Így előzheti meg a felfekvések kialakulását!

Így előzheti meg a felfekvések kialakulását!

Kapcsolódó tünetek:

Az ágyhoz kötött betegek jelentős részénél, főként teljes mozgásképtelenség esetén, sajnos számolni kell a felfekvések kialakulásával. Ennek az az oka, hogy fekvő testhelyzetben a bőrre és az alatta lévő szövetekre folyamatosan nagy nyomás nehezedik, melynek következtében drasztikusan csökken azok vérellátottsága. A szövetek oxigén- és tápanyaghiányos állapotba kerülnek, ami előbb-utóbb azok elhalásához, fekélyek keletkezéséhez vezethet. A fekélyek az olyan csontosabb testtájakon fordulnak elő leginkább, mint a lapockatájék, a vállak, a könyök, a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, a far, a csípő, a térdek és a sarkak. Az alábbi módszerek segítenek a fekélyek kialakulásának megelőzésében.

1. Mozgassuk át a beteget!

Ha a beteg korlátozott mozgásában, de nem teljesen ágyhoz kötött, kérjük gyógytornász segítségét, aki megmutatja, milyen gyakorlatokkal serkenthetjük a vérkeringését. Ha az ápolt mozgásképtelen, rendszeresen - legalább 2-3 óránként- változtassuk a testhelyzetét! Fordítsuk jobb oldalára, majd a hátára, azt követően a bal oldalára és vissza.

2. Figyeljünk a rendre és a tisztaságra!

Mindig tartsuk rendben a beteg ágyát! Ha a lepedő meggyűrődött, a párna összecsomósodott, igazítsuk el! Ne használjunk durva anyagú ágyneműt, csak teljesen természetes, puha fajtát, mert a beteg bőre könnyen kidörzsölődhet. Érdemes a lepedőre síkosító hatású hintőport szórni, ami megkönnyíti a beteg mozgatását is. Rendszeresen szellőztessünk, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzat! A sebgyógyulást segíti, ha párásítunk.

3. Ügyeljünk a személyes higiéniára!

Különösen inkontinens betegeknél kell kínosan ügyelni a megfelelő higiéniára. Az érintett bőrfelületet rendszeresen tisztítsuk fertőtlenítő hatású szappannal, majd alaposan töröljük szárazra!  A nedvesség feláztatja a bőrt, melyen a kórokozók megtapadhatnak, ez pedig egyenes út az elfertőződésekhez. A beteg bőrét soha ne dörzsölgessük, ne használjunk irritáló anyagokat se a mosdatáshoz, se a krémezéshez! Kérjük ki az orvos tanácsát, milyen tisztálkodó szereket alkalmazhatunk!

4. Szerezzünk be speciális eszközöket!

Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, szerezzünk be speciális ágyat betegünknek! Már többféle nyomásmegelőző ágy kapható – például a vízágy, légágy-, melyek jellegzetessége, hogy váltakozó nyomást fejtenek ki a beteg testére, eloszlatják a kritikus pontokra nehezedő súlyt. Ezeken kívül rengeteg emelő-, tartó- és nyomáscsökkentő eszköz létezik, melyekről érdemes a kezelőorvosnál érdeklődni. Vannak olyan steril ápolási eszközök (különböző fóliák és kötések) is, melyek megfelelő légáteresztés mellett védik a bőrfelületet, ezeket nem kell naponta cserélni.

5. Figyeljünk a beteg kiegyensúlyozott táplálkozására!

A megfelelő folyadékfogyasztás mellett gondoskodjunk arról is, hogy a beteg kiegyensúlyozottan táplálkozzon! Nagyon fontos ilyenkor a rostbevitel, hiszen a sok fekvés miatt renyhébb lesz az anyagcsere, ezen pedig csak rostdúsabb táplálkozással, könnyű ételek fogyasztásával és sok folyadékkal lehet javítani.

6. Tanuljuk meg a szakszerű sebellátást!

A felfekvéses fekélyen rendszeresen kell a kötést cserélni, hiszen a váladékozó sebbe a kötözőanyag könnyen beleragad, majd beleszárad. Ez egyrészt fertőzéshez vezethet, másrészt pedig nagyon fájdalmas lehet a kötés eltávolítása. Sajátítsuk el a sebellátás helyes technikáját és ismerkedjünk meg annak szabályaival! Kérjük ehhez szakápoló segítségét! Komplikáltabb sebtípusnál a sebkezelést bízzuk az orvosra vagy szakképzett ápolóra!
2017. április 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek