Kutya- és macskaszőrallergia

2015. január 12.

A macskával kapcsolatos allergiák gyakoribbak, mint a kutyaszőr allergia.

Hazánkban pontos statisztika nem elérhető arra vonatkozóan, hányan szenvednek macskaszőrallergiától. A nemzetközi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 10 százaléka küzd a problémával. A macskával kapcsolatos allergiák kétszer olyan gyakoriak, mint a kutyaszőr allergia.

Mi okozza az allergiás tüneteket?

macskaszor_allergia301

A köztudatban elterjedt, hogy a házi kedvencek által kiváltott allergiás reakciók legfőbb okozója az allergiás személlyel együtt élő kutya vagy macska szőre(persze beszélhetünk madárallergiáról is, de feljegyeztek lószőr allergiát is). Részint abból a tényből, hogy az allergia legfőbb felelősének a kedvencek által elhullajtott szőrt tekintik, táplálkozik az a tévhit, vagy csak részben igaz tétel, hogy léteznek antiallergén fajták(mexikói kopasz kutya, nem vedlő, trimmelős fajták, mint a schnauzerek, portugál vízikutya, vagy szőrtelen macskafajták).

Az allergiás tünetek megjelenéséért azonban elsősorban azok a fehérjék felelősek melyek az állat nyálában, faggyújában, vizeletében találhatók. Allergizáló tényezők a leváló hámsejtek és az elhullajtott szőr is. A legnagyobb problémát az okozza, hogy ezek az allergének lakásban tartott kutya vagy macska esetén nagyon nehezen, vagy szinte egyáltalán nem távolíthatóak el a kárpitokból, bútorokból. Akár több évvel a házi kedvenc elajándékozása után is fellelhetők a közvetlen környezetben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sokszor a gazda nem is feltétlenül az állat szőrére, vagy fehérjéire allergiás, sokkal inkább az állat bundáján jelen lévő, séták alkalmával rátapadó egyéb allergénekre, mint például a pollenekre. Fentiek figyelembe vételével érdemes házi kedvencet választani, különösen annak tudatában, hogy a rövid szőrű, vagy szőrtelen fajták is kiválthatnak allergiás panaszokat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül. A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  13 990 Ft
 • Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül.</p> <p>A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  11 990 Ft

Hogyan előzhetők meg az allergiás panaszok?

Mielőtt egy házi kedvenc tartása mellett kötelezné el a magát, és a korábbiakban nem volt háziállatokkal kapcsolatos tapasztalata, érdemes kipróbálnia ismerősnél, vagy akár állatkereskedésekben, hogy a kutya vagy macska közelsége kivált-e allergiás reakciót. Az allergiás betegség fennállását különböző allergia vizsgálatokkal és tesztekkel is meg lehet állapítani. Azonban tudni kell, hogy a bőrteszt vagy laboratóriumi allergológiai vizsgálat által igazolt túlérzékenység nem jelent feltétlen oki összefüggést a betegséggel, illetve negatív eredmény esetén is, a kérdéses allergén tünetek megjelenéséhez vezethet. A kutya-, vagy macskaszőr allergia fennállását tehát az allergológiai vizsgálatok mellett a beteg pontos, életvitelére vonatkozó kikérdezéssel lehet megállapítani.

Az állatszőr allergia tünetei és kezelése

A kutya-, és macskaallergia is hasonló tünetekkel jár, mint más allergiák, azaz orrdugulás, orrfolyás, vörös szem, csalánkiütések, köhögés, prüszkölés – ezek a legjellemzőbb tünetei a fennálló allergiának. A tünetek kezelésére a klasszikus allergia elleni készítmények állnak rendelkezésünkre, úgymint antihisztaminok, kálcium, antiallergén hatású kenőcsök. Nem súlyos esetben a panaszok enyhíthetők, ha az általános higiéniás szabályokat betartjuk(a kedvenc fekhelyének gyakori tisztítása, kézmosás). Természetesen a végleges megoldást a házi kedvencekkel való közeli kontaktus kerülése, illetve szükség esetén a házi kedvenctől való megválás jelenti.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.