6 tanács, hogy NE fázzunk meg

megfázás elleni tippek

Kapcsolódó tünetek:

Tanuljuk és tanítsuk meg a helyes kézmosást a családban!

 A helyes kézmosással védekezhetünk leghatékonyabban a megfázás, de jegyezzük meg itt, szinte minden fertőző betegség ellen. A helyes kézmosás alatt egy komplett tevékenységet értünk, pár másodpercre a hideg víz alá dugni az ujjunkat nem számít! Fontos odafigyelnünk a kézmosás hosszára: körülbelül 20 másodpercig mossuk kezünket folyó vízben, és eközben dörzsöljük át a kézfejünk, a tenyerünk, az ujjközeink és tisztítsuk meg a körmeink alatti területet. A kézmosás hatékonyságát a fertőtlenítő szappanok és a meleg víz természetesen növeli. Figyeljünk arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat kézmosás nélkül és ha beteg által használt tárgyat, vagy őt érintjük, akkor ezt követően mihamarabb mossunk kezet!

A köhögés és tüsszögés helyes módját is sajátítsuk el!

A megfázás és az influenza legtöbbször direkt kontaktussal terjed. Ha valaki tüsszög, vagy köhög a vírus kórokozói képesek akár két métert is utazni a levegőben. Mit tegyünk akkor, ha nem szeretnénk továbbadni a betegséget? Tüsszentés és köhögés esetén takarjuk el az orrunkat és szánkat egy zsebkendővel, és a használt zsebkendőt egyenesen dobjuk a fedett szemetesbe, vagy húzzuk le a wc-n. Ha pedig nincs kéznél zsebkendő, akkor tüsszentsünk, vagy köhögjünk a karhajlatunkba, ne a tenyereinkbe, mert azokkal sok mindent megérintünk, így elszórva a kórokozókat a helyiségben.

Ha valaki megbetegszik, különítsük el!

Saját szoba és külön fürdőszoba volna a leghatásosabb módszer a beteg személy elkülönítésére, hogy megfékezzük a kórokozókat! Ha erre nincs mód, akkor szellőztessünk óránként és használat után fertőtlenítsük a fürdőszobát.

Fertőtlenítsük a közösen használt tárgyakat!

Kilincsek, asztal és a gyerekek játékai, mind olyan területek, melyeket gyakran megérint a beteg. Ezeket a területeket fertőtlenítsük naponta többször!

Kérjünk influenza elleni védőoltást!

Ha munkánk, vagy gyenge immunrendszerünk veszélyeztetetté tesz bennünket az influenza elkapására, akkor a kiemelt vírusos időszakokban érdemes az influenza elleni védőoltást beadatnunk magunknak. Ez a védőoltás nem ad örökre védettséget, ismétlése többször javasolt.

Vigyázzunk magunkra!

A kérdés az, hogy mégis hogyan? Szerencsére van válasz! A védőoltáson kívül van más megoldás is arra, hogy csökkentsük a megfázás esélyeit magunkkal szemben. A mindennapos pihenés és a kellő hidratáltság fontos szerepet játszik szervezetünk védekezőképességének hatékonyságában. A vitamin-háztartásunkat is érdemes szinten tartani a téli hónapokban is. A C- és a D-vitamin például hozzájárul az immunrendszerünk támogatásához. Válasszunk lassú kioldódású vitamint, így a  szervezetben állandóan optimális lesz a vitaminszint. Próbáljunk meg ilyenkor is sokat a szabad levegőn lenni és mozogni, ezenkívül fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ősszel is. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor megfontolhatjuk immunerősítő készítmények fogyasztását is. Gyermekeink folytonos megfázásos megbetegedése esetén konzultáljunk a gyermekorvossal és kérjük ki véleményét az immunerősítő szedésével kapcsolatban!
2021. január 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek