Újabb érv a paleo étrend mellett

2019. október 6.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A paleo étrend nem rég robbant be a köztudatba, és leginkább speciális diétaként tekintenek rá, miközben sokkal inkább egy életmódról van szó. Friss kutatások szerint pedig a szklerózis multiplexben szenvedő betegek életét is könnyebbé teheti.

Újabb érv a paleo étrend mellett

Újabb érv a paleo étrend mellett

A speciális étrend és életmód szigorúan olyan ételek fogyasztását engedi csak meg, amiket őseink is fogyasztottak. Innen ered az elnevezése is. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztottak, olyan ételeket, amikhez gyűjtögetéssel és vadászattal könnyen hozzájutottak. Ezekhez alkalmazkodott az emberi test is, így megemésztésük nem jelent gondot. A paleo étrend fő előnyeiként a megnövekedett fizikai és mentális produktivitást, a szinten tartott vércukorszintet és a stabil vérnyomást tartják számon.

Friss kutatások most igazolták, hogy bizonyos betegségek – mint például a szklerózis multiplex, röviden SM – esetén különösen hasznos lehet ez a speciális életmód. Az SM a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos állapota, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. A kór döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt akár rokkantsághoz is vezethet.

A szklerózis multiplexben szenvedők kétharmada érez rendszeres, bénító kimerültséget, ami súlyos hatással van az érintett munkájára, családi életére. A tünet mögött feltételezhetően a test gyulladásos állapota áll, ami erős terhelést jelent a szervezet számára. Bár vannak olyan gyógyszerek, melyek a fáradtságot hivatottak ellensúlyozni, ezeknek gyakran erős mellékhatásaik lehetnek.

A friss kutatások szerint azonban a megfelelő koleszterin-szint gyógyszer használata nélkül is jelentősen javít a tüneteken, ezzel együtt pedig a beteg életminőségén. A paleo étrenddel elősegíthetjük a jó koleszterin (HDL) növelését a szervezetben, ezzel támogatva az izmok megfelelő működését, a sejtek oxigén- és glükózfelvevő képességét.

Ilyen gyakran kellene ennünk a fogyáshoz

Ilyen gyakran kellene ennünk a fogyáshoz

A fogyókúra alatti étkezés mindig sok kérdést vet fel, hiszen vannak, akik a súlyfelesleg mielőbbi leadása érdekében képesek teljesen megvonni maguktól az ételeket, míg mások úgy vélik, hogy egész nap ehetnek, mindössze kisebb adagokat.

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Friss kutatások egyértelmű kapcsolatot találtak az elhízás és termékenység között a férfiaknál.

A reggeli lehet az oka, ha nem tudunk lefogyni

A reggeli lehet az oka, ha nem tudunk lefogyni

Hiába edzünk már több hónapja, a testsúlyunk mégsem változott érdemben? Lehet, hogy a reggeli a probléma. Egy angol szaklapban megjelent friss kutatás szerint a reggeli mozgás előtti étkezés a fogyás ellen hathat.

Az elhízás rossz hatása a kognitív képességekre

Az elhízás rossz hatása a kognitív képességekre

Egy új amerikai kutatás bebizonyította, hogy az elhízás súlyosan károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző alapvető kognitív képességek – például tanulási képességek és memória – zavaraihoz is vezethetnek.

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

Megvan a hormon, ami gátolhatja a fogyást

A Sao Paulo-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy a növekedési hormonnak (GH) komoly szerepe van a fogyásban. Agyunkra olyan hatást gyakorol, melynek következtében energiát spórolunk meg, amikor megpróbálunk megszabadulni a plusz kilóktól.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában