Újabb érv a paleo étrend mellett

2019. október 6.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A paleo étrend nem rég robbant be a köztudatba, és leginkább speciális diétaként tekintenek rá, miközben sokkal inkább egy életmódról van szó. Friss kutatások szerint pedig a szklerózis multiplexben szenvedő betegek életét is könnyebbé teheti.

Újabb érv a paleo étrend mellett

Újabb érv a paleo étrend mellett

A speciális étrend és életmód szigorúan olyan ételek fogyasztását engedi csak meg, amiket őseink is fogyasztottak. Innen ered az elnevezése is. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztottak, olyan ételeket, amikhez gyűjtögetéssel és vadászattal könnyen hozzájutottak. Ezekhez alkalmazkodott az emberi test is, így megemésztésük nem jelent gondot. A paleo étrend fő előnyeiként a megnövekedett fizikai és mentális produktivitást, a szinten tartott vércukorszintet és a stabil vérnyomást tartják számon.

Friss kutatások most igazolták, hogy bizonyos betegségek – mint például a szklerózis multiplex, röviden SM – esetén különösen hasznos lehet ez a speciális életmód. Az SM a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos állapota, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. A kór döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt akár rokkantsághoz is vezethet.

A szklerózis multiplexben szenvedők kétharmada érez rendszeres, bénító kimerültséget, ami súlyos hatással van az érintett munkájára, családi életére. A tünet mögött feltételezhetően a test gyulladásos állapota áll, ami erős terhelést jelent a szervezet számára. Bár vannak olyan gyógyszerek, melyek a fáradtságot hivatottak ellensúlyozni, ezeknek gyakran erős mellékhatásaik lehetnek.

A friss kutatások szerint azonban a megfelelő koleszterin-szint gyógyszer használata nélkül is jelentősen javít a tüneteken, ezzel együtt pedig a beteg életminőségén. A paleo étrenddel elősegíthetjük a jó koleszterin (HDL) növelését a szervezetben, ezzel támogatva az izmok megfelelő működését, a sejtek oxigén- és glükózfelvevő képességét.

Plusz egy érv, hogy leszokjunk a késő esti evésről

Plusz egy érv, hogy leszokjunk a késő esti evésről

Azt már régóta tudjuk, hogy a késő esti nassolás egyáltalán nem tesz jót a vonalainknak, most azonban pár lelkes kutatónak hála kiderült, hogy van egy újabb ok, amiért jobb, ha lemondunk az esti étkezésről.

Téli elhízás – Itt a szakértők receptje ellene

Téli elhízás – Itt a szakértők receptje ellene

A legtöbb embernél a téli időszak egyet jelent az elhízással. Leginkább az ünnepek nehezítik meg a súlyunk megtartását, azonban ha az alábbi tippeket betartjuk, akkor búcsút inthetünk a plusz kilóknak.

Méregtelenítene? – Ez lehet az oka, ha nem sikerül

Méregtelenítene? – Ez lehet az oka, ha nem sikerül

Egyre többen szánják rá magukat egy tisztítókúrára, hogy a felhalmozódott salak- és méreganyagoktól megszabaduljanak, esetleg néhány kilóval könnyebbek legyenek. De a méregtelenítés nem mindig hatékony. Ennek pedig oka van.

Ilyen gyakran kellene ennünk a fogyáshoz

Ilyen gyakran kellene ennünk a fogyáshoz

A fogyókúra alatti étkezés mindig sok kérdést vet fel, hiszen vannak, akik a súlyfelesleg mielőbbi leadása érdekében képesek teljesen megvonni maguktól az ételeket, míg mások úgy vélik, hogy egész nap ehetnek, mindössze kisebb adagokat.

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Van kapcsolat a súly és a termékenység között?

Friss kutatások egyértelmű kapcsolatot találtak az elhízás és termékenység között a férfiaknál.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában