A dohányosok táplálkozása

A dohányosok táplálkozása

Kapcsolódó tünetek:

A cigarettáról történő leszokás után fellépő hízás csupán átmeneti, ha eddig azért nem szokott le, mert félt a hízástól, akkor már leteheti végleg a füstölgő élvezetet.

A dohányzók szervezetének több antioxidánsra van szüksége, mint nemdohányzó egyéneknek, a leghatékonyabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennek megfelelően több gyümölcsöt és zöldséget kell enniük, de a tablettaformában bevitt készítmények is hatásosak, jó felszívódással rendelkeznek.

Az E-vitamin sejtvédő hatású. A növényi olajok (pl. a repce-, és a napraforgóolaj), bővelkednek ebben a vitaminban, de a teljes kiőrlésű rozsból készült pékáruk, a zöld zöldségek (pl. brokkoli, spenót, stb.) is rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

Érdemes kerülni a béta-karotin tartalmú italokat, a táplálékkiegészítő termékeket és a vitaminkészítményeket, mert az ezekben található nagy mennyiségű béta-karotin koncentráció a dohányosokat még inkább hajlamosíthatja a tüdőrák kialakulására. A kellő mennyiségben bevitt zöldségek, gyümölcsök épp a szükséges mennyiségben tartalmaznak béta-karotint.

Az elhízástól való aggodalom ne tartson vissza senkit a cigaretta letételétől: ha hirtelen pár kilót fel is szalad, bizonyos idő elteltével a testsúly visszaáll a korábbira, feltéve, ha helyes életmódot folytat az illető, sok mozgással, helyes táplálkozással. A hízás rizikója tehát közvetlenül a "cigistop" utáni időszak, már ebben az időszakban hasznos valamilyen testmozgást végezni hetente legalább három alkalommal, 30 percet.

Ami az étkezést illeti, leszokás után érdemes kisebb adagokat fogyasztani, mint korábban, és kerülni a zsírban bővelkedő ételeket. Jóllakottságérzet növelhető rozskészítményekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Kerülni kell a cukrozott, illetve energiaitalokat, az energiaszegény folyadékokat, vizet, gyógynövény-, és gyümölcsteákat érdemes előnyben részesíteni.

Ha hirtelen ránk tör az éhség, kalóriaszegény étel fogyasztása javasolt, például egy alma vagy egy répa segíthet, ezek viszonylagos jóllakottságérzetet adnak.

Ne stresszeljük magunkat a hízástól való aggodalommal, koncentráljunk inkább a sikerre! A dohányzás sokkal többet árt (szinte minden szervnek!), mint a pár kiló súlyfelesleg.

A nemdohányzók érzékei kifinomultabbak, így leszokás után újra felfedezhetők az ízek, az illatok és a közérzetünk is sokkal jobb lesz.

2016. április 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek