Újabb érv a paleo étrend mellett

2019. október 6.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A paleo étrend nem rég robbant be a köztudatba, és leginkább speciális diétaként tekintenek rá, miközben sokkal inkább egy életmódról van szó. Friss kutatások szerint pedig a szklerózis multiplexben szenvedő betegek életét is könnyebbé teheti.

Újabb érv a paleo étrend mellett

Újabb érv a paleo étrend mellett

A speciális étrend és életmód szigorúan olyan ételek fogyasztását engedi csak meg, amiket őseink is fogyasztottak. Innen ered az elnevezése is. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztottak, olyan ételeket, amikhez gyűjtögetéssel és vadászattal könnyen hozzájutottak. Ezekhez alkalmazkodott az emberi test is, így megemésztésük nem jelent gondot. A paleo étrend fő előnyeiként a megnövekedett fizikai és mentális produktivitást, a szinten tartott vércukorszintet és a stabil vérnyomást tartják számon.

Friss kutatások most igazolták, hogy bizonyos betegségek – mint például a szklerózis multiplex, röviden SM – esetén különösen hasznos lehet ez a speciális életmód. Az SM a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos állapota, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. A kór döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt akár rokkantsághoz is vezethet.

A szklerózis multiplexben szenvedők kétharmada érez rendszeres, bénító kimerültséget, ami súlyos hatással van az érintett munkájára, családi életére. A tünet mögött feltételezhetően a test gyulladásos állapota áll, ami erős terhelést jelent a szervezet számára. Bár vannak olyan gyógyszerek, melyek a fáradtságot hivatottak ellensúlyozni, ezeknek gyakran erős mellékhatásaik lehetnek.

A friss kutatások szerint azonban a megfelelő koleszterin-szint gyógyszer használata nélkül is jelentősen javít a tüneteken, ezzel együtt pedig a beteg életminőségén. A paleo étrenddel elősegíthetjük a jó koleszterin (HDL) növelését a szervezetben, ezzel támogatva az izmok megfelelő működését, a sejtek oxigén- és glükózfelvevő képességét.

Kerülje őket! Ez az 5 leghizlalóbb nyári étel

Nyáron sokszor észre sem vesszük, hogy több kalóriát viszünk be, mint általában. Íme, a nyár 5 leghizlalóbb étele!

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

Egyre csak közeledik a nyári kánikula, amikor az idő nagy részét legszívesebben a strandon töltenénk. Ehhez azonban sokan még meg szeretnénk szabadulni a plusz kilóktól.

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

A testtömegindexet – angolul Body-Mass-Index (BMI) – az egészséges testsúly, az elhízottság, illetve a soványság meghatározására szokás használni. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kell kiszámolni, illetve hogy pontosan mi ennek az értéknek a jelentése.

Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Noha egyre népszerűbb a veganizmus, továbbra is sokan furcsán néznek a vegán életmódot folytató személyekre. Számos előítélet él az emberekben, így most összeszedtük ezen életforma előnyeit és hátrányait, bízva abban, hogy így nő a tolerancia.

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Mennyire táplálkozunk helyesen az ünnepek alatt, és mit kell tennünk azért, hogy ne plusz kilókkal indítsuk a következő évet? Íme, a fő elvek.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában