A köptetők működése

A köptetők működése

A köhögéssel ürített váladék a köpet. Improduktív, száraz köhögés esetén nem ürül köpet; míg bizonyos betegségek hurutos, úgynevezett produktív köhögéssel járnak, bőséges mennyiségű, sűrű, tapadós, fehéres, zöldes-sárgás színű váladék ürül. A váladék eltávolítása alapvető a gyógyuláshoz, a légzésfunkció javításához valamint a másodlagos bakteriális fertőzések elkerüléséhez. A köptetők, nyákoldók olyan anyagok, melyek könnyebbé, gyorsabbá teszik a váladék ürítését mind a felső, mind az alsó légutakból, így gyorsítják a gyógyulást, megelőzhetik a szövődmények kialakulását. A nyák viszkozitásának csökkentésével, eltávolításának elősegítésével vagy a protektív nyák kiválasztásának fokozásával hatnak. Léteznek olyan köptetők, melyek egyszerre több hatásmóddal rendelkeznek. A protektív hatású nyák kiválasztását fokozzák a szaponinok, az ipekakuana, az emetin, a guajacol, bizonyos illóolajok (pl. citromolaj, eukaliptuszolaj, stb.), a jódsók valamint az ammóniumsók.

A nyák viszkozitását csökkentő szerek

Az acetilcisztein kémiai úton folyósítja el a nyákot a légutakban, csökkenti a váladék sűrűségét, viszkozitását, oldja a gennyes váladékot is, ezáltal könnyebb lesz a köpetürítés. Antioxidáns hatással is rendelkezik. A karbocisztein a sűrű nyák termelését csökkentik, míg a kis viszkozitású nyák képzését fokozza, a váladék összmennyiségét csökkentik.

A brómhexin és az ambroxol a nyákban lévő poliszacharidok kémiai hasítását végzik, valamint fokozzák a nyák kiválasztását és ürítését. Az ambroxol a felületi feszültséget is csökkenti, mely szintén hozzájárul a köptető hatáshoz.

A köptetők sokféle formában elérhetőek a patikákban. Vízben oldódó granulátumok, szirupok, szuszpenziók, tabletták, pezsgőtabletták közül választhatunk. Vény nélkül juthatunk hozzá ezekhez a szerekhez, azonban ha a váladék zöldessé válik, vagy 4-5 napon túl sem enyhülnek panaszaink, forduljunk orvoshoz, illetve figyeljünk az alábbiakra:

  • Napi 2-3-szor kell alkalmazni a köptetőket,
  • az utolsó adagot lefekvés előtt legalább két órával.

Bármilyen típusú köptetőt használunk, javasolt a bő folyadékfogyasztás a váladékoldó hatás fokozása céljából.

Köhögéscsillapítókkal együtt nem szabad szedni a köptetőket, mivel a köhögési reflex gátlása következtében veszélyes váladék-felhalmozódás alakulhat ki.

Amennyiben szükség van antibiotikumra is, a két szer adása között legalább két óra teljen el, mivel egymás hatását befolyásolják.

Mellékhatásként gyomorpanaszok, hányinger, hányás, hasmenés fordulhat elő. Túlérzékenységi reakció, viszketés, kiütés, hörgőgörcs előfordulhat. Súlyos asztmában rohamot válthatnak ki a köptetők, gyomor-bélrendszeri vérzésre hajlamosító betegségekben a gyógyszer kiváltotta hányás vérzést provokálhat.

 
2014. június 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek