Tévhitek az endometriózisról

2019. február 9.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Ahogyan a legtöbb betegségről, úgy az endometriózisról és következményeiről is számos tévhit kering, azonban a legtöbb esetben a valóság nem egyezik ezekkel a félinformációkkal.

Tévhitek az endometriózisról

Tévhitek az endometriózisról

Korhatár

Sokan gondolják úgy, az endometriózis kialakulása meghatározott életkorra jellemző. Egyesek szerint csak a 20-as, 30-as éveikben járó nőket érinti, mások szerint pont a 40 felettiek vannak csak veszélyben. Egyik sem valós állítás, ugyanis már a 80-as években készült kutatások is rámutattak, hogy a betegség éppúgy megjelenhet tizenéves korban, mint a későbbiekben. Az adatok elemzését és a betegség gyakoriságának pontos megismerését pedig továbbra is nagyban nehezíti, hogy sokan évekig vagy akár évtizedekig is tünetmentesen élhetnek, mire fény derül a betegségre.

Csak a szokásos fájdalom

Gyakran azért nem fedezik fel évekig az endometriózist, mert az azzal járó fájdalmat sok beteg betudja a menstruáció alatt szokásos kellemetlenségnek. Azonban míg igaz, hogy egyénenként más és más mértékű fájdalom, illetve változatos tünetek jelentkezhetnek egy-egy menstruáció alkalmával, a heves, mindennapi tevékenységeinkben vagy munkánkban is akadályozó, intenzív rosszullét nem tartozik a menstruáció tipikus jelenségei közé. Ezért ha olyan fájdalmat észlelünk, amely már megnehezíti a nemi életet vagy kellemetlenné teszi a mindennapokat, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Különösen azért, mert ha valóban endometriózis áll a háttérben, az az idő múlásával rosszabbodhat, és ha kezeletlen marad, komoly következményekkel járhat.

Csak a menstruáció alatt érezhető

Annak se dőljünk be, hogy az endometriózis okozta kellemetlenségeket csak a havi vérzések alkalmával érzékelhetjük. Az igazság az, hogy a betegség által okozott gyulladások és hegesedések sokaknál okozhatnak szinte napi szintű fájdalmakat. Egy kutatás eredményei szerint például az endometriózisban szenvedő nők 45 százalékánál vált fájdalmassá a közösülés, 29 százalékuknál jelentkezett bélfájdalom, 69 százalékuk pedig akkor is kismedencei fájdalomról számolt be, amikor épp nem menstruált.

Biztos meddőség

Míg az igaz, hogy az endometriózisban szenvedő nők meddőségi kockázata nagyobb, addig sokan közülük könnyen esnek teherbe, és nem is tudják, hogy betegségük van. Becslések szerint pedig az állapot az érintettek csupán egyharmadánál nehezíti a teherbeesést.

A terhesség megszünteti

Bár a várandóssággal járó hormonális változások egy ideig valóban elnyomják az endometriózissal járó tüneteket, a terhesség nem gyógyítja a betegséget. Szülés után általában a panaszok kiújulására lehet számítani. Ugyanígy a méh eltávolítása sem okoz gyógyulást, hiszen a problémát pontosan a méhből a test más részeire vándorolt szövetek okozzák.

Az endometriózis csendes (alattomos) jelei

Az endometriózis csendes (alattomos) jelei

A fájdalmas menstruáció az egyik fő tünete lehet az endometriózisnak, azonban nem az egyetlen. Most megtudhatjuk, hogy a Magyarországon kb. 200.000 nőt érintő betegségnek milyen jelei lehetnek még.

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

A sok nő esetében rendszertelen a menstruáció, azaz havonta változik a ciklus hossza. Ezt kiválthatja stressz és a váltakozó frontok is, azonban komolyabb oka is lehet.

Mire utalhat a kimaradt menstruáció

Mire utalhat a kimaradt menstruáció?

A női nemi ciklus bonyolult folyamat, amelyet már egy kisebb, hormonszintben bekövetkezett változás is megzavarhat, de ugyanúgy hatással lehetnek rá szervezetünket érő betegségek

Túl kevés vagy túl sok menstruáció? Ezt jelentheti!

Túl kevés vagy túl sok menstruáció? Ezt jelentheti!

Bár széles skálán mozog a ’normálisnak’ nevezhető menstruáció, a havi vérzés kapcsán vannak egyértelmű jelek, melyek problémára utalnak. Mit jelent és mire utal a túl erős vagy túl gyenge vérzés?

A mióma tünetei és kezelése

A mióma tünetei és kezelése

A nők szervezetének leggyakoribb daganatos betegsége. De melyek a mióma tünetei és hogyan kezelhető? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Összes cikk Nőgyógyászat témában