Hungarikum az allergének között

2016. október 26.

Ma hazánkban nyár közepétől októberig több mint egymillió ember aggódva éli mindennapjait.

Hazánkban becslések szerint ennyire tehető a parlagfű pollenjétől szenvedők száma. Szakemberek szerint minden ötödik embernek vannak parlagfűhöz kapcsolódó allergiás tünetei, és ez a szám minden évben közel 10 százalékkal nő. Az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt a betegek száma. Ma Magyarország Európa parlagfű-epicentruma: a növény virágzása idején nincs talpalatnyi hely, ahova pollenözönje elől menekülni lehetne.

Behurcolt probléma

all301

Holott a parlagfű Magyarországon nem is őshonos, Észak-Amerikából származik. Magva az amerikai gabonaszállítmányokkal került Európába. Hazánkban először az ország délnyugati részén bukkant fel 1922-ben. A műveletlen földeken gyorsan szaporodik, és akár embermagasságúra is megnő. A legmostohább talajviszonyok között is képes kicsírázni és fejlődni.

Rendkívül káros, veszedelmes, szapora gyom. Óriási magtermése miatt csak több évig tartó, igen gondos munkával lehetne védekezni ellene. Egészségünk szempontjából a legfontosabb a virágzás megakadályozása lenne. Az utakat, mezsgyéket évente többször le kellene kaszálni. Az elmetszett tő mellett hamar új hajtásai jelentkeznek, ezért a legjobb – bár munkaigényesebb – megoldás, ha tövestől tépjük ki. A parlagfű kaszálás helyett gyomirtószerrel is pusztítható.

Pillanatok alatt hat

A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén, a légutak nyálkahártyájára jutva másodperceken belül beindítja az allergiás reakciót. Leggyakoribb panasz az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának, valamint a kötőhártyának a gyulladása. Ez rohamszerű tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár, de szemégés, szemviszketés, könnyezés is társulhat hozzá. Az érzékenyebb betegeknek a torka és a füle is viszkethet ilyenkor.

A pollenszezon idején a legtöbb beteg számára elengedhetetlen a megfelelő gyógyszeres kezelés. Dekongesztánsokkal, antihisztaminokkal és lokálisan ható kortikoszteroidokkal a panaszok eredményesen kezelhetők. A dekongesztáns orrsprayk közül érdemes olyat választani, melynek hatása gyors és hosszan tartó, így használatával jól uralható az éjszakai orrdugulás és megelőzhetők az orrmelléküregek lezáródása miatt jelentkező szövődmények. A dekongesztánsok tartós használatát azonban kerülni kell, mert átmeneti javulás után nehezen kezelhető orrdugulást okozhatnak. dr. Rónai Zoltán

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!