Vérző beteg ellátása otthon

vérző beteg ellátása otthon

Kapcsolódó tünetek:

  Vérzéssel járó nyílt sebek otthon is könnyen keletkezhetnek. Éppen elég hozzájuk egy túl éles olló, egy rossz mozdulat, vagy egy rossz lépés – és esetleg egy bátor családtag, aki amatőr ezermesternek áll és elkezdi használni a kalapácsot a fúrót és a fűrészt. A lényeg az, hogy amikor megtörténik a baj, gyorsan felismerjük, milyen típusú vérző sérülésről is van szó, hogy azt gyorsan és szakszerűen csillapítani tudjuk és ha szükséges, időben hívhassunk segítséget. Milyen típusú vérzések léteznek és hogyan kell csillapítani őket? A vérzések osztályozásának alapját az adja, hogy artéria, véna vagy hajszálér sérült-e meg. Az egyes vérzés-típusoknak pontos ismertetőjegyeik vannak, melyek alapján viszonylag könnyen megállapítható, melyikről is van szó. Azt viszont figyelembe kell vennünk, hogy gyakran egyszerre többféle ér is sérül, így sokszor kevert vérzésekkel találkozunk.

Artériás vérzés

Az artériás vér élénkpiros, hiszen oxigéntartalma nagy és az érben tapasztalható magas nyomás miatt spriccelve távozik a sebből, azonos ütemben a szívműködéssel. Ha nagy artéria sérült, a vér mennyisége gyorsan apadhat, ami akár halálos is lehet, ezért artériás vérzésnél gyorsan és higgadtan kell cselekedni. Akkor is, ha a látvány nagyon ijesztő. Ilyen esetben a legjobb, ha hívjuk a mentőket, majd a kiérkezésükig megpróbáljuk csökkenteni a vérzés mértékét. Ehhez le kell fektetni a sérültet, majd fel kell emelni a sérült végtagot úgy, hogy az a szívnél magasabbra kerüljön. Ezután valamilyen textilen át gyakoroljuk erős nyomást a sebre. Ha van fásli vagy hasonló anyag a közelben, tekerjük körbe a végtagot a seb felett és nyomjuk tovább erősen. Így, ha minden jól megy, lehet uralni a vérzést, míg kiér a segítség.

Vénás vérzés

Ilyen vérzésnél a vér sötétebb piros és nem áramlik olyan lüktetően az érből, mint artériás vérzés esetében. Ezt is komolyan kell azonban venni, mert a nagyobb vénákon át is veszíthetünk annyi vért, ami akár halált is okozhat. Éppen ezért javasolt mentőt hívni vénás vérzéshez is. Közben pedig csökkenthetjük a vérveszteséget úgy, hogy a hátára fektetjük a beteget, vérző végtagját pedig felemeljük. A sebre helyezzünk textildarabot, és nyomjuk egyenletesen. A textilt rögzíthetjük is például fáslival, de sose tegyük ezt túl szorosan (ellentétben az artériás vérzéssel).

Hajszáleres vérzés

A hajszáleres vérzés, bár első látásra tűnhet súlyosnak, általában enyhe és felületes, ezért nincsenek súlyos következményei. Mentőt vagy orvosi kezelést sem igényel. Erős nyomással a vérzés el is állítható, utána csak fertőtleníteni kel a sebet, majd egy sebtapasszal védeni gyógyulását. Szakemberhez akkor forduljunk, ha a vérzés valamiért nem akar elállni, vagy olyan idegen tárgy okozta, ami fertőzést eredményezhet. Ilyenkor ugyanis tetanusz elleni injekcióra is szükség lehet.

2017. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek