Strandbetegségek - Ezekre vigyázzunk a legjobban!

Strandbetegségek - Ezekre vigyázzunk a legjobban!

Kapcsolódó tünetek:

Az első és legalapvetőbb veszély strandolás közben a napégés és a napszúrás. Figyeljünk oda, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk napon, használjunk magas faktorszámú naptejet, mellyel minden fürdés után újra kenjük be bőrünket. Tűző napon viseljünk kalapot, sapkát, melyet gyermekeinkre is feltétlenül adjunk rá. Óvjuk bőrünket a leégéstől, mert ma már köztudott: a gyakori leégés bőrrákot okoz. Ha napon, melegben töltjük a napot, fogyasszunk elegendő mennyiségű, lehetőleg cukor- és alkoholmentes folyadékot. Fülgyulladás: fürdés közben gyakran kerül víz a fülünkbe, ami a külső hallójáratok gyulladását okozhatja. Az erős fájdalom, a nyomásérzékenység, a fülfolyás és viszketés, a hallójárat gyulladás, a füldugulás, mind a fülgyulladás tünetei lehetnek. Sajnos nem tudunk a betegség ellen védekezni, a fürdősapka viselése sem biztosít 100 százalékos védelmet. Aki strandolás után gyakran küzd ilyen problémával, mindig tartson otthon ilyenkor használatos fülcseppet és lehetőleg kerülje el, hogy a fülébe víz jusson. Kötőhártya gyulladás: a szem gyulladását egyrészt a vízben található baktériumok, másrészt a medence túlzottan klóros vize, de akár a napfény erős ultraibolya sugárzása is okozhatja. Mindig viseljünk jó minőségű napszemüveget és aki érzékeny a szemgyulladásra, ne tegye a vízbe a fejét. Fertőzés gyanúja esetén mihamarabb forduljunk szakorvoshoz.

Húgyúti-, nemi fertőzések: a víz remek közvetítő csatorna a nemi szervek kórokozói számára is. Ezek a megbetegedések inkább a nőket veszélyeztetik, melyekért okolhatók baktériumok (pl. Staphilococcus), gombák (pl. Candida) és vírusok (Papilloma) is. Viszketés, égő, csípő vagy szúró érzés, valamint hüvelyváladékozás jelentkezése esetén feltétlenül szükséges szakorvoshoz fordulni. Megelőzési tippek:
  • Habfürdő és lúgos szappan helyett használjunk inkább savas pH-jú tusfürdőt vagy speciális intim mosakodó készítményt.
  • Minden fürdés után zuhanyozzunk le.
  • Megelőzésként és strandolás után is használjunk a hüvely mikroflóra egyensúlyát helyreállító (általában tejsavbaktériumokat vagy más probiotikus törzseket tartalmazó) kúpot.
  • Soha ne üljünk közös használatú WC ülőkéjére
  • WC használat előtt is mossunk alaposan kezet.
  • Lehetőleg mellőzzük a strandolást menstruáció ideje alatt.
  • Mindig legyen nálunk egy váltás fürdőruha, melyet fürdés után átvehetünk.
Lábgomba: nagyon gyakori fertőzés strandon, uszodában. Minden esetben viseljünk strandpapucsot, fürdés után alaposan mossuk meg, töröljük szárazra lábainkat, majd fújjuk be fertőtlenítő spray-vel. Hányás, hasmenés: a természetes vizek strandjainak gyakori kórokozója a Coli baktérium. Hasmenést, hányást okoz, ami pár nap alatt elmúlik. Alsó húgyúti fertőzések hátterében is állhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott, bőséges folyadékbevitel kíséretében.
2017. július 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek