Hogyan lehetséges a megfázás kezelése házilag?

Megfázás kezelése házilag

Kapcsolódó tünetek:

A nátha, vagy megfázás – nevével ellentétben – nem a hideg hatására alakul ki: ez a felső légutak vírusos fertőzése, mely a legtöbbször néhány nap alatt különösebb kezelés nélkül is megszűnik. Figyelemmel azonban arra, hogy súlyosabb esetben, vagy bizonyos erre hajlamosító tényezők fennállása esetén komolyabb szövődmények is felléphetnek, fontos odafigyelni a testünk jelzéseire. Bár a gyerekek, idősek vagy valamilyen, az immunrendszert gyengítő alapbetegségben szenvedők számára ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, egyéb esetekben általában a házi praktikák is elegendőek. Az alábbiakban a nátha okait, tüneteit és kezelési módjait vizsgáljuk.

Hogyan alakul ki a megfázás?

A betegséget vírusok terjesztik, így elsősorban cseppfertőzéssel, köhögéssel vagy tüsszentéssel, esetleg fizikai kontaktus útján kaphatjuk azt el. Bár az elnevezés megtévesztő, mégis van egy kis valóságalapja: a hidegebb időszakban gyakrabban alakulnak ki felső légúti fertőzések, mivel ilyenkor jellemzően gyengébb az immunrendszerünk, ráadásul az orrnyálkahártya vérellátása is romlik. Emiatt orrunk a védekező feladatait nem tudja teljes mértékben ellátni, a vírusok tehát könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. Mivel megfázást nem csupán egy fajta vírus okozhat, hiába alakul ki egy betegség után az immunitásunk, évente akár többször is ledönthet a lábunkról a nátha.

A megfázás tünetei és lefolyása

Ezeket a szimptómákat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen időről időre mindenkinek meg kell velük küzdenie. A betegség leggyakoribb tünete a torokfájás, a köhögés, a tüsszögés, az orrfolyás vagy au orrdugulás. Jelentkezhet még könnyezés, hőemelkedés, fejfájás; tapasztalhatjuk a szem fáradtságát és fájdalmát, általános gyengeséget és bágyadtságot, aluszékonyságot vagy levertséget.

A megfázást sokszor nehéz elhatárolni egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségektől. Influenzára utalhat a hirtelen felszökő láz és az izomfájdalom, a Covid jellemző tünete pedig a szaglás és ízérzékelés ideiglenes elvesztése.

A megfázás kezelése

Bár a nátha tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek, a panaszok szerencsére jellemzően néhány nap alatt enyhülnek, hamarosan pedig teljesen megszűnnek. Ha a betegség ennél hosszabb ideig elhúzódik, a tünetei különösen súlyosak, vagy bármilyen okból gyenge az immunrendszerünk, mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvosunkat; egyéb esetekben a nátha különösebb kezelés nélkül is elmúlik.

Ne felejtsük el, hogy a megfázás vírusos eredetű, ezért ilyenkor felesleges az antibiotikum szedése. A legfontosabb az, hogy pihenjünk, ne végezzünk megerőltető munkákat, és fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy meleg teát. Ha szeretnénk egy kicsit felgyorsítani a gyógyulás folyamatát, megfázás ellen vásárolhatunk vény nélkül kapható forró italokat, szirupokat és szopogató tablettákat, de akár az alábbi tippek is a segítségünkre lehetnek.

Húsleves

A húsleves talán nem nevezhető gyógymódnak, mégis nagyszerű választás, amikor megfázásos betegséggel küzdünk. Kutatások szerint egy tál csirkehúsleves sok zöldséggel lassíthatja bizonyos fehérvérsejtek, a neutrofilok mozgását a szervezetben. Ezek feladata az, hogy segítsenek megvédeni minket a fertőzésektől: ha lassan mozognak, képesek koncentrálódni a testünk azon területeire, ahol a leginkább szükség van rájuk. Az alacsony nátriumtartalmú leves magas tápértékkel rendelkezik, és a hidratálásban is segítségünkre lehet, így betegség idején biztosan jó választás.

Gyömbér

A gyömbér egészségügyi előnyeit már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, mára pedig tudományosan is bebizonyították gyógyító tulajdonságait. Néhány szelet nyers gyömbér forró (de nem forrásban lévő) vízbe áztatva, teaként fogyasztva segíthet megnyugtatni a köhögést vagy a torokfájást, emellett megszüntetheti az émelygés érzését, ami gyakran jár együtt az influenzával és a megfázással. A gyömbér tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért az immunrendszer erősítéséért is sokat tehetünk a fogyasztásával.

Méz

A méz különféle antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A citromos és mézes tea fogyasztása enyhíti a torok fájdalmát, emellett hatékony köhögéscsillapító és segíthet a nyugodt alvás biztosításában is. Fogyaszthatjuk magában vagy teával, ha pedig a légutakat szeretnénk megtisztítani, gyömbérrel összekeverve lehet a segítségünkre.

Fokhagyma

A fokhagyma allicint tartalmaz, mely antimikrobiális tulajdonságokkal bír. Fogyasztása enyhítheti a megfázásos tüneteket és egyfajta természetes probiotikumként segít elkerülni a megfertőződést. Antibakteriális hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, csökkenti a felső légutak gyulladását, de a bélrendszer káros baktériumait is elpusztítja, használata tehát nemcsak a betegség idején lehet hasznos.

Echinacea

Az amerikai indiánok több, mint 400 éve használják az echinacea növény virágát és gyökerét a fertőzések kezelésére. Aktív összetevői közé tartoznak a flavonoidok: ezek a vegyi anyagok számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, így erősítik az immunrendszert és csökkenthetik a gyulladást. A gyógynövény hatékonyságát a megfázás és az influenza elleni küzdelemben javasolják leginkább, de megelőzésként is sikeresen használható: ebből a célból egy egészséges felnőtt számára egy hétig naponta háromszor javasolt a használata.

Vitaminok

Az immunrendszer erősítése mindig fontos, de megfázás idején még inkább oda kell figyelnünk magunkra. A leghasznosabb ilyenkor természetesen a C-vitamin, melyet szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplálkozás útján kell bevinnünk. Amellett, hogy csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, segít az izomfájdalmak, az ínysorvadás és a gyulladások leküzdésében is, és általában erősíti az immunrendszert.

A D-vitamin szintén nagy szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, és mivel részben a napfény által jutunk hozzá, a téli időszakban különösen fontos a pótlása.

Sóterápia

A só antibakteriális és nyákoldó hatású, így megfázás ellen is bevethető. A leghatásosabb módszer a száraz sós levegő belélegzése, melyet speciális sóterápiás klinikákon és rendelőkben érhetünk el. Ezen kívül hatásos lehet a sós vizes arcüregöblítés is, melyhez speciális gyógyászati segédeszköz vásárlása szükséges.

Párásítás

A párásítás fontos szerepet játszik a megelőzésben, de a felső légúti tünetek enyhítésében is. A száraz levegő ugyanis kiszárítja a légutakat, ezzel megszünteti az ellenálló nyákréteget, így a baktériumok könnyebben megtelepednek a légutakban.

Hogyan előzhetjük meg a megfázást?

Senki nem szeret náthás lenni, hiszen ilyenkor napokig gyengék, elesettek vagyunk, és nemcsak a munkából esünk ki, de a mindennapi dolgainkat sem tudjuk megfelelően intézni.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, fontos a higiéniai szabályok betartása. Ne feledkezzünk meg a gyakori, szappanos kézmosásról, így megszabadulhatunk a kezünkre kerülő kórokozóktól. Fertőtlenítsünk rendszeresen otthonunkban, különösen akkor, ha a családban valakit már utolért a vírus, és lehetőség szerint kerüljük el a tömeget. Tegyünk így akkor is, ha mi vagyunk betegek, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kinek adjuk tovább a betegséget.

Érdemes általában odafigyelni az egészséges életmódra, hiszen az erős immunrendszer jelenti a legjobb védelmet. Táplálkozzunk helyesen, együnk rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, sportoljunk, pihenjünk és próbáljuk meg elkerülni a stresszes helyzeteket. Ha így teszünk, nemcsak a nem kívánt betegségeket előzhetjük meg, de energikusabban, és összességében boldogabban élhetjük a mindennapjainkat.

 

2020. január 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek