Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

Kapcsolódó tünetek:

  1. Először alaposan ki kell tisztítani a sebet és a környékét, hogy a szennyeződéseket (homok, föld, kavics) és az esetleges kórokozókat eltávolítsuk. Ezt legjobban tiszta, folyó vízzel tudjuk megtenni. Gyermeknél ez bizony nem kis vállalkozás, mert a víz csípheti a fájdalmas sebet, ami heves ellenállást vált ki csemeténkből. 2. Ezután jöhet a fertőtlenítés. Minden sérülés, seb kaput jelent a kórokozók számára, melyen keresztül a szervezetbe juthatnak, így a sebek ellátásában a fertőtlenítés igen komoly hangsúlyt kap. Olyan, lehetőleg folyékony, színtelen, sebgyógyulást is elősegítő fertőtlenítőszert válasszunk, mely széles antimikrobiális hatásspektrummal és gyors behatási idővel rendelkezik. A seb fajtájától függően gyógyszerész segítségével válasszuk ki a számunkra legalkalmasabb készítményt a patikában, s ebből mindig tartsunk otthon házi patikánkban. a fertőtlenítő folyadékkal mind a sebet, mind a környékét jó alaposan kenjük be! Fertőtlenítőként kenőcsöt friss sebre soha ne tegyünk, ahogyan hintőport sem ! Semmilyen olyan anyagot (például vattát) ne használjunk tisztítás és fertőtlenítés folyamán, ami szálakat, szöszmöszt hagy maga után.

3. Sebkötözés: tisztítást és fertőtlenítést követően steril gézlappal fedjük le a sebet, kötözzük be ! A sérülés fajtájától, méretétől, gyermekünk aktivitásától függően azt naponta 1-3 alkalommal  cseréljük , természetesen az egész procedúrát ismételve. Kisebb sérülések esetében a sebtapasz is jó megoldás . 4. Ezután nincs más dolgunk, mint sok-sok szülői gyógypuszival elősegíteni és gyorsítani a harci sérülések gyógyulását. 5. Égési sebeknél az első és legfontosabb feladatunk a seb hűtése hideg folyóvízzel. Ez nem csak az égés károsító hatásának és a szervezet folyadékvesztésének csökkentésében, de a fájdalom mérséklésében is segít. Ha nagy bőrfelület égett meg, sürgősen meg kell mutatni orvosnak.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz:

  • szúrt, vágott, mély, nagy felületű, csillapíthatatlan vérzéssel kísért sebek esetében
  • ha a korábbi seb körül fájdalmas, vörös duzzanat keletkezik, az ugyanis fertőzés jele lehet.
  • állat és ember okozta harapásnál (akár az otthoni hörcsög esetében is), hiszen a nyál rengeteg kórokozót tartalmaz. Állati harapásnál előny, ha oltási könyvet is magunkkal viszünk az orvoshoz, aki megítéli majd, szükség van-e veszettség elleni oltásra.
2017. július 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek