A ketogén diéta 6 aranyszabálya

A ketogén diéta 6 aranyszabálya

Kapcsolódó tünetek:

#1 – Maximum 20-50 gramm szénhidrát naponta

A ketogén diéta alapja, hogy el kell érnünk azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsődlegesen a zsírt égeti el. Ehhez naponta nem ehetünk 20-50 grammnál több szénhidrátot. A legcélszerűbb, ha rostban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, ugyanis ezekkel alacsonyan tudjuk tartani a szénhidrátbevitelt, viszont elegendő tápanyaghoz, és vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket.

#2 – Megfelelő fehérjemennyiség

A fehérjék kismértékben befolyással vannak az inzulintermelésre. Ez azt jelenti, hogy ha túl sokat juttatunk a szervezetünkbe, akkor zavar léphet fel a ketonok májban történő termelése során. Tudni kell, hogy testünk a fehérjetöbbletet képes vércukorrá alakítani abban az esetben, ha a szénhidrátokból már nem tud elegendő energiát nyerni. Ez azonban egy nem kívánatos folyamat, hiszen ezáltal elhagynánk a ketózis állapotát, amikor a testünk a zsírokat kezdi el égetni, mivel a szénhidrátokat nem tudja. Egy átlagos ketogén diéta során kb. 0,7-0,9 gramm fehérjét ajánlott bevinnünk a szervezetünkbe testtömeg-kilogrammonként napi szinten.

#3 – Elegendő mennyiségű zsírt kell ennünk

Az emberek nagy része szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel viszik be a legtöbb kalóriát, méghozzá cukorból és gabonafélékből. A ketogén diéta során ezeket mindenféleképpen ki kell váltani magas zsírtartamú ételekkel. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a ketogén diéta egy zsírban gazdag fogyókúra. Általánosságban elmondható, hogy az elfogyasztott kalóriák 70 százaléka zsírokból tevődik össze.

#4 – Jó zsírt kell fogyasztanunk

Természetesen a zsírok közt is van jó és rossz, így nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk arra, hogy ne az utóbbiból fogyasszunk sokat. Leginkább a növényi olajokat ajánlott kerülni, ugyanis ezekben nagyon sok Omega-6 található, melynek túlfogyasztása gyulladás fokozó hatással bír. Ketogén diéta során telített zsírsavakat (kókuszolaj), egyszeresen telítetlen zsírsavakat (avokádó, olívaolaj), és többszörösen telítetlen zsírsavakat (zsíros hal, tojás) ajánlott fogyasztani.

#5 – Elegendő mennyiségű kalóriát kell bevinnünk

Ha fogyni szeretnénk, értelemszerűen kevesebb kalóriát kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ennek ellenére arra is kell figyelnünk, hogy ez a mennyiség ne legyen túlzottan kevés, ugyanis ebben az esetben épp az ellenkezőjét fogjuk elérni. Ha drasztikusan csökkentjük a kalóriabevitelt, pár nap elteltével lelassul az anyagcserénk, továbbá a szervezetünk félteni kezdi a zsírtartalékait, így leáll a fogyás. A tökéletes arány, ha 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk.

#6 – Elegendő mennyiségű alvás

Az alvás hiánya is befolyásolhatja a súlyunkat, a ketogén diéta során pedig akár azt is eredményezheti, hogy alig veszítünk a súlyunkból. Fogyókúrák kapcsán az emberek mindig csak a mozgásra és az étkezésre figyelnek, annak ellenére, hogy az alvás mennyisége is komoly befolyással van a diéta sikerességére. Több kutatás is bebizonyította, hogy legalább 7-9 óra alvásra van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy felgyorsuljon a fogyás folyamata, illetve enyhüljön a napközbeni éhségérzet.

2020. november 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek