Hungarikum az allergének között

Hungarikum az allergének között

Kapcsolódó tünetek:

Hazánkban becslések szerint ennyire tehető a parlagfű pollenjétől szenvedők száma. Szakemberek szerint minden ötödik embernek vannak parlagfűhöz kapcsolódó allergiás tünetei, és ez a szám minden évben közel 10 százalékkal nő. Az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt a betegek száma. Ma Magyarország Európa parlagfű-epicentruma: a növény virágzása idején nincs talpalatnyi hely, ahova pollenözönje elől menekülni lehetne.

Behurcolt probléma

Holott a parlagfű Magyarországon nem is őshonos, Észak-Amerikából származik. Magva az amerikai gabonaszállítmányokkal került Európába. Hazánkban először az ország délnyugati részén bukkant fel 1922-ben. A műveletlen földeken gyorsan szaporodik, és akár embermagasságúra is megnő. A legmostohább talajviszonyok között is képes kicsírázni és fejlődni.

Rendkívül káros, veszedelmes, szapora gyom. Óriási magtermése miatt csak több évig tartó, igen gondos munkával lehetne védekezni ellene. Egészségünk szempontjából a legfontosabb a virágzás megakadályozása lenne. Az utakat, mezsgyéket évente többször le kellene kaszálni. Az elmetszett tő mellett hamar új hajtásai jelentkeznek, ezért a legjobb – bár munkaigényesebb – megoldás, ha tövestől tépjük ki. A parlagfű kaszálás helyett gyomirtószerrel is pusztítható.

Pillanatok alatt hat

A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén, a légutak nyálkahártyájára jutva másodperceken belül beindítja az allergiás reakciót. Leggyakoribb panasz az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának, valamint a kötőhártyának a gyulladása. Ez rohamszerű tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár, de szemégés, szemviszketés, könnyezés is társulhat hozzá. Az érzékenyebb betegeknek a torka és a füle is viszkethet ilyenkor.

A pollenszezon idején a legtöbb beteg számára elengedhetetlen a megfelelő gyógyszeres kezelés. Dekongesztánsokkal, antihisztaminokkal és lokálisan ható kortikoszteroidokkal a panaszok eredményesen kezelhetők. A dekongesztáns orrsprayk közül érdemes olyat választani, melynek hatása gyors és hosszan tartó, így használatával jól uralható az éjszakai orrdugulás és megelőzhetők az orrmelléküregek lezáródása miatt jelentkező szövődmények. A dekongesztánsok tartós használatát azonban kerülni kell, mert átmeneti javulás után nehezen kezelhető orrdugulást okozhatnak. dr. Rónai Zoltán

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek