Mikor jó fájdalomcsillapító a metamizol-nátrium?

Mikor jó fájdalomcsillapító a metamizol-nátrium?

Kapcsolódó tünetek:

Amikor fáj a fejünk vagy lázasak vagyunk, akkor számos olyan fájdalomcsillapító közül válogathatunk, melyek képesek enyhíteni a panaszokon. Ezek persze különböző hatóanyagoknak köszönhetik a hatásukat. Ezen hatóanyagok közé sorolandó a paracetamol, az acetilszalicilsav, a dexketoprofén, az ibuprofén, a diklofenák, a naproxen és a metamizol-nátrium is. Utóbbi az Algopyrin hatóanyaga, ami nem csak a fájdalmat és a lázat tudja enyhíteni, de a mérsékelt gyulladást is képes csökkenteni.

Cikkünkben bemutatjuk a különféle fájdalomcsillapító hatóanyagokat, így a metamizol-nátriumot is, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen természetes fájdalomcsillapító módszerek léteznek.

Ismerje meg a fájdalomcsillapítók hatóanyagait!

Ibuprofén

Az ibuprofén egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag, ami megakadályozza a prosztaglandinok termelődését. Utóbbi egy olyan anyag, ami sérülések vagy betegségek esetén szabadul fel a szervezetünkben. Ez fokozza a fájdalomérzetet, illetve a prosztaglandinok többsége felelős a szövetek gyulladásáért és megduzzadásáért. Az ibuprofén ezeknek a termelődését gátolja meg, illetve helyileg enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. A hatóanyag alkalmazása ajánlott fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, láz, menstruációs görcsök, hátfájás vagy fogfájás esetén.

Ne alkalmazzuk azonban az ibuprofént gyomor- és nyombélfekély, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa, veseelégtelenség, előrehaladott májbetegség vagy súlyos szívgyengeség esetén.

Az ibuprofén tartalmú készítmények közé tartozik többek közt a Nurofen, az Advil, az Ibumax, az Algoflex és az Ibustar.

Ibuprofén tartalmú készítmények

Paracetamol

A paracetamol – az ibuprofénnel ellentétben – csak fájdalom- és lázcsillapításra alkalmas, vagyis a gyulladást nem képes csökkenteni. Ez a hatóanyag nem tartozik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők közé, és enyhe és közepes fájdalom esetén ajánlott alkalmazni. Gyulladásgátló hatása azért nem jelentős, mert elsősorban a központi idegrendszerben fejti ki a hatását, a többi szervben nem gátolja a prosztaglandin szintézisét. Ettől eltekintve azonban nagy előnye, hogy az ibuprofénhez képest sokkal ritkábban okoz mellékhatásokat, továbbá a gyomrot is kíméli. Szedése fejfájás, megfázásos panaszok, influenzás láz és reumás fájdalmak esetén javasolt.

Nem javasolt azonban a paracetamol alkalmazása, ha túlérzékenyek vagyunk a hatóanyaggal szemben, vagy veleszületett glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk. A paracetamol az előírtnál nagyobb dózisban jelentős májkárosodást okozhat, ezért ügyelni kell a túladagolás elkerülésére!

Paracetamolt tartalmaz többek között a Coldrex, a Flumin cseppek, a Grippostad C, a Neo Citran és a Panadol.

Paracetamol tartalmú készítmények

Metamizol-nátrium

A metamizol-nátrium az Algopyrin hatóanyaga. Leginkább láz vagy erősebb fájdalmak esetén javasolt az alkalmazása, főleg abban az esetben, ha más hatóanyagok nem hoztak javulást. A legtöbben láz, fej- vagy fogfájás, illetve menstruációs görcsök esetén szokták szedni. Pontos hatásmechanizmusa még nem ismert ugyan, de úgy vélik, hogy a metamizol minden olyan területet gátol a szervezetben, ami a fájdalom keletkezéséért és továbbításáért felel. Elméletileg olyan enzimeket is gátol, melyek az agyban felelnek a fájdalom kialakulásáért.

Alkalmazása nem ajánlott, ha érzékenyen reagálunk a pirazolonra, ha zavart a csontvelő funkciója, ha glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk, továbbá várandósság és szoptatás idején.

A metamizol-nátriumot tartalmazó készítmények közé soroljuk többek közt az Algopyrint, a Novalgint, a Flamborint, a Metapyrint és a Panalgorint.

Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav, vagyis az aszpirin fő hatóanyaga, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, azaz ez is a prosztaglandinok termelését akadályozza meg, aminek köszönhetően nem indulnak be azok a gyulladásos folyamatok, melyek a fájdalomért felelnek. Ebből kifolyólag ugyanazokra a panaszokra ajánlott alkalmazni, mint például az ibuprofént – vagyis gyulladás okozta fájdalomra, fejfájásra, menstruációs görcsökre, lázra és ízületi gyulladásra.

Szedése abban az esetben nem ajánlott, ha gyomor- vagy bélfekélyünk van, esetleg allergiásan reagálunk a szalicilátra.

Acetilszalicilsavat tartalmaz például az Aspirin, a Kalmopyrin, a Asprevin és a Aspicon.

Acetilszalicilsav tartalmú készítények

Mire kell figyelni a fájdalomcsillapítók szedésénél?

Minden gyógyszer szedése előtt ajánlott utánajárnunk, hogy az adott készítmény például hány éves kortól alkalmazható, illetve mekkora az ajánlott dózis. A fájdalomcsillapítók használata során pedig figyeljünk arra, hogy a lehető legrövidebb ideig szedjük, mindig a javasolt dózisban alkalmazzuk, kivédjük a lehetséges mellékhatásokat, ne szedjünk egyidejűleg különböző hatóanyagokat, illetve a gyógyszerformára (tabletta, kapszula, folyékony csepp, kúp stb.) is figyeljünk.

Mi a metamizol-natrium?

Mi pontosan a metamizol-nátrium?

A metamizol-nátrium eredete

A metamizol-nátrium a pirazolon-származékok családjába tartozik, és a nem kábító hatású fájdalomcsillapítók közül az egyik legerősebb. Német vegyészek fejlesztették ki 1922-ben, majd Magyarországon 1933. január 1-én törzskönyvezte a magyar Chinoin Gyógyszergyár.

A metamizol-nátrium hatása

A legtöbb esetben erős akut vagy krónikus fájdalmak, magas láz, illetve görcsök enyhítésére alkalmazzák. Pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, de a szakemberek úgy vélik, hogy minden olyan területre hatással van a szervezetünkben, ami a fájdalom kialakulásáért és annak továbbításáért felel.

Már egész kicsi korban, pontosabban 3 hónapos kortól alkalmazható a metamizol-nátrium. Az adagolás ebben az esetben a gyermek testsúlyától függ. Hatása kb. 20-30 perccel a beszedése után jelentkezik, és 3-5 órán át tart ki. Minden esetben egyben, bő vízzel kell bevenni a tablettát.

Fejfájás, fogfájás, menstruációs görcsök és influenzás tünetekkel összefüggő fájdalmak esetén alkalmazható.

Mikor ne alkalmazzuk a metamizol-nátriumot?

Semmiféleképp se alkalmazzuk, ha érzékenyen reagálunk a pirazolon-származékokra, ha más fájdalomcsillapítók szedése következtében légszomj vagy erős köhögés lépett fel, illetve akkor sem ajánlott a szedése, ha valamilyen zavar van a csontvelő funkciójában, esetleg glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk. A várandósok és szoptató anyukák is kerüljék ezt a hatóanyagot.

Nem kívánt gyógyszer kölcsönhatás, hogy a metamizol-nátrium csökkentheti a többi hatóanyag hatékonyságát, továbbá felerősítheti a metotrexát mellékhatásait.

Kellemetlen mellékhatások szintén jelentkezhetnek. Esetenként megfigyelhető a vérnyomás csökkenése, csalánkiütés, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés, anafilaxiás sokk, vérszegénység, görcsök, a vizelet vörös elszíneződése. Annak ellenére, hogy az utóbbi mellékhatás elsőre ijesztőnek tűnhet, ártalmatlan, ugyanis az elszíneződést a savas pH mellett az egyik metabolitja okozza.

Mellékhatásként nagyon ritkán akár életveszélyes állapot is felléphet, ez az úgynevezett agranulocitózis. Ennek következtében teljesen eltűnnek a vérből a fehérvérsejtek, amelyeknek fontos szerepük van a természetes immunvédelemben. Amennyiben olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz, a hidegrázás vagy a szapora szívverés, akkor azonnal keressünk fel egy orvost. Ritka esetekben továbbá májkárosodás is kialakulhat. Amennyiben hosszabb ideig (1 hétnél tovább) kell alkalmaznunk ezt a hatóanyagot, akkor rendszeresen csináltassunk egy vérképet, így időben fény derülhet az ilyen mellékhatásokra.

Mit tegyünk, ha túl sok metamizol-nátrium került a szervezetbe?

Túladagolás esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hasi fájdalom, hányás, szédülés, aluszékonyság, görcsrohamok és szívritmuszavarok. Ha valamelyiket észleljük magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz. A helyzet súlyosságától függően szóba jöhet a tüneti kezelés, a gyomormosás vagy az aktív szén alkalmazása is.

Milyen esetben vényköteles a metamizol-nátrium, és milyen esetben nem az?

A matimzol-nátrium készítmények besorolása az évek során többször változott. Az 1980-as években az Amerikai Egyesült Államokban és Svédországban teljesen betiltották a hatóanyagot, Németországban pedig vénykötelessé vált, ugyanis úgy vélték, hogy bizonyítottan károsítja az immunrendszert. Magyarország is csatlakozott ezekhez a szigorításokhoz, de 1992-ben eltörölték a vénykötelességét, ennek nyomán egészen 2007-ig recept nélkül bárki hozzájutott az Algpryrinhez. Ez az enyhítés annak volt köszönhető, hogy a kilencvenes évek második felében több vizsgálat is kimutatta, hogy jelentősen csekélyebb mértékű az a veszély, amitől a szakemberek tartottak.

2007-ben aztán, a gyógyszerpiac liberalizálásakor a hazai a gyógyszerhatóság ismét korlátozta a szabad hozzáférést. Ennek magyarázata az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja. Ez a szigor 2019 nyaráig tartott, amikor újra módosítottak a jogszabályon. Ettől kezdve a legfeljebb 250 mg metamizol tartalmú készítmények recept nélkül is megvásárolhatók. Ennek következtében egy hazai gyógyszergyártó Nodoryl Dolo néven hozott forgalomba egy vény nélkül tablettát. 2020. február 19-én pedig egy újabb, jelentős lazítás következett, ugyanis ettől a naptól kezdve ismét recept nélkül is kapható lett az Algopyrin – mely egyben az elsőszámú fájdalom- és lázcsillapító Magyarországon.

Jelenleg a következő metamizol-nátrium tartalmú készítmények kaphatók vény nélkül:

  • Algopyrin 500 mg tabletta
  • Algozone 500 mg tabletta
  • Flamborin 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • Metapyrin 500 mg filmtabletta
  • Modoryl Forte 500 mg tabletta
  • Panalgorin 500 mg tabletta
  • Suppositorium Analgeticum FoNo VII. PARMA
  • Suppositorium Noraminophenazoni 100 mg FoNo VII. PARMA
  • Suppositorium Noraminophenazoni 200 mg FoNo VII. PARMA
  • Tabletta Analgetica FoNo VII. PARMA

A metamizol-natrium haszna

Természetes fájdalomcsillapítás otthon

Nem minden esetben kell gyógyszerek után nyúlni, ha fájdalommal küzdünk, hiszen számos olyan természetes fájdalomcsillapító módszer létezik, ami szintén enyhülést hozhat. Ezen kívül azért is ajánlott ezeket a módszereket ismerni, mert bármikor előfordulhat velünk, hogy nem érezzük jól magunkat, fáj valamink, de nincs otthon a megfelelő készítmény. Az ilyen esetekre hoztunk pár tanácsot.

Fejfájás esetén remek választás a borsmenta illóolaj, aminek fájdalomcsillapító, nyugtató és hűsítő hatása is van. Az olajat a homlokra, a halántékra vagy a tarkóra ajánlott felvinni, ahol ellazítja az izomzatot, serkenti a vérkeringést, így rövid időn belül érezzük is jótékony hatását. Ezen kívül a fűzfakéregből készült tea, az őszi margitvirág és a gyömbér is enyhíti a fejfájást.

Fogfájás esetén a szegfűszeg, a kamilla, a zsálya és a vanília csökkenthetik a panaszokat. A szegfűszeget és a vaníliát is alkalmazhatjuk olaj formájában. Ebben az esetben tegyünk néhány cseppet egy fültisztító pálcikára, és azzal ecseteljük be az érintett területet.

Menstruációs görcsökre pedig a cickafark, a fehér fagyöngy, a kamilla, a palástfű és a sárga árvacsalán bizonyul jó választásnak. Válasszuk ki a számunkra szimpatikusat, és készítsünk belőle egy ízletes és egyben fájdalomcsillapító hatású teát.

Összegzés

Ahogy cikkből is kiderül, hogy rengeteg fájdalomcsillapító, illetve hatóanyag közül válogathatunk. Mindenkinek meg kell találnia azt a hatóanyagot, ami számára és az adott problémára a legmegfelelőbb. Míg egyeseknek a metamizol-nitrát a leghatékonyabb lázcsillapításra, könnyen előfordulhat, hogy fejfájás esetén sokkal jobban beválik nekik például az ibuprofén. Ezeket magunknak kell kitapasztalni, és a tapasztalataink alapján kell feltöltenünk a házi patikát. Amennyiben kisgyerek is van a háznál, akkor természetesen olyan fájdalomcsillapítót is tartsunk otthon, ami neki is adható. A gyógyszereken kívül azonban a gyógynövényekről és házi praktikákról se feledkezzünk meg, hiszen azok is enyhülést hozhatnak.

Fontos továbbá, hogy minden gyógyszer alkalmazása előtt alaposan olvassa el a betegtájékoztatót. kiemelt figyelemmel a kockázatok és mellékhatások taglalására, illetve szükség esetén egyeztessünk orvosunkkal! A cikkben található információk tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik egy szakember véleményét.

2022. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek