A legjobb ételek székrekedés ellen

legjobb ételek székrekedés ellen

Kapcsolódó tünetek:

1. Víz

A székrekedés könnyen megjelenhet, ha nem iszik elegendő vizet. Napi minimum 2 liter víz fogyasztása javasolt, a székrekedés és egyéb betegségek elkerülése érdekében!

2. Kávé

A kávé bizonyítottan elősegíti a gasztrin felszabadulását, ami növelheti a belek működését. Az egyik trükk, hogy a kávét a reggelivel együtt fogyasszuk el, így a fokozott bélműködés az étellel együtt indul meg.

3. Chia magok

Minden, ami adagonként több, mint 5 gramm rostot tartalmaz, magas rosttartalmú ételnek számít, ami kedvezően hat az emésztésre. A chia mag esetében adagonként a rosttartalom az említett duplája. Elkészítve kocsonyás állaga segít a lerakódott bélsár elmozdításában.

4. Kivi

Ha lassú az anyagcseréje, a kutatók azt mondják, hogy a magas rosttartalmú kivi lehet a segítség, amit régóta keres.

5. Magas zsírtartalmú tej

A Tennessee Egyetem Táplálkozástudományi Intézetében végzett tanulmányok szerint a kalcium fogyasztása - mely a tejben magas - segítheti a szervezetet a zsír hatékonyabb metabolizálásában.

6. Narancs

A narancs egy másik rostos gyümölcs, amely segíthet a dolgok mozgatásában. A citrusfélék, például a narancs, a mandarin és a grapefruit nagyszerűek, mivel a rost stimulálja a vastagbelet és a bélflóra növekedését is és növeli a széklet mennyiségét.

7. Pisztácia

Egy 2012-es kutatás szerint a pisztácia hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a probiotikumok, melyek segítenek helyreállítani az egészséges baktériumokat az emésztőrendszerben.

8. Teljes kiőrlésű gabonák

A magasabb rost tartalom miatt nagyon kedvezőek.

9. Borsmenta

Alapvetően nyugtató tulajdonságai segítenek fellazítani a bélrendszerben lévő izmokat, így a széklet szabadon mozoghat.

10. Bab

A bab egy A-listás étel, amelyet mindenkinek hozzá kellene adni a diétájához. Az egyik legjobb magas rosttartalmú élelmiszer és a szénhidrát tartalma lassan szívódik fel.

11. Barna rizs

Egy csésze barna rizs csaknem négy gramm rostot tartalmaz. A barna rizs fogyasztók körében végzett kutatás kimutatta, hogy 47%-kal kevesebben küzdöttek székrekedéssel.

12. Banán

A banán rostjai segítenek normalizálni a bélmozgást.

13. Aszalt szilva

Hat gramm rost van minden 100 gramm aszalt szilvában, emellett a szilvalé és a szilvalekvár is ismert hashajtó.

14. Avokádó

Az avokádó nagy magnézium-tartalma segít a táplálékok nedvességtartalmát is az emésztőrendszerbe juttatni, ami segít a széklet lágyításában és az áramlás növelésében.

15. Zöld tea

A zöld tea szintén növeli az anyagcserét és segít elolvasztani a zsírt. Koffein tartalma pedig hashajtó hatású.

16. Kókuszvíz

Bár a székrekedés esetén a legkedvezőbb folyadék a víz, a kávé és zöld tea, a kókuszvíz hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Jó alternatíva lehet a cukros üdítők és a sportitalok lecserélésére.

17. Joghurt

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az egészséges emésztőrendszer számára, hogy segítsenek a belek mozgásában. Egy 2014-es elemzés szerint a joghurtban található probiotikumok segíthetnek növelni a széklet gyakoriságát.

18.  Körte

Nem csak kiváló rostforrás, de a körte természetesen előforduló, szorbitot tartalmaz, amely lazító hatású és fellazítja a székletet.

19. Mazsola

A szárított gyümölcsök általában, de a mazsola kifejezetten jó táplálék. Magas természetes szorbit és rost tartalma.
2018. január 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek