartsunk minimum 1 métert távolságot a másikkal.
  • Ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk zsebkendőt, melyet azután azonnal dobjunk ki. Mellőzzük a ruhazsebkendő alkalmazását. Semmiképp se a kezünkbe tüsszögjünk, köhögjünk, mivel az ily módon kórokozókkal megfertőzött kezünkkel aztán óhatatlanul is megérintünk másokat, arcunkat, szemünket vagy mások által is használt tárgyakat.
  • Kerüljük a betegség tényleges vagy potenciális hordozóit, valamint az olyan tárgyakat, melyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel, illetve annak testnedveivel.
  • Ne érintkezzünk idegen állati eredetű testnedvekkel, vizelettel, széklettel.
  • Ha nem érezzük jól magunkat, netán a tünetek alapján azt sejtjük, hogy hordozzuk az adott járványt kiváltó kórokozót, vegyünk maszkot, és azonnal keressünk fel egy orvost. A maszk segíthet abban, hogy ne adjuk tovább a betegséget, mivel a kezünk helyett a maszkba jutnak a köhögéssel, tüsszentéssel kikerült kórokozók, s így nem fogjuk akár csak egy kézfogással is továbbadni azokat.
2020. május 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek