A cukor éppen olyan
függőséget okozhat, mint a koffein vagy a cigaretta és romboló hatása is vetekszik azokéval. Elhagyását követően
számos pozitív változást tapasztalhatunk magunkon. Ha leállunk azoknak az ételeknek a fogyasztásával, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és csak olyan táplálékot veszünk magunkhoz, amelyekben természetes formában található meg a cukor, máris sokat tettünk egészségünkért.
A testsúly stabilizálódik
Ha cukrot fogyasztunk –és most a hozzáadott, fehér cukorról beszélünk nem a gyümölcsökben természetes formában megtalálható fruktózról-, könnyen
ördögi körbe kerülhetünk és egyre több cukorra vágyunk. A legtöbb cukor a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekben található, melyek feldolgozott élelmiszerek, vagy igen nagy mennyiségű nem kívánatos összetevőt tartalmaznak.
A cukor elhagyása után a szervezetnek nem lesz szüksége arra, hogy állandóan küzdjön a felesleges kalóriákkal. Nem fogunk farkaséhséget érezni és fogyásnak indulunk, vagy legalábbis nem lesznek akkora ingadozások a súlyunkban.
Több energiánk lesz
Tévedés, hogy ha fáradtak vagyunk, a cukor a megoldás az energia pótlására. A cukor hirtelen és extrém mértékben emeli meg a vércukor-szintet, ami rövid ideig ugyan plusz energiát ad, de ezért súlyos árat kell fizetnünk.
Az elfogyasztott cukor ugyanis blokkolja szervezetünk azon képességét, hogy az energia szintünket maximumon tarthassuk. Ráadásul, ha ezeket elhagyjuk, a vércukorszint le-fel ugráltatása is elkerülhető.
A belek és a vastagbél hatékonysága nő
Az egészséges emésztés alapja, hogy sok rostot és csak minimális mennyiségű nehezen emészthető élelmiszert fogyasszunk. Ha nem eszünk cukrot, lehetővé tesszük, hogy a has, a belek jóval hatékonyabbak végezzék munkájukat. Lehet, hogy gyakrabban járunk majd a vécére, de ez előnyös dolog, mert azt jelzi, hogy pörög az anyagcserénk és szervezetünk tisztul.
Ízérzékelésünk fokozódik
A sok cukros étel eltompítja az ízérzékelésünket, ezért a gyümölcs és a természetes ízek már nem jelentenek elég intenzív élményt és ingert. Figyeljük meg, hogy a fehér cukor elhagyásával egyre inkább érvényesülni tudnak a természetes ízek, aromák és egy idő után nem is kívánjuk a túlcukrozott ételeket. A cukor elhagyása meglepő módon azzal jár, hogy kevésbé is kívánjuk azt. Ahogy kivonjuk étrendünkből, lassan azt vesszük észre, hogy már nem is igazán hiányzik.
Bőrünk egészségesebbé válik
A pattanások hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll.
A bőrt belülről rongálja a sok cukor fogyasztása. Sokan, miután már kevesebb cukrot fogyasztanak, arról számolnak be, hogy a bőrük szebbé és egészségesebbé vált.