Székrekedés gyerekkorban - Így segíthetünk rajta

Székrekedés gyerekkorban - Így segíthetünk rajta

Kapcsolódó tünetek:

A székrekedés elleni védekezést érdemes a táplálkozási szokások megváltoztatásával kezdeni.

A rostos ételek és a sok folyadék fogyasztása már a megelőzésben is fontos, de probléma esetén is segít, mivel hozzájárul az emésztés beindításához. Egészséges táplálkozás mellett sem a székrekedés, sem a hasmenés nem lehet folyamatos jelenség. Bizonyos ételek hashajtó vagy hasfogó hatását viszont előnyünkre tudjuk fordítani gyermekünk és saját magunk emésztésének helyes működését elősegítve.

Fontos megjegyezni, hogy csecsemőkorban azt nevezzük székrekedésnek, ha a baba legalább 3-4 napig nem produkál székletet. A csecsemők emésztésének olykor ugrásszerű fejlődése okozhat napokig tartó székletvissztartást, ami nem jelez problémát, csak a “tökéletes” emésztés jele. Ilyenkor a csecsemő az összes táplálékot felhasználja, ami a szervezetébe jut. Idősebb korban azonban már két székletmentes nap után érdemes valamilyen módszerrel segíteni a gyermekek emésztését.

A régi házi praktikák

Ezek közül a legtöbb már a hozzátáplálást követően alkalmazható.

A szilvalekvár és aszalt gyümölcsök fogyasztása nagymamáink bevált módszere. A csecsemőknél az őszibarack, a meggy, a sütőtök, a szilva és a körte püréi székletlazító hatásúak. Az egészen picik esetében akár már egy gyengéd, de alapos hasmasszírozás is elegendő lehet a széklet beindításához.

Olajok

Makacsabb, ételekkel nem lazítható széklet és tartós székrekedés esetén egy kanál természetes olaj fogyasztása minden korosztályban segítség lehet.

A legkisebbeknek a jó minőségű normál étolaj a legalkalmasabb semleges íze miatt, míg később adható olíva- vagy tökmagolaj is. Az előzőekre nem reagáló székrekedés ellen pedig a ricinusolaj alkalmazása is megengedhető, kizárólag orvosi felügyelet mellett. Alkalmazása ugyanis felboríthatja a gyomor és a bélrendszer egyensúlyát, ezért a kúra után probiotikum adása ajánlott.

A gyógyhatású készítmények és gyógyszerek A glicerines kúp az egyik legelterjedtebb megoldás kisgyermekek és csecsemők székrekedése esetén, míg a szélcső nem csak székrekedés, de haspuffadás és hasfájás esetén is hasznos lehet utóbbiaknál.

Székletlazító szirupok és gyógyszerek alkalmazását csak akkor ajánljuk, ha a többi módszer sikertelennek bizonyult, mert a szervezet hozzászokhat ezekhez, és a székrekedés állandósulhat. Hatásosságuk azonban nem kérdőjelezhető meg.

2020. szeptember 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek