Torokgyulladás

Torokgyulladás

Kapcsolódó tünetek:

Ezek a torokfájás gyakori tünetei. A panasz kiváltó oka sokféle lehet, éppen ezért a kezelésével kapcsolatban gyakran bizonytalanok vagyunk, és joggal. Hiszen nem mindegy például, hogy vírusos, vagy bakteriális eredetű a fertőzés, vagy, hogy kíséri-e magas láz, esetleg más tünetek. A vírusos és a bakteriális torokgyulladás elkülönítése fontos, mert ez határozza meg a kezelés módját. Míg az egyiknél hatásos néhány házi praktika, addig a másiknál antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. Illetve az is előfordulhat, hogy nem a “klasszikus” kórokozók kiváltotta torokfájással állunk szemben.

Miért fáj a torkunk? 

A felső légutak első állomásaiként először az orrüregen, majd a garaton, vagyis a torkunkon halad át a levegő. Már az orrüregben felmelegszik és átesik egy szűrésen, de ha a kórokozók egy része mégis átjut, és megtapad, akkor onnantól könnyen kialakulnak a felső légúti betegségek. A torokfájást rendszerint a garatív és a hátsó garatfal gyulladásos betegsége váltja ki. A leggyakoribb kiváltó ok baktérium-, vagy vírusfertőzés, allergia, esetleg környezeti hatások. Télvíz idején gyakori a megfázás, meghűlés, amely nem más, mint a felső légutak vírusos fertőzése.

De a tüszős mandulagyulladás is kezdődhet ilyen enyhe tünetekkel. A torokgyulladás és a mandulagyulladás nem ugyanaz, de szeretnek kéz a kézben járni, illetve a mandulák szolgálhatnak gócként a szervezetben, ami miatt könnyebben és többször begyullad a garat is. Már az enyhén kínzó fájdalmakat sem szabad félvállról venni, mind a gyulladást, mind a fájdalmat ajánlatos kezelni, nehogy komolyabb szövődmények alakuljanak ki, ahogy a gyulladás tovább halad a gége, majd a tüdő és hörgők irányába.

Gyermekeknél (és időseknél) különösen fontos a gyors cselekvés, hiszen a legyengült immunrendszer náluk még nagyobb probléma, de ha a láz és fájdalom miatt nem esznek vagy nem isznak, ördögi kör alakulhat ki.

Ezért, ha  a torokfájás nem múlik el pár nap alatt, hanem erősödik vagy egyéb kísérő tünetek is jelentkeznek (láz, rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, végtagfájdalom, sárga vagy zöldes köpetürítés, stb.), akkor komolyabb állapotról is lehet szó, összetettebb kezelésre lesz szükség, ezért feltétlenül forduljunk a háziorvosunkhoz, aki tovább küldhet fül-orr-gégész szakorvoshoz is.

Egyéb tünetek 

Néhányat már felsoroltunk a tünetekből, de a lista korántsem teljes, ezért ezen tünetek észlelésekor is fontos, hogy cselekedjünk és ne essünk pánikba.

  • hasfájás, hasmenés
  • fejfájás, láz, hőemelkedés, hidegrázás
  • lepedékes nyelv
  • elesettség
  • orrdugulás, köhögési inger
  • halláscsökkenés
  • krákogás
  • nyirokcsomó-duzzanatok
  • cserepes ajkak vagy épp bő nyálfolyás
  • légzési nehézségek

Miért olyan gyakori a torokgyulladás? 

Az egészségügyi beszámolók alapján a garat- és mandulagyulladásos panaszok a leggyakoribbak az emberek között, amivel a háziorvoshoz fordulnak, és a legtöbb antibiotikumot is erre írják fel ambulánsan. Sokszor nem is derül ki, milyen baktérium- vagy vírustörzs okozta ténylegesen a megbetegedést. A sok gyógyszeres kezelés miatt a kórokozók rezisztenssé válnak, és egyre nehezebb őket kezelni illetve újabb fajta gyógyszerek szükségesek.

A gyakoriság további oka a terjedése, mivel emberi környezetben, munkahelyen, iskolában cseppfertőzés útján, tárgyak érintésével, köhögéssel, de akár passzív dohányzás által is remekül átadhatók ezek az alattomos kis lények.

A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza 

A torokgyulladások (garatgyulladás) több mint 75%-át vírusok okozzák - amihez másodlagos bakteriális fertőzés is társul. A betegség általában egy hét alatt lezajlik. A vírusos torokgyulladás kísérő tünetei lehetnek: duzzanat a torokban, nyelési nehézség, orrfolyás, köhögés, rekedtség, társuló végtagfájdalom. Ezek enyhítésére általában elegendő a célzott tüneti kezelés, pl. a patikában vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, amelyek csillapítják a gyulladást és enyhítik a fájdalmat. Fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékbevitel, a láz- és a fájdalomcsillapítás, és használhatunk inhalátort is.

Flurbiprofén tartalmú termékek

A jól bevált házi praktikák is alkalmazhatóak

  • citromos-mézes-gyömbéres tea,
  • gyógynövényes teák: diófalevél, kakukkfű, pemetefű
  • gyógycukorkák
  • vérbőséget okozó fűszerek, pl. fahéj, szegfűszeg
  • sós vízes gargarizálás, toroköblögetés
  • fokozott C és D-vitamin bevitel
  • kiadós pihenés

Vírusos torokgyulladás esetén nem indokolt az antibiotikumos kezelés, sőt, mivel a normális baktériumflórát kiírtja, akár károsodást, másodlagos bakteriális kórokozók megtelepedését is elősegíti!

Bakteriális torokgyulladás

Egy torokgyulladás esetén nehéz megkülönböztetni, hogy vírus vagy baktérium okozta fertőzéssel állunk szemben. A vírusos gyulladás tünetei mellett színes (sárga, zöld) köpetürítés, orrváladék is jelentkezhet. A kórokozó elkülönítéséhez a legbiztosabb módszer a kenetvétel. Az orvos a hátulsó garatfalról mintát vesz, amelyet mikrobiológiai laborba küld tenyésztésre. A kenetvétel különösen abban az esetben indokolt, ha például egy gyermek antibiotikum-kúra után sem gyógyul, és ismételten belázasodik.

A kezelés megválasztásához nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen kórokozó áll a háttérben. Az eredmény függvényében dönt az orvos arról, hogy milyen antibiotikumot kell a betegnek szednie. Az előírás pontos betartása a gyógyulás feltétele!

Amikor nem kórokozó okozza

Ritkán, de előfordul, hogy a torokgyulladás más miatt alakul ki. Vannak betegségek, amelyeknek szintén tünete lehet, de ezek nem meghüléses megbetegedések. Ilyen a rubeola, bárányhimlő, skarlát és kanyaró.

A torokgyulladás olykor krónikussá válik, ilyenkor el kell gondolkodni, hogy talán valami más lehet a háttérben. A fájó, irritált érzést, a kaparást, köhögést okozhatja allergia is.

Egy másik ok pedig a reflux lehet, amikor alvás közben a gyomorsav vagy annak gőze feljön a garatba és megmarja annak nyálkahártyáját.

Szerencsére gyorsan gyógyul 

Ha időben kezeljük és megfelelően ellátjuk a beteget, akkor a torokgyulladás viszonylag hamar, egy-két hét alatt meggyógyul. Ha nem kezeljük, félre kezeljük (túl enyhén kezeljük), akkor bizonyos kórokozóknál, pl. a streptococcusnál komolyabb szövődményekkel is számolnunk kell.

Éppen ezért érdemes azonnal bevetni a házi praktikákat, a fentebb felsorolt javallatokat és beszerezni gyógyhatású készítményeket. Ha pár napon belül nincs javulás, akkor pedig tanácsos azonnal orvoshoz fordulni!

2021. december 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek