10 tipp székrekedés ellen – ételek és készítmények

Tippek székrekedés ellen

Kapcsolódó tünetek:

A székrekedés rendkívül kellemetlen panaszokat okozhat, ezért nemcsak a kezeléséről, hanem a megelőzéséről is gondoskodni kell. Mit tehetünk szorulás ellen? Milyen bevált házi kezelési praktikákat érdemes kipróbálnunk, és milyen ételeket fogyasszunk rendszeresen? Alábbi cikkünkből kiderül!

A székrekedés okai

Helytelen táplálkozás

Ha rostszegény étrendet követünk, akkor szinte garantált a székrekedés. Ugyanis ha a szervezetünk számára nem biztosítunk elegendő élelmi rostot, akkor a széklet keményebbé válik. Éppen ezért tanácsos rostban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, illetve teljes kiőrlésű ételeket is beépíteni az étrendünkbe.

Mozgásszegény életmód

A fizikai inaktivitás következtében a széklet nem képes megfelelően áthaladni a vastagbélben. Célszerű tehát naponta legalább 20-30 percet sportolni vagy legalább egy kicsit mozogni, hogy szó szerint átmozgassuk a testünket. Akár egy hosszabb séta vagy kocogás, illetve egy kis biciklizés is megteszi. A lényeg, hogy mozogjunk rendszeresen.

Székelési inger elfojtása

Ha szükségét érezzük, menjünk a lehető leghamarabb WC-re. Ellenkező esetben a székletből víz szívódik vissza, ami a székletet keményebbé, az ürítést pedig jóval nehezebbé teszi a kelleténél. Lehetőleg már az első inger jelentkezésekor látogassunk el a mellékhelyiségbe.

Betegségek

Az irritábilis bél szindróma és a bélelzáródás, továbbá a lisztérzékenység szintén székrekedést okozhat. Azonban a szorongás is szoruláshoz vezethet, ezért a lelki tényezők sem zárhatók ki a székrekedés lehetséges okai közül. Ezeket a betegségeket mindenképpen kezelni kell, hiszen korántsem csak a szorulás lehet az egyetlen tünetük.

Székrekedés ellen házilag – íme 10 bevált tipp!

  1. Fogyasszunk minden nap rostban gazdag ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, babot, teljes kiőrlésű gabonapelyheket és kenyereket. Kísérletezzünk és próbálkozzunk bátran, illetve derítsük ki, hogy melyik zöldségféle és gyümölcs fogyasztásával érjük el a legjobb székletlazító hatást.
  2. Mellőzzük a magas zsír- és szénhidráttartalmú, továbbá az alacsony rosttartalmú ételek fogyasztását. Ugyanis ezek az ételek rontanak a székrekedéses panaszokon, ráadásul a szorulás esélyét is növelik.
  3. Fogyasszunk elegendő folyadékot. Egy egyén folyadékigénye függ az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól és a fizikai aktivitásától is. Felnőttek számára ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet fogyasztani.
  4. Mozogjunk rendszeresen, hogy megelőzzük a székrekedés kialakulását. A mozgás felgyorsítja, serkenti az anyagcserét, és ez már rögtön az első alkalommal érezhető. Szánjunk napi 20-30 percet a mozgásra, hogy a székrekedés megelőzése mellett az immunrendszerünket is erősítsük.
  5. Már az első inger megjelenésekor kíséreljük meg a székelést. Minél később megyünk a WC-re a székelési inger jelentkezését követően, annál több víz szívódik vissza a székletből, és az annál keményebbé válik, így annál nehezebb lesz a székletürítés folyamata.
  6. Szedjünk rostkiegészítő készítményeket. Sokféle különböző vény nélkül kapható készítmények érhetők el a patikákban, amelyek segítenek a székletürítés rendszeressé válásában, a székletet pedig lazítják.
  7. Székletlágyítók használatával kapcsolatban konzultáljunk az orvosunkkal. Amennyiben rostkiegészítőket szedünk, bő folyadékfogyasztásra van szükségünk, hiszen ezek a készítmények önmagukban is székrekedést okozhatnak.
  8. Időszakosan próbáljunk meg sótartalmú hashajtókat fogyasztani. Ugyanis a sóban gazdag hashajtók vizet szívnak a vastagbélbe, így a széklet könnyebben jut át a beleken.
  9. Gyerekek székrekedése esetén adjunk a gyermeknek bőségesen folyadékot. Csak abban az esetben próbálkozzunk hashajtóval, ha előzetesen egyeztettünk a gyermekorvossal.
  10. Vegyük figyelembe, hogy a patikákban kapható korszerű hashajtó készítmények rövid időtartamú kezelésre szolgálnak, valamint olyan betegségeknél, ahol könnyű székletürítés biztosítása szükséges. Erre kiválóan alkalmas a Stadalax bevont tabletta.

Ezek a legjobb székrekedés elleni ételek és italok

1. Víz

A székrekedés könnyen megjelenhet, ha nem iszunk elegendő vizet. Napi minimum 2 liter víz fogyasztása javasolt a székrekedés és egyéb betegségek elkerülése érdekében. Megfelelő hidratálással már önmagában rengeteget teszünk a szervezetünkért és egészségünkért.

2. Kávé

A kávé bizonyítottan elősegíti a gasztrin felszabadulását, ami növelheti a belek működését. Az egyik trükk, hogy a kávét a reggelivel együtt fogyasszuk el, így a fokozott bélműködés az étellel együtt indul meg. A kávé az egyik legjobb természetes hashajtó, ezenkívül pedig az emésztést is támogathatja.

3. Chia magok

Minden, ami adagonként több, mint 5 gramm rostot tartalmaz, magas rosttartalmú ételnek számít, ami kedvezően hat az emésztésre. A chia mag esetében adagonként a rosttartalom az említett duplája. Elkészítve kocsonyás állaga segít a lerakódott bélsár elmozdításában.

4. Kivi

Ha lassú az anyagcserénk, a kutatók azt mondják, hogy a magas rosttartalmú kivi lehet a segítség, amelyet régóta keresünk. A kivi értágító hatású is lehet, illetve a kalcium felhalmozódását is csökkentheti az artériákban. Fogyasszuk magában vagy gyümölcssalátában, a kivi már csak a magas C-vitamin tartalma miatt is remek választás.

5. Magas zsírtartalmú tej

A Tennessee Egyetem Táplálkozástudományi Intézetében végzett tanulmányok szerint a kalcium fogyasztása - mely a tejben magas - segítheti a szervezetet a zsír hatékonyabb metabolizálásában. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, akkor napi egy pohár tej elfogyasztásával sokat tehetünk a székrekedés megelőzéséért.

6. Narancs

A narancs egy másik rostos gyümölcs, amely segíthet a dolgok mozgatásában. A citrusfélék, például a narancs, a mandarin és a grapefruit nagyszerűek, mivel a rost stimulálja a vastagbelet és a bélflóra növekedését is, továbbá növeli a széklet mennyiségét.

7. Pisztácia

Egy 2012-es kutatás szerint a pisztácia hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a probiotikumok, melyek segítenek helyreállítani az egészséges baktériumokat az emésztőrendszerben. A pisztácia E- és A-vitaminokban is bővelkedik, foszfortartalma miatt pedig az LDL, azaz a “rossz” koleszterinszintet is csökkentheti.

8. Teljes kiőrlésű gabonák

A magasabb rosttartalom miatt nagyon kedvezőek. Válasszunk teljes kiőrlésű pékárukat és kekszeket, hiszen így biztosan egészséges tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A bennük található szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így a teltségérzetünk tovább tarthat, mintha gyors felszívódású gabonafélék mellett döntenénk.

9. Borsmenta

Alapvetően nyugtató tulajdonságai segítenek fellazítani a bélrendszerben lévő izmokat, így a széklet szabadon mozoghat. Kiváló gyógyír lehet a puffadás és a túlzott gázképződés, de még az elhúzódó hasmenés ellen is. Reflux ellen is érdemes egy próbát tenni vele, hiszen a felesleges gyomorsavat is segít lekötni.

10. Bab

A bab egy A-listás étel, amelyet mindenkinek hozzá kellene adni a diétájához. Az egyik legjobb magas rosttartalmú élelmiszer, és a szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. A lassú felszívódás miatt később leszünk éhesek, így nagyszerűen haladhatunk a fogyókúrával kitűzött céljaink felé is.

11. Barna rizs

Egy csésze barna rizs csaknem 4 gramm rostot tartalmaz. A barna rizs fogyasztók körében végzett kutatás kimutatta, hogy 47%-kal kevesebben küzdöttek székrekedéssel. Komplex szénhidrátokban és B-vitaminban is bővelkedik, ezért a barna rizs rendszeres fogyasztása az egészséges étkezés egyik alappillére.

12. Banán

A banán rostjai segítenek normalizálni a bélmozgást. Magas szénhidráttartalma miatt már egyetlen banán elfogyasztása is sok energiát adhat, de a szintén magas cukor- és káliumtartalma miatt nem érdemes napi több darabot is megenni.

13. Aszalt szilva

6 gramm rost található minden 100 gramm aszalt szilvában, emellett a szilvalé és a szilvalekvár is ismert hashajtó. Nagyszerű nasi lehet akár reggelire is müzli mellé, vagy éppen magában rágcsálva. Ha nem küzdünk székrekedéssel, akkor természetesen csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

14. Avokádó

Az avokádó nagy magnézium-tartalma segít a táplálékok nedvességtartalmát is az emésztőrendszerbe juttatni, ami segít a széklet lágyításában és az áramlás növelésében. Ezenkívül telítetlen zsírokban is gazdag, ami kifejezetten jól jöhet a fogyókúrázók számára.

15. Zöld tea

A zöld tea szintén növeli az anyagcserét és segít elolvasztani a zsírt. Koffein tartalmának köszönhetően pedig hashajtó hatású. Ha tehetjük, igyunk minden reggel egy csésze zöld teát, amely energiával tölthet fel, így még a munka és akár az edzés is jobban mehet.

16. Kókuszvíz

Bár a székrekedés esetén a legkedvezőbb folyadék a víz, a kávé és a zöld tea, a kókuszvíz kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Jó alternatíva lehet a cukros üdítők és a sportitalok lecserélésére. Kifejezetten ajánlott sportolók számára, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban egyaránt gazdag.

17. Joghurt

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az egészséges emésztőrendszer számára, hogy segítsenek a belek mozgásában. Egy 2014-es elemzés szerint a joghurtban található probiotikumok segíthetnek növelni a széklet gyakoriságát. Fogyasszunk reggelire és akár uzsonnára is joghurtot, hogy elősegítsük a bélrendszer megfelelő működését.

18. Körte

Nem csak kiváló rostforrás, de a körte természetesen előforduló szorbitot is tartalmaz, amely lazító hatású és fellazítja a székletet. A körtében pedig olyan gyulladáscsökkentő anyagok is találhatók, mint a béta-karotin és a zeaxantin, illetve a lutein.

19. Mazsola

A szárított gyümölcsök általában, de a mazsola kifejezetten jó táplálék. Magas a természetes szorbit- és rosttartalma, azonban vasban és B-vitaminban is dúskál. Nemcsak a székrekedés elleni, hanem antibakteriális hatása miatt a veszélyes baktériumokkal szembeni küzdelemben is sokat segíthet.

20. Alma

A reszelt alma székrekedés ellen szintén remek választás a gyümölcs magas rosttartalmának köszönhetően. Ráadásul könnyen emészthető és tápláló is, ezért napi egy almát a székrekedés megelőzése érdekében is érdemes fogyasztani. Mellé akár teljes kiőrlésű kekszet is ehetünk, hogy még több rostot juttassunk a szervezetünkbe.

Ha székrekedéssel küzdünk, fogadjuk meg a fenti tippeket, és tegyünk meg mindent a probléma megelőzése érdekében is. Figyeljünk oda a rostban gazdag táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre, szükség esetén pedig használjunk hashajtó készítményt. Amennyiben hosszú ideje küzdünk a kellemetlen panaszokkal, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsuk, pontosan mi állhat a szorulás hátterében.

 
 
 
 
2016. március 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek