Száraz köhögés tünetei és kezelése

Száraz köhögés tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A köhögés a szervezetünk egyik fontos védekezőmechanizmusa, egy olyan reflex, ami segít megtisztítani a légutakat az irritáló, illetve a légutakba került idegen anyagoktól. Köhögés során akár 480 km/óra sebességgel ürülhet ki a nyák, a váladék, a por, a gázok és a kórokozók a légutakból. A köhögés sok esetben légúti fertőzés következtében kialakuló felső légúti hurut, hörgőhurut vagy fertőzés indukálta asztma következménye. Két különböző fajta köhögést különböztetünk meg: száraz (improduktív) és hurutos, azaz produktív köhögés. Míg utóbbi mindig valamilyen váladékkal jár együtt, addig előbbinél nem távozik légúti hurut, és a legtöbb esetben rohamszerűen jelentkezik.

Így ismerjük fel a száraz köhögés tüneteit

A száraz köhögésnek három fajtája ismert: a szaggató, az ugató és a szamárköhögés. Mind a háromra más tünetek és más kiváltó okok jellemzőek.

  • A szaggató köhögés leginkább a vírusos megbetegedésekre jellemző, és zömében folyamatos köhögési ingerrel jár, így a betegek mindennapjait is igencsak megnehezíti.
  • Az ugató vagy másnéven kruppos köhögés torokfájdalommal és légzési nehézségekkel társul. Gyakran gégegyulladás következtében alakul ki, legtöbbször kicsi gyerekeknél jelentkezik..
  • A szamárköhögés egy, a kis hörgőket érintő bakteriális fertőzés következtében kialakuló folytonos köhögés, amely szintén gyerekeknél szokott jelentkezni. Nevét arról a tényről kapta, hogy a köhögés során keletkező hang a szamáréhoz hasonló. Ennek a típusú improduktív köhögésnek az előfordulása a védőoltásnak köszönhetően nagyon ritka, de sajnos az oltási fegyelem csökkenése miatt számos európai országban emelkedik a száma. A következő kísérő tünetekre gyanakodjunk: orrfolyás, torokfájás, nátha, illetve torokkaparás.

A száraz köhögés orvosi diagnózisa

Ha már több mint egy hete köhögünk, annak okát ki kell deríteni. Ennek érdekében keressünk fel egy orvost, aki a legkülönbözőbb vizsgálatok elvégzése után fel tudja állítani a diagnózist. Amennyiben megfázás vagy légúti hurut áll a köhögés hátterében, nem szükségesek az orvosi vizsgálatok, más esetben azonban igen. Ha magas láz is társul a köhögéshez, ami már legalább 1 hete megnehezíti az életünket, akkor mindenféleképpen kérjünk orvosi segítséget.

A szakember elsőkörben felveszi az anamnézist, feltérképezi a panaszainkat, a köhögés fennállásának időtartamát, annak fajtáját, továbbá érdeklődni fog káros szenvedélyek, a szedett gyógyszerek, illetve alapbetegségek után. Ezek alapján tudja eldönteni, milyen vizsgálatokra van szükség – például tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti vagy gyomor-bélrendszeri vizsgálatra.

Ezen felül meghallgatja a mellkasunkat, amelynek során fény derülhet esetleges zörejek jelenlétére. Amennyiben az orvos bakteriális fertőzés okozta köhögésre gyanakszik, akkor torok leoltást végez kórokozó baktériumok kimutatására. A mellkasi röntgenvizsgálat hörghurut, tüdőgyulladás, tuberkulózis, COPD vagy cisztás fibrózis gyanúja esetén ajánlott. Légzésfunkció vizsgálat esetén a légutak esetleges szűkületére derülhet fény.

A hörgőtükrözés is szóba jöhet, ha tüdőrák vagy egy idegen anyag jelenlétének gyanúja merül fel. Ennél a vizsgálatnál egy vékony és hajlékony eszközt vezetnek be a légcsövön keresztül a hörgőkbe, ahonnan a váladékból bakteriológiai leoltást, a hörgő nyálkahártyából pedig szövetmintát tudnak venni. Mellkas CT-vel kideríthető, hogy fennáll-e olyan tüdőbetegség, aminek a köhögés a jele, többek között tüdőrák vagy tüdőembólia. Ha felmerül a tüdőembólia gyanúja, akkor szívultrahang és EKG vizsgálat elvégzése is szükséges. A szerológiai vizsgálatoknak köszönhetően a gombás fertőzések is kimutathatóvá válnak.

A száraz köhögést kiváltó okok

A száraz köhögésnek számos kiváltó oka lehet:

  • Megfázás: Megfázás során vírusok szaporodnak el a felső légutakban, melyek olyan panaszokat váltanak ki, mint a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás és a rossz közérzet.
  • Influenza: Az influenza vírus okozta betegség a száraz köhögésen túl gyakran magas lázzal, fejfájással, izom- vagy ízületi fájdalommal, torokfájással és nyelési nehézségekkel jár.
  • Gyulladásos megbetegedések: A krónikus orrmelléküreg-, a tüdő- és a garatgyulladás gyakran jár száraz köhögéssel. A krónikus orrmelléküreggyulladás során a köhögés fekvő helyzetben súlyosbodik, és a gyulladás akár az orrnyálkahártyákra is átterjedhet. Tüdőgyulladás esetén szintén jelentkezhet száraz köhögés, ami azonban idővel hurutossá válik.
  • Allergia: Az allergiás köhögés jelentkezhet penészgombával szembeni túlérzékenység esetén, de az élelmiszer- és a poratkaallergia gyakori velejárója is.
  • Savas reflux: Reflux esetén a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami kellemetlen panaszokkal jár. Az érintettek gyakran krónikus száraz köhögéstől szenvednek.
  • Gyógyszerek: Az ACE-gátló gyógyszerek és béta-blokkolók is okozhatnak köhögést. Ezeket a készítményeket magas vérnyomás vagy szívproblémák esetén szükséges szedni.
  • Irritáló anyagok: Cigarettafüstre vagy porra sokan száraz köhögéssel reagálnak.

Elhúzódó tünetek esetén az alábbi okok állhatnak a száraz köhögés hátterében:

  • Krónikus szívelégtelenség: Ennél a betegségnél a szív nem tudja elegendő vérrel és oxigénnel ellátni a szervezetet. Ennek következtében krónikus száraz köhögés léphet fel, ami rohamszerűen, főleg az éjszaka folyamán, fekvő helyzetben jelentkezik.
  • Cisztás fibrózis: Ennél a veleszületett anyagcserebetegségnél a váladékok és verejték kiválasztásában lép fel zavar, A hörgőkben is sűrű váladék képződik pangást okozva, aminek következtében sorozatosan lépnek fel fertőzések, jellemző a kínzó köhögés is.
  • Asztma: Az asztma egy rendkívül gyakori krónikus betegség, ami gyulladásokhoz és szűkületekhez vezet. Ezekből adódóan a köhögés egy nagyon gyakori velejárója.
  • Légutakat érintő daganat: A makacs és elhúzódó köhögés korai tünete is lehet egy rosszindulatú daganatnak.
  • Megnagyobbodott pajzsmirigy: Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a köhögés, de a rekedt hang és a gombócérzés is. Ennek oka, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomja a hangszálakat és a légcsövet, köhögési ingert kiváltva ezzel.

Száraz köhögés kezelése otthoni módszerekkel

Ha a köhögés még csak rövid ideje, egy-két napja nehezíti meg az életünket, akkor próbálkozhatunk házi praktikákkal vagy speciális, vény nélkül kapható gyógyszerekkel annak enyhítésére. Akut köhögés esetén teljesen elegendő, ha fokozottan figyelünk az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztására. Számos házi praktika, illetve gyógynövény is csillapíthatja a köhögést. Ilyen hatása van például a szurokfűnek, a bodzavirágnak, az apróbojtorjánnak és az akácvirágnak, de a gyömbér, a mályva, a martilapu és az édeskömény főzete is jó ellenszere a száraz köhögésnek. Az ezekből készített teából naponta 1-3 csészével fogyaszthatunk. A teákat mézzel ajánlott ízesíteni. A hagymaszirup szintén jó választásnak bizonyul köhögés esetén.

A fent említett házi praktikákon kívül szintén hatásos az inhalálás: a kellemesen meleg gőz benedvesíti a nyálkahártyákat, így enyhül a köhögési reflex.

Az illóolajoknak szintén rengeteg jótékony hatásuk van, így nem meglepő, hogy száraz köhögés esetén is ajánlott ezeket alkalmazni. Az eukaliptusz például egy antioxidáns, amelynek antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatása van. Köhögés esetén a mellkasba célszerű bedörzsölni.

A sós vízzel történő gargalizálás szintén segíthet enyhíteni a köhögést. Ehhez oldjunk fel egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, majd naponta többször gargalizáljunk vele.

A házi praktikákon kívül számos olyan gyógyszer is kapható, amely köhögéscsillapító hatással bír. Ezek rendkívül hatékony szerek, melyeket ennek ellenére nem szabad egy hétnél tovább alkalmazni, ugyanis a legkülönbözőbb mellékhatások léphetnek fel. Ezeket a készítményeket lefekvés előtt ajánlott használni, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Napközben különféle torokpasztillák és nyugtató cukorkák szopogatása ajánlott.

Összegezve

A száraz köhögés igencsak megnehezíti az érintettek mindennapjait, de jó hír, hogy sok esetben pár nap alatt enyhül vagy teljesen eltűnik a köhögési inger. Amennyiben ez nem következik be, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy orvost, aki a megfelelő vizsgálatokkal ki tudja deríteni az improduktív köhögés okát.

A köhögés rendkívül megterhelő a szervezet számára, hiszen nem csupán a közérzetet rontja, de az éjszakai alvást is megnehezíti, amitől az érintettek rendkívül fáradtak és ingerültek. Annak érdekében, hogy minél előbb elmúljon, otthon is tehetünk a köhögés ellen. Ehhez ajánlott számos házi praktika közül egyet vagy többet alkalmazni. Ezeken kívül érdemes gyógyteákat – leginkább gyömbérteát – fogyasztani, illetve a szopogató tabletták és cukorkák, a lándzsás útifű szirup, illetve a különféle köhögéscsillapító gyógyszerek szedése is gyors enyhülést hozhat.

2022. február 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek