A cukorbetegség tünetei – Így ismerhetjük fel a problémát

A cukorbetegség tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A diabétesz valódi népbetegségnek számít: a 2021-es globális felmérések szerint 536,6 millió embert érint világszerte, ami azt jelenti, hogy minden 11. embert. Ennél még meglepőbb, hogy körülbelül 239,7 millióan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy ilyen betegségük van – azaz nem diagnosztizált cukorbetegséggel élnek. A szakemberek ráadásul arra számítanak, hogy ezek a számok a következő években csak tovább fognak nőni.

 

​​Sokan azért nem is sejtik, hogy ilyen problémával küzdenek, mert nem ismerik a cukorbetegség jeleit, ahogy azt sem, mire kell figyelniük a betegséggel együtt élve. A következőkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg.

Mi is a cukorbetegség?

A szőlőcukor vagy glükóz sejtjeink legfőbb energiaforrása, ami a legtöbb esetben az inzulin segítségével kerül a sejtekbe a véráramból, a véráramba pedig a vékonybélből szívódik fel.

 

Az inzulint a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik, ez az a hormon, ami fokozza a glükóz felhasználását, vagyis csökkenti a vércukor szintjét. Alacsonyabb vércukorszint esetén a béta sejtek kevesebb inzulint termelnek. Ha kifejezetten alacsony a vércukorszintünk – például akkor, amikor nem tudtunk enni időben –, a májból több glükóz szabadul fel. A cukorbetegséget pedig vagy az inzulintermelés elégtelensége, vagy az inzulinrezisztencia miatti csökkent hatása okozza. Ez a glükóz útja és szerepe testünkben – cukorbetegségről pedig akkor beszélhetünk, amikor ez a rendszer valami miatt felborul.

 

Cukorbetegség esetén a glükóz felhalmozódik a véráramban. Ezt okozhatja 1-es típusú cukorbetegség esetén az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, a 2-es típusú esetében pedig az, hogy az inzulinrezisztencia miatt az inzulin nem tudja kifejteni a hatását. A 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyerekeket és a fiatalokat érinti. Ilyenkor az inzulint termelő béta sejtek nem termelnek elég inzulint. A 2-es típusú diabétesz esetén pedig az inzulinrezisztencia miatt a sejtek nem tudják felhasználni a glükózt. Léteznek még ezek mellett a cukorbetegségnek más változatai is, azonban ez a kettő a leggyakoribb.

 

A cukorbetegség egy alattomos és veszélyes állapot, melynek komoly szövődményei lehetnek. Jellegzetesen ilyen például a látás károsodása, az érszűkület miatt elsősorban az alsó végtagok keringésének a zavara, valamint fekélyek kialakulása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kezdődő cukorbetegség jeleit is felismerjük, és már ezeket tapasztalva is méressük meg a vércukorszintünket. Erre különösen legyünk nyitottak akkor, ha volt már cukorproblémás a családban. A diabétesz előszobája a kezdődő inzulinrezisztencia – ám ezt az állapotot még megfelelő étrenddel, diétával megfékezhetjük, és megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását.

A cukorbetegség jelei

Nézzük meg, hogy melyek az 1-es és 2-es típusú diabétesz tünetei, amelyeket időben fel kell ismernünk.

Az 1-es típusú diabétesz jelei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában markánsan jelentkeznek, így a betegséget könnyebb felismerni. Kisebb gyerekeknél napok vagy hetek, fiatal felnőtteknél hónapok alatt jelennek meg a klinikai tünetek.

 

Ezek a következők lehetnek:

  • hirtelen fogyás,
  • fokozott éhség,
  • éhségből fakadó ingerlékenység,
  • sok vizelet,
  • állandó szomjúság,
  • szájszárazság,
  • fáradékonyság,
  • ketoacidózis.

 

Feltűnhet az is, hogy lassabban gyógyulnak a sebeink és emiatt fertőzések alakulhatnak ki, ám ez a 2-es típusnál is gyakori tünet. Szintén mindkét fajtánál jelentkezhetnek a kezdődő cukorbetegség bőrtünetei. Ilyenek lehetnek a gyulladásos bőrproblémák, de gyakori a körömágygyulladás, valamint a száraz, kipirosodott bőrfelszín is. Ezekre a jelzésekre mindenképp figyelnünk kell, mert ez a típusú cukorbetegség hamar súlyos következményekkel járhat.

 

2-es típusú diabétesz tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség az előbbivel ellentétben a legtöbbször szinte tünetmentes marad, szélsőséges esetekben akár 15-20 évig is. Sokan akkor veszik csak észre, amikor a betegséget a szövődményei miatt diagnosztizálják. Rövid távon olyan jelenségekre érdemes figyelni, mint a gyakran jelentkező, makacs bakteriális fertőzések, kiterjedt gombás fertőzések, vagy a sebek nehezebb és elhúzódó gyógyulása.

 

Ezen felül tapasztalhatjuk még az alábbiakat:

  • Hosszabb távon gyakori az érelmeszesedés.
  • Ez súlyosabb esetekben szívinfarktus, agyi infarktus vagy végtagi érellátási zavarok kialakulásához vezet.
  • Emiatt egyébként romlik a látás és a vesék keringése, működése is. A látásromlás lehet hirtelen, és akár teljes látásvesztéssel is járhat, a vesék károsodása pedig veseelégtelenséghez is vezethet.
  • A 2-es típusú cukorbetegség jelei között ismerni kell a lábak zsibbadását is, amit a diabéteszes neuropátia okoz, és sokszor nem ismernek fel rögtön. A vérben maradó cukor károsítja az idegrostokat is, azok vérellátását és anyagcseréjét, ennek következtében érzékeljük a zsibbadást.
  • A zsibbadó, bizsergő érzés néha áramütés szerűen következik be, ilyenkor az érintett akár el is ejthet tárgyakat, vagy elveszti az egyensúlyát.
  • A vérellátási problémák végső esetben a végtagok elhalását okozhatják, ami a lábujjaknál kezdődik és kezelés hiányban később amputáció válhat szükségessé.

A cukorbetegség kiváltó okai

Az 1-es típusú cukorbetegség, ami egy autoimmun betegségnek számító kórkép, bármely életkorban, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőtt korban jelentkezik, és látszólag igen gyorsan alakul ki. Ma már tudjuk, hogy a kórkép megjelenését hosszú ideig tartó látens periódus előzi meg, amikor már megjelennek a kórképre jellemző ellenanyagok.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található, inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját sejtjeinek egy részét, és az így létrejött autoimmun-gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjei.

A betegség csak az inzulin injekcióban történő bevitelével kezelhető. A valódi kiváltó okait még nem ismerjük, csak feltételezések léteznek. Ezek alapján a genetikai hajlamot, egyes vírusfertőzéseket és étkezési szokásokat tartanak felelősnek a kialakulásában.

 

A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkor a legtöbbször felnőttkorban alakul ki, de napjainkban már jelentkezhet gyermekkorban is. Hátterében az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása, azaz az elhízás okoz, ami gyakori már gyermekkorban is.

 

A hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt kezdetben a vércukorszint még a normális tartományban van. A betegség előrehaladtával azonban a hasnyálmirigy inzulinelválasztása elégtelenné válik, ekkor alakul ki csökkent glükóztolerancia, majd a diabétesz. A kóros vércukorértékek mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és vérzsírszint is. A kezelés során így az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél, ezért teljes életmódváltásra, eredmény hiányában gyógyszeres kezelésre van szükség.

 

Ezek mellett beszélhetünk másodlagos cukorbetegségről is, ami egyes betegségek következményes tüneteként, az inzulinelválasztás vagy az inzulinhatás gátlása révén jön létre. Ilyen betegség lehet például a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganatos megbetegedése, a mellékvesekéreg-túlműködés, az alkoholizmus vagy különféle epebetegségek, de okozhatja egyes gyógyszerek – például szteroidok – tartós szedése is. Mivel a betegség lényege az inzulinhiány, kezelése a hiányzó hormon pótlásából áll.

 

A gesztációs diabétesz vagy másnéven terhességi cukorbetegség a várandósság alatt jelentkező forma. Mivel ez egy, az anya és a magzat egészségét is veszélyeztető állapot, szigorú diéta, indokolt esetben inzulinpótlás szükséges. A terhesség előrehaladtával az inzulinérzékenység normális esetben is csökken, ezért ha egyéb hajlamosító tényező megléte esetén ezt az anya szervezete nem tudja elegendő inzulinnal kompenzálni, kialakulhat a terhességi cukorbetegség. Előfordulhat az is, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása a terhesség kezdetére esik. Emiatt a cukorbetegség tüneteire nőknél különösen figyelni kell, ha babát terveznek.

Figyeljünk a jelekre és lépjünk!

Ha a fentebb leírt tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy mielőbb részt vegyünk egy szűrővizsgálaton, egy terheléses vércukor vizsgálaton. A megfelelően beállított vércukorértékek segítségével kerülhetjük csak el a súlyos szövődményeket és a betegség romlását. A károsodás mértékét, a diabétesz stádiumát a szakorvos fogja tudni megállapítani, és ezt rendszeresen felül is kell vizsgálni, minimum évente.

A szakember személyre szabott terápiát javasol, amiben szerepet kaphat az életmódváltás mellett a cukorbetegség gyógyszereinek szedése, vagy az inzulin adagolása.

Manapság egyszerű és praktikus otthoni vércukormérők állnak rendelkezésre, hogy mindenki ellenőrizni tudja értékeit – ezeket pedig célszerű vezetni is egy vércukornaplóban, ami a BENU kínálatában is megtalálható.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a cukorbetegséget nem szabad félvállról venni, a legelső tüneteknél fel kell keresni egy szakorvost. Ha a diagnózis alapján érintettek vagyunk a diabéteszben, akkor pedig néhány jó tanácsot nem árt betartani életünk végéig:

  • Legyünk tudatosak a betegséggel, olvassunk minél többet róla, ismerjük a legújabb kutatásokat, lehetőségeket, emellett a mindennapi életünk szerves része legyen az egészségesebb életmód, a helyes táplálkozás, és a rendszeres mozgás.
  • Minimum évente menjünk el a kontrollvizsgálatokra, beleértve a szem- és érvizsgálatokat is!
  • Mindig legyen nálunk a gyógyszerünk, az inzulinunk, vagy étel. Viselhetünk diabéteszkarkötőt is, ami egy esetleges rosszullét esetén segíthet az idegeneknek felismerni a bajt.
  • Erősítsük immunrendszerünket, figyeljünk oda keringési rendszerünk egészségére!
  • Kerüljük a dohányzást, az alkoholt, és lehetőség szerint a magas stresszt is!
  • Mivel az erek hatványozottan érintettek a betegség által, figyeljünk oda vérnyomásunkra, és koleszterinszintünkre is!

 

Mindezek mellett érdemes körülnézni a BENU kínálatában, ahol nemcsak gyógyszereket, de vércukorszintmérőt és egyéb hasznos termékeket is – például cukorpótlót, étrend-kiegészítőket – találhatnak!

2024. július 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek