8 étel, ami székrekedést okoz

székrekedést okozó ételek

Kapcsolódó tünetek:

Tejtermékek

A tejtermékek önmagukban nem tartalmaznak rostot, ezzel szemben a sokak számára emésztési problémákat okozó laktózt és kazeint tartalmazzák. A joghurt különleges eset. A hagyományos módszerekkel készült, a nem édesített joghurtok jó forrásai probiotikumoknak, melyek az egészséges emésztést segítik elő.

Előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek

Akár készételeknek vagy mikrohullámú ételeknek, vagy előrecsomagolt ételeknek nevezik őket, rettenetesen sokat ártanak a vastagbélnek. Tipikusan alacsony a rost tartalmuk, de magas a zsír és a só tartalmuk. A felesleges só a sejtek vizét csapdába szorítja és nem engedi, hogy távozzon és cserélődjön.

Glutén

A gluténérzékenység ma az egyik legelterjedtebb oka a hosszan tartó emésztési zavaroknak. Ha az érzékenység fennáll, bármely búza, rozs vagy árpa tartalmú étel okozhat puffadást, hasi fájdalmat és székrekedést, vagy akár hasmenést is.

Alkohol

Az alkalmi ivás hasmenést okozhat egyesek számára, de hosszú távon az alkohol dehidratálja a testet, száraz, kemény és nehezen kiürülő székletet eredményezve. Az alkohol fogyasztása más olyan székrekedést okozó körülményt is kiválthat, mint az irritábilis bél szindróma (IBS).  Az alkoholfogyasztás hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, ami a hasnyálmirigy duzzanata és gyengesége. A hasnyálmirigy-gyulladás hasi fájdalmat, puffadást és székrekedést okozhat. Ha ez nem elég, az alkohol is pusztítást okoz a bélflórában, ami még tovább veszélyezteti a gyomrot és a bélrendszert.

Olajban sült ételek

A sült ételek telített zsírokból állnak, és kevés táplálékkal rendelkeznek. A zsíros ételeket is nehezebb megemészteni és lassaban képes a bélrendszer mozgatni. A zsíros ételek fogyasztása  bizonyítottan összefügg a székrekedés problémájával.

Hús

A húsevők 50% -kal nagyobb valószínűséggel szenvednek vastagbélrákban, mint a vegetáriánusok, és a kockázat még nagyobb, ha nitráttartalmú feldolgozott húsokat, például a kolbászt fogyasztanak. A zsíros vörös hús jelentősen lelassítja az emésztési folyamatot és székrekedést okoz.

Koffein

A koffein stimuláns, ami azt jelenti, hogy hasmenést okozhat. Ez azonban egy szárítószer is, ami azt jelenti, hogy dehidrálja a testet. A koffein a vesék a víztartalmát vonja el. A vízhiányt a szervezet a normális vérmennyiség fenntartása érdekében a székletből vonja el, mely nehezebben üríthető száraz székletet okoz.

Finomított cukor

Számos jó ok van arra, hogy elkerülje a finomított cukrot. A cukor elhízást, a cukorbetegséget és a szívbetegséget okoz. Nem meglepő, hogy a cukor hatással van a vastagbél egészségére is. Tönkreteszi annak baktérium háztartását ezzel székrekedést okozva. A magas cukortartalmú-étrend hozzájárul a gyulladásos bélbetegségekhez, mint például a Crohn-betegség és az IBS. A cukor növeli a vastagbél és a végbélrák kialakulásának kockázatát is.

2018. január 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek