1-es típusú cukorbetegség: mit érdemes tudni róla?

1-es típusú cukorbetegség

Kapcsolódó tünetek:

Az 1-es típusú cukorbetegség, más néven inzulinfüggő diabétesz, egy krónikus autoimmun betegség, amit általában már gyermekkorban diagnosztizálnak. Emiatt gyakran nevezik fiatalkori cukorbetegségnek is, ám az állapot a legtöbb esetben egész életen át tartó marad. Ha kialakul, az érintettek folyamatos inzulinpótlást igényelnek, és a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés is létfontosságúvá válik.

De mégis mi miatt alakulhat ki ez a probléma? Örökölhető lehet? És ha már megtörtént a baj, hogyan kezelhető? Az alábbiakban minden kérdésre választ adunk, ami felmerülhet a kondíció kapcsán.

Mi az 1-es típusú cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, a béta sejteket. Emiatt  a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint –  a hormont, ami kulcsszerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.

Az inzulin hiánya miatt a szervezet nem képes a vércukorszintet megfelelően szabályozni, ami magas vércukorszinthez vezethet. Az állapot általában gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, de bármely életkorban kialakulhat.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei hirtelen jelentkezhetnek. Az alábbi jelzések már aggodalomra adhatnak okot, amennyiben együtt jelentkeznek.

  • Gyakori vizelés
  • Fokozott szomjúság
  • Szélsőséges éhség
  • Hirtelen súlycsökkenés
  • Homályos látás
  • Fáradtság
  • Irritáció és hangulatingadozások

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai

Az 1-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert, de több tényező is hozzájárulhat a kialakulásához. Érdekesség: egy kutatás azt mutatta, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek évekig autoimmun antitestek várakoznak a vérükben, mielőtt tüneteket mutatnának. Ennek eredményeképpen a betegség később is kialakulhat, mint ahogy az autoimmun antitest aktiválódik valamilyen külső hatásra a szervezetben. Nézzük, milyen hatások járulhatnak ehhez hozzá!

Genetikai hajlam

Eddig az orvosok úgy vélték, hogy az 1-es típusú cukorbetegség teljesen genetikai eredetű betegség. Az újabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy egy gyermeknek 3%-kal nagyobb az esélye a betegségre, ha az anyja is szenved tőle, 5%-kal, ha az apja érintett, és 8%-kal, ha valamelyik testvére szenved az 1-es számú diabéteszben. Következésképpen a kutatók most úgy vélik, hogy egyes esetekben más, környezeti hatás is kiválthatja a problémát, vagy legalábbis nagyobb esélyt ad a kialakulására.

Hideg időjárás

Télen gyakrabban alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség, mint nyáron. Maga a betegség is gyakoribb a hideg éghajlatú területeken.

Vírusok

Kutatók szerint egyes vírusok aktiválhatják az 1-es típusú cukorbetegséget azokban az emberekben, akik egyébként hajlamosak rá. A kanyaró, a mumpsz, a coxsackie B vírus és a rotavírus az 1-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódhat mint kiváltó betegség.

A probléma diagnosztizálása

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásához többféle tesztet végezhetnek. Jellemző a vércukorszint-teszt: az orvosok egyszerűen megmérik a vércukorszintet, hogy megállapítsák, magas-e. A HbA1c-teszt az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja. Az autoantitest-teszt az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző autoantitestek kimutatására szolgál. A vizelet keton-teszt pedig a ketonszintet ellenőrzi a vérben vagy a vizeletben, ennek magas aránya ugyanis jelezheti az inzulin hiányát.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Már említettük, hogy a betegség kezelése élethosszig tartó inzulinpótlást igényel. Az inzulin a cukor sejtekbe történő bejutását segíti elő, ami energiát biztosít a szervezet számára. Az inzulin nélkül a vércukorszint veszélyesen magasra emelkedhet.

Az inzulin típusai

Az inzulinkezelés célja a normál vércukorszint fenntartása. Az inzulinnak több típusa van, amelyeket különböző időpontokban kell beadni:

  • Gyors hatású inzulin: Étkezés előtt vagy közvetlenül utána adják be, hogy gyorsan csökkentsék a vércukorszintet.
  • Rövid hatású inzulin: Az étkezés után 30 percen belül hat, és néhány órán át hatékony.
  • Közepes hatású inzulin: Általában naponta kétszer adják, és 12-18 órán keresztül hat.
  • Hosszú hatású inzulin: Naponta egyszer vagy kétszer adják, és 24 órán keresztül hat.

Vércukorszint-ellenőrzés

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében. Az önellenőrzés segítségével a betegek nyomon követhetik vércukorszintjüket, és szükség szerint módosíthatják inzulinadagjukat.

Életmódbeli döntések

A megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás szintén fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet a vércukorszint stabilan tartásában és az inzulin hatékonyságának növelésében. Az érintetteknek továbbá rendszeresen konzultálniuk kell diabetológussal, dietetikussal és esetleg pszichológussal is, hogy a lehető legsikeresebben alkalmazkodhassanak az állapotukhoz.

A cukorbetegség gyógyszerei

Az inzulinkezelés mellett a cukorbetegség gyógyszerei is segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Például a GLP-1 receptor agonisták és az SGLT2 gátlók egyre népszerűbbek az 1-es típusú cukorbetegek körében is, mivel javíthatják az inzulinérzékenységet és csökkenthetik a vércukorszintet.

Esetleges szövődmények

Amennyiben nem kezeljük vagy nem megfelelően kezeljük a problémát, az  súlyos szövődményekhez vezethet. Kialakulhatnak például szív- és érrendszeri betegségek, növekedhet a magas vérnyomás, a szívinfarktus és stroke kockázata. A magas vércukorszint továbbá károsíthatja az idegeket, különösen a lábakban, ami zsibbadást, fájdalmat és érzéketlenséget okozhat, ezt idegkárosodásnak, neuropátiának nevezzük.

A diabétesz károsíthatja a veséket, ami végső soron veseelégtelenséghez vezethet. A magas vércukorszint a szem véredényeire is negatív hatással van, ami szélsőséges esetben szemkárosodást, látásvesztést okozhat. Végül, de nem utolsósorban a rossz vérkeringés és idegkárosodás miatt a diabéteszes lábfekélyek és fertőzések kialakulásának kockázata is nő.

Vegyük komolyan az állapotunkat

Az 1-es típusú cukorbetegség egy komoly és élethosszig tartó állapot, amely folyamatos figyelmet és kezelést igényel. Az inzulinpótlás, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, az egészséges életmód és a megfelelő gyógyszerek mind alapvetőek a betegség hatékony kezelésében. Ezekhez a legtöbb eszközt a BENU kínálatában is megtaláljuk! A megfelelő orvosi ellátás és támogatás mellett az érintettek teljes életet élhetnek, és minimalizálhatják a szövődmények kockázatát.

2024. szeptember 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek