Miben van sok magnézium?

2020. szeptember 14.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Izomgörcsök, fáradékonyság és fejfájás – ezek a magnéziumhiány leggyakoribb tünetei, melyeken azonban egy kiegyensúlyozott étrenddel enyhíteni tudunk. Ehhez sok olyan élelmiszert kell fogyasztanunk, melynek magas a magnéziumtartalma.

Miben van sok magnézium?

Miben van sok magnézium?

Az emberi szervezetnek szüksége van a magnéziumra, hiszen 60 százalékát a csontokban, 29 százalékát az izmokban raktározza el, míg 1 százalék a vérben áramlik. Ahhoz, hogy egészségesek legyenek a csontjaink, a fogaink, továbbá az anyagcserénk és az idegrendszerünk is rendesen működjön, oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre.

Nők esetében a szükséges napi mennyiség 350 mg, míg férfiaknak 400 mg. Várandósok, szoptató anyukák, cukorbetegek és sportolók esetén ez az érték magasabb. Mivel a szervezetünk nem képes magnéziumot előállítani, élelmiszerekkel kell bevinnünk azt. Az alábbiakban kiderül, hogy miben található a legtöbb ebből az értékes nyomelemből.

Miben van sok magnézium?

Magvak

Az élelmiszerek között a legtöbb magnéziumot a magok tartalmazzák. Azokon belül is a kendermag bizonyul a legjobb választásnak, hiszen 100 grammban 700 mg található ebből az értékes nyomelemből. Ez azt jelenti, hogy 3 evőkanál kendermagolajjal már fedezzük a napi szükséges magnézium mennyiség felét. Ezen kívül fehérjét és Omega-3-at is tartalmaz, így kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szintén sok magnéziumot tartalmaz a tökmag, a napraforgómag, a lenmag, a chiamag, a szezámmag és a mák.

Dió- és mogyorófélék

A dió- és mogyorófélékben szintén rengeteg magnézium található. A legértékesebb a szervezetünk számára a dió, ugyanis nem csupán magnéziummal, hanem folsavval, B- és E-vitaminnal, cinkkel és káliummal is ellátja szervezetünket. Szintén pozitívum, hogy nincs benne koleszterin, viszont annál több Omega-3 zsírsav. De más ilyen típusú magok is rendkívül egészségesek. Ezek közé tartozik a mogyoró, a brazil dió, a kesudió, a mandula, a fenyőmag, a földimogyoró és a pekándió.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy mindegyiknek magas a zsír- és kalóriatartalma, így csak mértékkel fogyasszuk ezeket. Az ajánlott napi mennyiség egy maroknyi, azaz kb. 25 gramm, amivel a magnézium szükségletünk negyedét fedezni tudjuk.

Kakaó

Talán kevésbé köztudott, de a kakaónak is magas a magnéziumtartalma, így abban az esetben, ha ennek a nyomelemnek a hiányát észleljük magunkon, nyugodtan együnk étcsokoládét, aminek viszont 70-85 százalék körüli legyen a kakaótartalma. Minél sötétebb színe van a csokinak, annál több magnéziumot tartalmaz. Sütemények és italok készítéséhez is a cukrozatlan kakaóport ajánlott használni.

Hüvelyesek

A hüvelyes zöldségeknek szintén magas a magnéziumtartalmuk, ugyanis 100 grammonként 100-200 milligrammot tudunk bevinni velük ebből az értékes nyomelemből. Ide tartozik a zöldborsó, a csicseriborsó, a fehér bab, a vesebab, a szójabab, a lencse és a farkasbab.

Gabona

A teljes kiőrlésű rizs, kenyér és tészta nagyon sok magnéziumot szolgáltat a szervezetünknek. Ezeknek a gabonáknak a héjában rengeteg értékes tápanyag található, így a héj eltávolításával a magnéziumtartalom is jelentősen csökken. Épp ezért inkább a teljes kiőrlésű változatokat ajánlott fogyasztani. A búzakorpa, a búzacsíra és a zabpehely szintén jó magnéziumforrások, így bátran készítsünk belőlük müzlit, smoothie-t vagy kenyeret.

Gyümölcsök

A gyümölcsöknél leginkább a bogyók tartalmaznak sok magnéziumot, ennek ellenére természetesen más gyümölcsöt is együnk. A szederben és a málnában 30 mg, a banánban 36 mg, a kiviben 17 mg, az ananászban 12 mg magnézium található.

Halak

A hal nem csupán rengeteg Omega-3-at tartalmaz, hanem magnéziumot is. Leginkább a nyelvhal, a nagy rombuszhal, a hering, a ponty, a lazac és a pisztráng fogyasztása javasolt.

A dohányosok táplálkozása

Néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak.

A tápanyagokról

Szervezetünk akkor működik jól, ha a tápanyagokból elegendőt viszünk be.

A helyes étrend

Az étrend célja az egyén testtömegének csökkentése, melyet fokozatosan célszerű elérni.

A csipkebogyóról

A csipkebogyó az ókor óta használt gyógynövény.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában