Mikor jó és mikor ellenjavalt fájdalomcsillapító az acetilszalicilsav?

Mikor jó és mikor ellenjavalt fájdalomcsillapító az acetilszalicilsav?

Kapcsolódó tünetek:

Az aszpirin az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapító hatással rendelkező gyógyszer, amit fejfájásra és lázra is szoktunk szedni, de számos más típusú fájdalomra és gyulladásra, továbbá megfázásos panaszokra is alkalmazható. Az Aspirin egy védett márkanév, amit azonban a köznyelvben minden olyan gyógyszerre szoktunk használni, ami az aszpirinhez hasonlóan acetilszalicilsavat tartalmaz. Utóbbi egy olyan mesterségesen előállított szalicilsav, amit azonban a fűzfakéreg is tartalmaz.

Cikkünkben ennek a hatóanyagnak jártunk utána, közelebbről is bemutatjuk a többi vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, továbbá összegezzük, hogy milyen jótékony hatásai, illetve mellékhatásai vannak az acetilszalicilsavnak.

A fájdalomcsillapítók nagy családja

Számos vény nélkül kapható fájdalomcsillapító közül válogathatunk. A legnagyobb csoportot a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek teszik ki, melyeket alkalmazhatjuk többek között fejfájás, menstruációs görcsök vagy fogfájás esetén. Ezek a készítmények azonban nem csak a fájdalmat, hanem a gyulladásokat és a lázat is képesek csillapítani. Ide soroljuk az acetilszalicilsavat (aszpirin), a diklofenákot, az ibuprofent és a naproxent. Alábbiakban részletezzük, hogy a legismertebb hatóanyagok milyen panaszokra nyújtanak gyógyírt.

Acetilszalicilsav (aszpirin)

Ez a hatóanyag két olyan enzim működését akadályozza, melyek a gyulladásokért felelnek. Az acetilszalicilsav ennek a tulajdonságának köszönhetően gyulladáscsökkentő és lázcsillapító. A következő panaszokat is képes enyhíteni: megfázásos tünetek; fej- és fogfájás; menstruációs görcsök; hát-, ízületi- vagy izomfájdalom; reumás panaszok; magas vérnyomás; míg érelmeszesedés esetén meg tudja előzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, például a szívinfarktust vagy az agyvérzést.

Ibuprofen

Az ibuprofen szintén gyulladáscsökkentő, továbbá fájdalom- és lázcsillapító. Ez a hatóanyag is egy enzim működését akadályozza, aminek következtében kevesebb prosztaglandin termelődik. Ez az anyag felelős a gyulladásokért, így kiemelt szerepe van a láz és a fájdalom kialakulásában. Az ibuprofen különféle panaszok esetén hoz enyhülést: izom- vagy ízületi fájdalmak, migrén, fogfájás, megfázásos tünetek.

Paracetamol

A paracetamol egy nem-opioid fájdalomcsillapító, amit a várandósság idején és a szoptatási időszakban is lehet alkalmazni. Ennek a hatóanyagnak a pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Enyhe és középsúlyos fájdalmak esetén, illetve lázcsillapításra lehet használni. Nagy előnye, hogy nem károsítja a nyálkahártyát, így azok is szedhetik, akik valamilyen gyomorbetegségben szenvednek.

Metamizol (algopyrin)

Ez egy régóta ismert láz-és fájdalomcsillapító hatóanyag, aminek szedését azonban csak akkor szokták javasolni, ha más készítmények nem hoznak enyhülést. Fej- és fogfájásra, de akár menstruációs panaszokra is alkalmazható.

Mikor segít az Acetilszalicilsav?

Acetilszalicilsav: mikor segít, és mikor tilos alkalmazni?

Az acetilszalicilsav eredete

Az első acetilszalicilsav tartalmú gyógyszer 1899-ben került piacra, és azóta számos készítményben megtalálható. Ez a jellegzetes szagú, fehér színű és por állagú hatóanyag a szalicilátok, illetve a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozik.

Az acetilszalicilsav hatásmechanizmusa

Az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek úgy fejtik ki hatásaikat, hogy megakadályozzák a prosztaglandinok képzését. Ez egy olyan hormon, aminek fontos szerepe van a szervezet gyulladásos folyamataiban, illetve a fájdalmak és a láz kialakulásában. Ebből adódóan az acetilszalicilsav fájdalom- és lázcsillapító, továbbá gyulladáscsökkentő hatású. Az acetilszalicilsavnak vérlemezke-gátló hatása van, ami megakadályozza az erekben a trombus képződését. Ez a hatása kedvező a szívinfarktus és az agyi sztrokok megelőzésében.

Az acetilszalicilsav jótékony hatásai

Az előbb említett hatásokon kívül az acetilszalicilsav számos panasz esetén hozhat enyhülést. Amennyiben nagyobb adagokban – napi 500 milligrammtól 3000 milligrammig – alkalmazzuk, akkor az alábbi tünetek esetén segíthet:

  • Gyenge vagy középsúlyos fájdalmak: fejfájás, migrén, hátfájás
  • Influenza vagy megfázás következtében jelentkező láz vagy fájdalom.

Kisebb adagokban (napi 100-300 mg acetilszalicilsav) akkor ajánlott szedni, ha az alábbi panaszokat szeretnénk enyhíteni vagy megelőzni:

  • Akut szívinfarktus utókezelése
  • Koszorúérgörcs
  • Vérrögök kialakulásának megelőzése egy sebészi beavatkozás után.
  • Agyvérzés megelőzése

Az acetilszalicilsav más hatóanyagokkal keverve is kapható, ugyanis ezáltal tovább lehet javítani az összhatáson. Léteznek például olyan vérhígító készítmények, melyek acetilszalicilsavat és egy másik véralvadásgátlót is tartalmaznak. Vannak továbbá olyan fájdalomcsillapítók, melyekben az acetilszalicilsav, a paracetamol és a koffein van vegyítve.

Az acetilszalicilsav mellékhatásai

Ez a hatóanyag a legtöbb esetben a gyomor- és bélrendszerben vált ki mellékhatásokat, ugyanis károsíthatja a nyálkahártyát. Az acetilszalicilsavat szedők 10 százalékánál figyelhető meg gyomorfájdalom vagy kisebb vérzések az emésztőrendszerben.

Nagyobb adagolás esetén émelygés, hányás, hasmenés, gyomor- és bélfekélyek, vérszegénység és szédülés léphet fel, de akár központi idegrendszeri izgalmat is okozhat. Azok aránya, akiknél az előbb említett panaszok jelentkezhetnek, 1 és 10 százalék közé tehető . Ilyen esetekben az acetilszalicilsav kezelést savszekréciót gátló kezeléssel kell kiegészíteni.

Kevesebb mint 1 százaléknál okozhat zavarokat a sav-bázis háztartásban vagy akár halláskárosodást, látászavart, álmosságot és allergiás bőrkiütéseket.

Ezeken kívül csökkenhet a fehérvérsejtek száma, ödémák keletkezhetek, de akár az úgynevezett Reye-szindróma kialakulása is lehet egy mellékhatás. Ez az agy és a máj egy ritka, viszont életveszélyes megbetegedése. Leginkább azoknál a 4-9 év közötti gyermekeknél alakulhat ki, akik valamilyen vírusfertőzésben szenvednek. Ennek az okára azonban még nem derült fény.

Az acetilszalicilsav mellékhatásai

Mikor ne alkalmazzuk az acetilszalicilsavat?

Amennyiben gyomor- vagy bélfekélyünk van, esetleg allergiásan reagálunk a szalicilátra, akkor ne szedjünk olyan gyógyszereket, melyek acetilszalicilsavat tartalmaznak. Ilyen esetben csak akkor szabad ezt a hatóanyagot alkalmazni, ha orvos javasolja. Ez akkor következhet be, ha a szakember úgy véli, hogy több a haszna, mint amekkora kockázattal jár a gyógyszer szedése. Szintén óvatosnak kell lennünk, ha orrpolipunk, krónikus orrgyulladásunk vagy asztmánk van.

Az alábbi gyógyszerek hatásainak intenzitását megnövelheti az acetilszalicilsav: digoxin, digitoxin, lítium, metotrexát, ezért ilyenkor a gyógyszeradagok csökkentése szükséges, amennyiben alkalmazásuk feltétlenül szükséges.

A 12 év alatti gyerekek, illetve az első és második trimeszterben tartó várandósok nem szedhetnek acetilszalicilsavat tartalmazó készítményt. Ez alól azok az esetek jelentenek kivételt, amikor a kezelőorvosnak nyomós érve van a hatóanyag használata mellett. A harmadik trimeszterben azonban semmiféleképpen nem alkalmazható. A szoptatás során néha engedélyezett az acetilszalicilsav használata, de alapvetően a kismama előbb egyeztessen erről a kezelőorvosával.

Összegzés

Fejfájás, láz, izomfájdalom vagy hátfájás – Ilyen esetben a legtöbben különféle fájdalomcsillapítókhoz nyúlunk, hogy minél előbb jobban érezzük magunkat. A vény nélkül kapható készítmények piacán óriási a választék, hiszen rengeteg különböző termék és hatóanyag közül kell megtalálnunk a számunkra megfelelőt. Vannak nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen, az acetilszalicilsav, a diklofenák vagy a naproxen, de ezeken kívül a paracetamol is rendkívül elterjedt. Alapvetően mindegyik alkalmas a fájdalom, a gyulladások és a láz enyhítésére, így érdemes valamelyikből vagy akár mindegyikből egy dobozzal a házi patikában tartani. Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy bármilyen élethelyzetben vagy betegség esetén enyhíteni tudunk a panaszainkon. Ha azonban épp kiürültek a készleteink, akkor a természetes fájdalomcsillapításnak is érdemes esélyt adnunk. Fejfájásra tökéletes választás a fehér fűzfakéreg, aminek ugyanúgy szalicil a hatóanyaga, mint az aszpirinnek. Izomfájdalmakra a gyömbér bizonyul jó választásnak, ízületi gyulladásra a fokhagyma, gyomorégésre az almaecet vagy mandula, fogfájásra a szegfűszeg, gyomorfájdalmakra pedig az áfonya.

2022. augusztus 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek