Így hozza magát formába karácsonyra!

Így hozza magát formába karácsonyra!

Kapcsolódó tünetek:

Kérje szakember tanácsát!

Ha valóban formába szeretné hozni magát az ünnepekre, még nincs késő elkezdeni a diétát és beiktatni a hétköznapokba a rendszeres mozgást. Ha azonban hosszú távon meg szeretné őrizni az elért eredményeket, az csak tudatos életmódváltással lehetséges. Ehhez érdemes kikérni szakember – dietetikus, edző - tanácsát, aki az Ön adottságainak, céljainak megfelelően, testre szabva építi fel a táplálkozási- és edzésprogramot, ügyelve arra, hogy az hosszú távon is tartható legyen egészségkárosodás és a lesérülés veszélye nélkül.

Ne dőljön be a csoda-diétáknak!

Ne dőljön be azoknak az ígéreteknek, miszerint egy hét alatt le tudja adni az összes súlyfeleslegét. Dekánként hízunk, de valamiért kilónként szeretnénk leadni a felhalmozott felesleget, azonban a test máshogy működik. A fogyókúra agyban dől el, és nem néhány hetes kúrát jelent, hanem teljes életmódváltást. Ráadásul a pár napos, drasztikus diétákkal még árthat is magának: felborítja az emésztését, szervezete vízháztartását és lelassítja az anyagcseréjét.

Felejtse el a koplalást!

Ha nem adja meg testének a szükséges tápanyagokat, szervezete éhező üzemmódba kapcsol: lelassítja az anyagcserét és arra rendezkedik be, hogy csökkentett mennyiségű tápanyagból kell összeszednie a fenntartásához szükséges energia mennyiségét, így aztán, ha később egy kicsivel több tápanyaghoz jut, rögtön raktározni kezd. Számolja ki testsúlya, magassága, életkora és fizikai aktivitása alapján, hogy Önnél mennyi az optimális kalóriabevitel. Az interneten számtalan szakmai oldalon megtalálja hozzá a képletet, de kérheti ebben szakember segítségét is.

Mozogjon!

Bár a táplálkozás minősége 70 százalékban meghatározza a diéta sikerességét, a maradék 30 százalékot kitevő mozgást sem szabad elhanyagolni. Szép, izmos alakot ugyanis nem fog tudni elérni mozgás nélkül, bármennyire is odafigyel arra, mit eszik. Minél magasabb teste izomaránya, annál hatékonyabb zsírégetésre képes. Ha látványosabb változásra vágyik, legalább heti háromszor egy órát kell edzésre szánnia.

Kombinálja az edzéstípusokat!

Ha szakember állítja össze edzéstervét, abban biztosan szerepelni fog kardio- és erőnléti, súlyzós edzés egyaránt. Míg a kardio gyakorlatok – a futógépen, elliptikus tréneren vagy lépcsőző gépen végzett legalább 40 perces edzés – a zsírtartalékok lebontásában verhetetlenek, a szép formát, az izmok definiáltságát kizárólag súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatokkal érheti el. Az edzéstípusokat azért is érdemes kombinálni, mert ily módon sokoldalúan edzheti a testét, többoldalúan terheli az izomzatát, ugyanakkor nem fog ráunni egyikre sem.

Fogyasszon minőségi szénhidrátot!

Míg az egyszerű szénhidrátok a vércukorszint hirtelen megemelésével csak átmenetileg okoznak teltségérzetet, addig az összetett szénhidrátok hosszan biztosítják a szervezet számára szükséges energiaszintet. Még a legszigorúbb diéta mellett is juttasson a szervezetébe összetett szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabona formájában, mert az agynak, az idegrendszernek és az izmoknak is szüksége van rájuk.

Szedjen táplálékkiegészítőket!

Az edzések fokozott fizikiai igénybevételt jelentenek testének, így bizonyos vitaminok és ásványi anyagok gyorsabban ürülnek szervezetéből. Hogy elkerülje a hiánybetegségeket, szedjen kifejezetten sportolók igényeire kifejlesztett multivitamin-készítményt! A C-, D- vitamin mellett a kalcium, a magnézium és az izom építésében és regenerálásában résztvevő glutamin és aminosavak bevitele nagyon fontos, ha pedig az ízületeivel van gond, akkor porc- és ízületvédő vitamint is érdemes ezek mellé szedni.

2016. november 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek