7 tipp, hogy hűtsük magunkat a nagy melegben

7 tipp, hogy hűtsük magunkat a nagy melegben

Kapcsolódó tünetek:

  1. Szellőztetés
Egy hűsítő szellő reményében gyakorta napközben is kinyitjuk az ablakot, hátha valamelyest lehűl a szoba hőmérséklete. Ez azonban nagy hiba, hiszen így csak még több meleg levegő jut be. A legjobb, ha rögtön ébredés után szellőztetünk, ugyanis kb. 8 óráig még kellemes és friss a levegő. Ezután zárjuk be az összes ablakot, és sötétítsünk is be. Este próbáljuk ki, hogy egy nedves lepedőt terítünk a nyitott ablak elé, így már a beáramló levegőt is hűthetjük.
  1. Hideg innivalók
A nagy forróságban jéghideg italokat szeretünk fogyasztani, pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk! A testünkben szétáramló hideget a szervezetünk igyekszik egyenlíteni, és rögtön el is kezdünk izzadni. Inkább szobahőmérsékletű innivalókkal próbáljuk meg pótolni a folyadékveszteséget.
  1. Könnyű ételek
Amikor 30 Celsius fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, jobban tesszük, ha nem egy tál csülökpörköltet eszünk ebédre, hanem inkább valami könnyű fogást választunk. Ha mégsem bírunk ellenállni az előbbinek, akkor rettentően le fogjuk terhelni a szervezetünket, hiszen rengeteg energiára lesz szüksége, hogy megeméssze az ételt. Inkább kerüljük a zsíros és nehéz ételeket, és a vízben gazdag zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben. Ilyen például a dinnye, az uborka és a paradicsom.
  1. Kávé és alkohol
Tény, hogy a kávé elsőre serkenti a vérkeringést, azonban gyorsan elmegy a hatása, ami nagy teher a szervezetünknek. Utóbbit pedig a nagy hőségben ajánlott inkább kímélni. Reggeli ébresztés gyanánt inkább együnk friss gyümölcsöt. A kávén kívül az alkohol is hasonló módon leterheli a szervezetünket, továbbá rontja testünk vízháztartását, hiszen folyadékot von el a sejtektől.
  1. Ruhaválasztás
Melegben hordjunk lenvászonból, pamutból és selyemből készült ruhákat. Ezeknek a természetes anyagoknak rendkívül jó a levegőáteresztő képességük, továbbá felszívják a nedvességet. Világos színű darabokat válasszunk, hiszen a sötétek elnyelik a meleget.
  1. Lábak hűsítése
Igazi felfrissülést nyújthatnak a hűthető talpbetétek, melyeket éjszakára be kell tennünk a hűtőbe, majd reggel a cipőnkbe. Lábaink lehűtésére használhatunk továbbá egy melegítő párnát is, amibe ne meleg, hanem jéghideg vizet töltsünk. Ezt tegyük a lábainkra, így garantált a felfrissülés.

  1. Tusolás
A hőségben elsőre nagyon hívogató lehet egy jó hideg zuhany, viszont ez csak nagyon rövid ideig működik. A hideg víz hatására összehúzódnak a pórusok, így tusolás után sokkal intenzívebben fogunk izzadni. Ha egy frissítő zuhanyra vágyunk, akkor próbáljuk ki inkább langyos vízzel, utána pedig kenjük be magunkat egy korábban lehűtött testápolóval.
2019. július 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek