Tények és tévhitek a felfázásról

Tények és tévhitek a felfázásról

Kapcsolódó tünetek:

A húgyúti fertőzés egyenlő a felfázással

A húgyúti rendszer különböző megbetegedéseit legtöbben (tévesen) felfázásnak nevezik. A húgycső, a húgyutak, a vesék és a vesevezetékek gyulladásos állapotát azonban helyesen húgyúti fertőzéseknek kell neveznünk, hiszen kialakulásuk elsősorban nem a hidegnek köszönhető, hanem különböző kórokozóknak, jellemzően baktériumoknak, bár kétségtelen, hogy a lehűlésnek is lehet szerepe a panaszok kialakulásában. Szexuális úton terjedő kórokozók is előidézhetnek elsősorban húgycsőgyulladást, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, valamint maga a gyakori szexuális aktus (innen az elnevezés: “mézeshetek betegsége”) és egyes fogamzásgátló módszerek (pl. spermicidek alkalmazása) is hajlamosíthatnak.

Csak nőknél fordulhat elő

A húgyúti fertőzés sajnos rendkívül gyakori probléma, különösen a nők körében, amely a női test anatómiájával magyarázható. A végbél és a húgycső, valamint a hüvely nyílása is közel fekszik egymáshoz, ami elősegíti a fertőzés kialakulását. A vastagbélben jelenlévő baktériumok ezért könnyen a hüvelybe és a húgycsőbe, innen pedig a hólyagba kerülhetnek, ahol elszaporodva gyulladásos állapotot idéznek elő. Igaz, hogy a nők körében gyakoribb ez a jelenség, azonban férfiaknál is előfordulhat, hasonló tüneteket produkálva.

Bármilyen antibiotikum megfelel a kezelésére

A húgyúti fertőzések esetében a baktérium elpusztításához szájon át adott antibiotikumot alkalmaznak. Nagyon fontos tudni, hogy a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, ezért mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert szedjük, és semmiképpen se kezdjünk el antibiotikumot szedni a diagnózis előtt. A megfelelő gyógyszer alkalmazásakor a tünetek gyorsan enyhülnek, de fontos, hogy mindig az előírt ideig szedjük a gyógyszert, ne hagyjuk abba korábban akkor sem, ha teljesen megszűntek a panaszok.

Tények a felfázásról

Kezeletlenül komoly szövődményei lehetnek! A húgyúti fertőzések többféle tünettel jelentkezhetnek, a leggyakoribb ezek közül a gyakori vizelési inger, amely égő, görcsös fájdalommal társul. A vizelet ilyenkor zavaros és akár véres is lehet. Alhasi fájdalmakat is tapaszthatunk, illetve hőemelkedés is előfordulhat. Az erős deréktáji fájdalom, a láz és a hidegrázás a vesemedencék gyulladására utalhat, melynek komoly szövődményei is lehetnek, ezért már az enyhe tünetek észlelésénél, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

Pár fontos szabály betartásával megelőzhető

A testi higiénia alapvető szabályainak betartásával sokat tehetünk a húgyúti fertőzések elkerüléséért. Fontos a székelés utáni higiéniára való odafigyelés és hasznos lehet, ha együttlét után rövid időn belüli vizeléssel átmossuk a húgycsövet, ez ugyanis segíthet megakadályozni a felszálló fertőzés kialakulását. Ha volt már húgyúti fertőzésünk, érdemes a spermicid fogamzásgátló módszereket kerülni, menopauzában szenvedő nőknél pedig a helyi hormonkezelés segíthet a megelőzésben. A tőzegáfonya és a probiotikumok is segíthetnek a hüvely természetes baktériumflórájának erősítésével a kórokozókkal szembeni védelemben.
2017. március 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek